Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

FRIDAY DOCUMENTARIES:Ο κόσμος σε 50 χρόνια


Μικροτσίπ τοποθετημένα στα ρούχα μας ελέγχουν συνεχώς την κατάσταση της υγείας μας. Παράλυτοι άνθρωποι κινούν τα μέλη τους με τη δύναμη της σκέψης τους. Όργανα του ανθρώπινου οώματος κατασκευάζονται κατά παραγγελία. Οι τροφές είναι πιο υγιεινές, άλλα έχουν γεύση πλούσια, σα να ήταν γεμάτες λιπαρά και θερμίδες. Οι εγχειρίσεις γίνονται από ρομπότ ακριβείας. Το 2057, λίγα πράγματα είναι ίδια με σήμερα.

.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

2 M $, εππειδή κατέβασε μουσική από το net!


η Τζέιμι Τόμας-Ράσετ, είχε κατηγορηθεί ότι το 2007 κατέβασε παράνομα από το Ιντερνετ γύρω στα 2.000 τραγούδια, τα οποία στη συνέχεια μοιράστηκε (δηλαδή τα προώθησε) με φίλους και γνωστούς.

Η Ενωση Αμερικανικών Δισκογραφικών Εταιρειών (RIAA) κινήθηκε δικαστικά εναντίον της για τα 24 από τα 2.000 τραγούδια που κατέβασε. Το δικαστήριο τη βρήκε ένοχη και της επέβαλε το τερατώδες, όπως χαρακτηρίστηκε τότε από τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόστιμο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το 2009 και το πρόστιμο κόπηκε στο 1,92 εκατ. δολάρια. Η γυναίκα, παντρεμένη, με 4 παιδιά, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και τελικά, αυτές τις μέρες, το πρόστιμο κατέβηκε στα 54.000 δολάρια. «Ακόμα και τόσα, όμως, με τόσα στόματα να ταΐσω και χωρίς δουλειά αυτή τη στιγμή, δεν έχω τη δυνατότητα να τα πληρώσω», δήλωσε η κ. Τόμας-Ράσετ, που είπε στο δικαστήριο ότι κατέβασε τα τραγούδια αυτά «αποκλειστικά για προσωπική μου ψυχαγωγία».

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ Μάικλ Ντέιβις, ανακοινώντας την απόφαση του εφετείου, είπε πως «η ανάγκη αποτροπής της πειρατείας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την κλοπή και παράνομη διανομή 24 τραγουδιών, όταν μοναδικός σκοπός της κατηγορουμένης ήταν να κατεβάσει δωρεάν, μέσω Ιντερνετ, μουσική». Οπως επισημαίνεται σε ανταπόκριση στο BBC World, η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει σε δισκογραφικές εταιρείες να διεκδικήσουν ως αποζημίωση ποσά μεταξύ 750 δολ. και 30.000 δολ. για κάθε τραγούδι που κατεβάζει κάποιος παράνομα από το Διαδίκτυο. Αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί από τους ενόρκους του δικαστηρίου, εφ' όσον αυτοί κρίνουν ότι η κλοπή ήταν εκ προμελέτης. Τώρα αναμένεται η θέση της RIAA, ως προς το εάν θα αποδεχθεί το μειωμένο πρόστιμο ή εάν θα επιμείνει στο αρχικό, των περίπου 2 εκατομμυρίων, οπότε θα κριθεί και εάν θα γίνει επανάληψη της δίκης.
Διαβάστε περισσότερα...

Σας θυμίζει κάτι;

Ένας 15χρονος μαθητής σκοτώθηκε, ενώ τέσσερις διαδηλωτές και εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Μέριντα της Βενεζουέλας, κατά της απόφασης του Ούγκο Τσάβες να αναστείλει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού RCTV Internacional.

"Δυστυχώς μία ομάδα σπουδαστών που διαδήλωνε ειρηνικά δέχτηκε την επίθεση δειλών και αυτό το θλιβερό γεγονός κατέληξε στη δολοφονία ενός 15χρονου νεαρού", δήλωσε υπουργός Εσωτερικών Τάρεκ Ελ Αϊσάμι.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Καράκας και άλλες πόλεις που διαμαρτύρονταν για την αναστολή λειτουργίας του RCTV.

Την απόφαση του Τσάβες καταδίκασαν τόσο οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. "Κάθε φορά που η κυβέρνηση κλείνει ένα ανεξάρτητο δίκτυο, προκαλεί ανησυχία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Κρόουλι, τον οποίο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διεμήνυσε ότι μπορεί να επιτραπεί εκ νέου η λειτουργία του σταθμού, εάν συμμορφωθεί με το νέο νόμο που απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν μέρος των ομιλιών του Τσάβες.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Χρήματα κατά της δημοκρατίας

Το ότι υπάρχουν αυταρχικά κράτη στις μέρες μας το ξέρουμε. Το ότι αυτά τα κράτη έχουν μεγάλους στρατούς και πολλούς στρατιώτες ανά κάτοικο είναι γνωστό κι αυτό. Αλλά από που παίρνουν τον εξοπλισμό για να συντηρίσουν τον στρατό τους αυτά τα κράτη;

Μα φυσικά από τις μεγάλες "δημοκρατικές" δυνάμεις του πλανήτη, οι οποίες κατά τ' άλλα θέλουν να εξαφανίσουν τα αυταρχικά καθεστώτα.
Το απλό παράδειγμα βρίσκεται στην Ερυθραία, μία χώρα που ανήκει στο Τρίγωνο του Διαβόλου (τα πιο αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου, όπου η ελευθερία του λόγου είναι ανύπαρκτη, συγκεκριμένα είναι οι Ερυθραία, Τουρκμενιστάν και Β. Κορέα).

Λοιπόν η Ερυθραία έχει στις εναέριες δυνάμεις τις:6 Aermacchi M-290 RediGO(Φινλανδία)
2 Aermacchi MB-339 (Ιταλία)
1 IAI Astra (Ισραήλ)
και 37 αεροσκάφη διαφόρων τύπων από την, επίσης αμαρτωλή, Ρωσία.
Οι δύο πρώτες χώρες μάλιστα είναι χώρες της ΕΕ. Ποιός έδωσε την έγκριση για την αγορά των αεροσκαφών αυτών. Μα φυσικά ο αρχηγός της εκάστοτε χώρας(απο τον Σύλβιο όλα τα περιμένεις)!
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

FRIDAY DOCUMENTARIES: Zeitgeist Addendum


ΔΕΙΤΕ το Zeitgeist Addendum.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τραγική η κατάσταση στην Αϊτή


Περισσότερα από 25.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί μέχρι στιγμής, μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς την Τρίτη, δήλωσε το Σάββατο στο γαλλικό πρακτορείο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

«Είκοσι χιλιάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να υπολογίσουμε τα πτώματα που ανασύρθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή , τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές, δηλαδή περίπου 5.000 ή 6.000», σημείωσε. Την Παρασκευή ο Μπελρίβ είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον 15.000 πτώματα είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια μέχρι εκείνη την ημέρα.Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στην Αϊτή αναφέρουν ότι «δεν έχουν ποτέ συναντήσει τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα». Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης, από τη στιγμή της άφιξής τους στο Πορτ-ο-Πρενς, οι χειρουργικές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν χωρίς διακοπή για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Άναμπι, πέθανε από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει επίσης το θάνατο του αναπληρωτή του Άναμπι, του Βραζιλιάνου Λουίθ Κάρλος ντα Κόστα, από τον σεισμό της περασμένης Τρίτης.

Ως τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών» χαρακτήρισε το σεισμό της Αϊτής ο Μπαν Κι-μουν λίγο πριν αναχωρήσει για το Πορτ-ο-Πρενς. «Πάω στην Αϊτή με πολύ βαριά καρδιά να εκφράσω την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αϊτινό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Όπως είπε, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες: «να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να εξασφαλίσουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, το νερό, τα τρόφιμα και τα αναγκαία φάρμακα, και να συντονίσουμε την εξωτερική βοήθεια». Ο γενικός γραμματέας δήλωσε επίσης ότι «προετοιμάζεται για το χειρότερο», ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ έχει πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα από τον σεισμό, καθώς το αρχηγείο της αποστολής του διεθνούς Οργανισμού στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταρρεύσει.

Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό σας «σήμερα, αύριο και στο μέλλον» υποσχέθηκε το Σάββατο στους Αϊτινούς η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, την σκληρά δοκιμαζόμενη πρωτεύουσα της Αϊτής. «Περνάτε μια τρομερή δοκιμασία, όμως γνωρίζω ότι η Αϊτή μπορεί να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να είναι ακόμη πιο ισχυρή και καλύτερη στο μέλλον», προσέθεσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και την ενημέρωσή της από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.

Προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, η Κλίντον σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πρεβάλ και η ίδια θα εκδώσουν σήμερα, Κυριακή, κοινή ανακοίνωση στην οποία θα εκφράζουν τη βούληση των αρχών των δύο χωρών να συνεργαστούν. Ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ επανέλαβε το Σάββατο την εκτίμηση που είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα οι αρχές για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από τον σεισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο ΟΗΕ, ο σεισμός που έπληξε την περασμένη Τρίτη την Αϊτή προκάλεσε τον θάνατο 40.000 έως 50.000 ανθρώπων.

Η Γερμανία , εν τω μεταξύ, πενταπλασίασε το Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό στην Αϊτή και ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα τις πρώτες τους οικονομικές δεσμεύσεις για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Αϊτής, ενώ απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα αυτό. «Θα δείξουμε τόσο την προθυμία μας να εργαστούμε για τις άμεσες ανάγκες της χώρας, αλλά επίσης και για το μέλλον και την ανοικοδόμηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες Κριστίνα Γκάλατς.

Μια σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών αναπτυξιακής βοήθειας για την Αϊτή έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Της συνόδου θα προεδρεύσει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος θα εκπροσωπήσει την προεδρία της ΕΕ.

Οι υπουργοί θα πρέπει να προβούν σε απολογισμό των προσπαθειών τους για την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προσπάθειες αυτές «τοποθετούνται σήμερα μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ» συνολικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., «αλλά είναι δύσκολο να συγκριθούν, διότι ορισμένες χώρες έχουν αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια, ενώ άλλες έχουν στείλει υλικά αγαθά».

Η σύνοδος θα πρέπει επίσης να καταλήξει στις πρώτες δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση της χώρας που εν μέρει έχει καταστραφεί, με χρηματοδότηση τόσο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και από της εθνικές κυβερνήσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τον επαναπροσανατολισμό ορισμένων πόρων για την ανάπτυξη προς την Αϊτή», για να μπορέσει να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη (βοήθειας), δήλωσε η ίδια πηγή. «Ελπίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα δώσουν έτσι τις πρώτες ενδείξεις για το τι είναι πρόθυμα να προσφέρουν στον τομέα αυτό, δήλωσε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να απευθύνει έκκληση την Δευτέρα για τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης» για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε η ίδια πηγή. Θα ευθυγραμμιστεί έτσι με την πρόταση που έγινε την περασμένη Πέμπτη από τη Γαλλία .

Αϊτινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ το πρωί της Κυριακής εναντίον πλιατσικολόγων σε αγορά του Πορτ-ο-Πρενς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν από αυτούς, όπως μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή. Οι πλιατσικολόγοι ήταν έτοιμοι να αρπάξουν εμπορεύματα στην αγορά Hyppolite, όταν ένας από αυτούς, ένας άνδρας τριάντα περίπου ετών που χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι, πέθανε. Ένας άλλος πλιατσικολόγος άρπαξε αμέσως το σακίδιο του θύματος.

Η σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των πλιατσικολόγων συνεχίστηκε και ενισχύσεις της αστυνομίας έφθασαν στη περιοχή οπλισμένες με κυνηγετικά όπλα και τουφέκια. Οι λεηλασίες αυξάνονται στην πρωτεύουσα της Αϊτής, λίγες ημέρες μετά το σεισμό. Μεγάλο μέρος του πληγέντος πληθυσμού δεν έχει αρκετή τροφή ή πόσιμο νερό και η διανομή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω της καταστροφή των κύριων οδικών αρτηριών.

Διαβάστε περισσότερα...

Ήξερες ότι...


  • Τα δόντια του George Washington ανήκαν πριν σε έναν ιπποπόταμο.
  • Τα παναμέζικα καπέλα προέρχονται από τον Ισημερινό.
  • Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να καταπιεί μία γαλάζια φάλαινα είναι το γκρέιπφρουτ. 
  • Πάνω από 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαρμότες (αγριοπόντικα).

  • Οι φράουλες δεν ανήκουν στην οικογένεια των μούρων. 
  • Η ατμομηχανή εφευρέθηκε στην αρχαία Ελλάδα. 
  • 2.036 πυρηνικές εκρήξεις είχαν γίνει γνωστές μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 
  • Οι μέλισσες μπορούν να μυρίσουν με τα γόνατά τους. 
  • Οι καμήλες έχουν τρία βλέφαρα. 
  • Οι χελώνες μπορούν να αναπνεύσουν από τον πρωκτό τους. 
  • Οι σκαντζόχοιροι επιπλέουν στο νερό. 
  • Η σοκολάτα μπορεί να σκοτώσει τα σκυλιά, καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό του σύστημα. 
  • Το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου είναι σχεδόν ίδιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα.
  •  Στη Δανία, τα γουρούνια είναι περισσότερα από τους ανθρώπους.
  • Ο καφές δεν παρασκευάζεται από κόκκους. 
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο


Νέο μοντέλο στη φορολόγηση των αυτοκινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά τον σάλο για την υπέρογκη αύξηση των τελών κυκλοφορίας και ήδη μελετά ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως για παράδειγμα το ολλανδικό, σύμφωνα με το οποίο η φορολογία προσδιορίζεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο. Οπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, σε πάρα πολλές χώρες η φορολόγηση των αυτοκινήτων «δεν περνά στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά περισσότερο στα καύσιμα»..

Το θέμα της φορολόγησης μελετά ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, η οποία εντός του μήνα θα καταθέσει την εισήγησή της για τη συνολική αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων στο πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. «Ενα λάθος δεν διορθώνεται με ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει «την αλλοπρόσαλλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας αντί να παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στο επόμενο έτος». Ασκώντας δριμεία κριτική ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «στην πραγματικότητα τιμωρείτε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, διότι όσοι αγόρασαν καινούργιο και έχουν κούρσες πληρώνουν τα μισά, το 1/3 σε σχέση με άλλους που έχουν σαραβαλάκια». «Θέλετε να πιστέψουμε ότι θα αποκαταστήσετε το λάθος σε έναν χρόνο; Εδώ κάθε 15 ημέρες λέτε άλλα, αλλάζετε πολιτική για το κρίσιμο θέμα της οικονομίας και δεν θυμάστε τι λέγατε στις προγραμματικές δηλώσεις σας, και θέλετε να πιστέψουμε ότι ύστερα από 365 ημέρες θα διορθώσετε το λάθος σας;» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «όμηρος του νεοφιλελεύθερου λόμπι των Βρυξελλών και των τραπεζιτών, που διαρκώς αναζητεί εισπρακτικά μέτρα παντού». Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε «τσιτάτα και συνθήματα», τονίζοντας ότι «χρησιμοποιεί το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας για να κάνει μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση».
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση της Ελλάδας


Την ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση της Ελλάδας υπογραμμίζει ο Γερμανός Χάινερ Φλάσμπεκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη UΝCΤΑD που εδρεύει στη Γενεύη.

Για τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Φλάσμπεκ ζήτησε από το τμήμα της στατιστικής υπηρεσίας του τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η εικόνα που δίνουν μιλά από μόνη της: το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί «με μία απίστευτη ταχύτητα σε ένα απίστευτο επίπεδο». Το 2008 έφτασε στο 19% του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που «υπό κανονικές συνθήκες παλαιότερα λέγαμε ότι η χώρα- αν δεν έχει χρεοκοπήσει- έχει χάσει τόσο πολύ έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό, ώστε πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση. Είναι μεγέθη που έχουν οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να καταφύγει στο εργαλείο της υποτίμησης». Βεβαίως, λέει ο Φλάσμπεκ, για να φτάσει μία χώρα σε τέτοιο σημείο υπάρχουν και δημοσιονομικά προβλήματα. Όμως την ώρα που η Ελλάδα συσσώρευε ένα υπέρογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η Γερμανία αποκτούσε ένα υπέρογκο πλεόνασμα. Αυτό «ερμηνεύει μέχρις ενός σημείου και το δημοσιονομικό έλλειμμα», λέει ο Φλάσμπεκ, διότι «το ένα έλλειμμα πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με το άλλο», ως δίδυμο έλλειμμα, δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα, είναι «γενικότερο πρόβλημα για χώρες όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ακόμα και Γαλλία». Και το πρόβλημα αυτό, κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο της UΝCΤΑD, έχει μία αιτία: «Την έντονη συμπίεση (ντάμπινγκ) των μισθών που ακολούθησε η Γερμανία στο πλαίσιο της ευρωζώνης». «Θα διαλύσει την ΟΝΕ». Η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει το ντάμπινγκ στους μισθούς, γιατί «θα διαλύσει την ΟΝΕ», λέει ο Φλάσμπεκ. Σχετικό άρθρο του δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Τimes Deutschland» (11.12.09) και ήταν εξαίρεση στην αρνητική κάλυψη από τον γερμανικό Τύπο. Τώρα, η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit» στο τελευταίο της πρωτοσέλιδο που κοσμεί τη σημαία της Ελλάδας με τη σφραγίδα «πτώχευση», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το «ντόμινο για τον δρόμο της χρεοκοπίας που πήραν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία δεν άρχισε από τις εκθέσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch στο Λονδίνο, αλλά από τους μισθούς των επιχειρήσεων στη Γερμανία». Ο Χ. Φλάσμπεκ τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό «η Γερμανία απέσπασε τεράστια πλεονεκτήματα μέσα στην ευρωζώνη έναντι κυρίως των χωρών του Νότου και κυρίως έναντι της Ελλάδας». 
Θα έπρεπε και η Γερμανία να ακολουθήσει τον γενικό κανόνα στην εξέλιξη των μισθών, στον οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ, και περιλαμβάνεται και στη Συνθήκη του Μάαστριχ: 2% πληθωρισμός συν το εθνικό ποσοστό αύξησης της παραγωγικότητας. Ο κανόνας αυτός «αγνοήθηκε πλήρως από τη Γερμανία». 

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό «Stern». Η έρευνα δείχνει ότι στα μισά από τα 100 συνήθη επαγγέλματα στη Γερμανία, οι μισθοί είναι χαμηλότεροι απ΄ ό,τι το 1990, αν υπολογιστεί και το ποσοστό πληθωρισμού μέχρι σήμερα («Stern» 2/2010). 

«Άμεση λύση το ευρωομόλογο». Η άμεση συνταγή για την Ελλάδα είναι η έκδοση ευρωομόλογου, διότι «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», λέει ο Χ. Φλάσμπεκ. «Αγνοήστε τους οίκους αξιολόγησης», διότι «είναι αστείο» να δέχεται η Ευρώπη να της υπαγορεύουν τι επιτόκια θα πληρώσει η Ελλάδα. Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ απέρριψε τη λύση ως «ακριβή για τη Γερμανία». «Λάθος», λέει ο Χ. Φλάσμπεκ, διότι το ευρωομόλογο θα έχει σίγουρα το ίδιο επιτόκιο με τα γερμανικά ομόλογα. Αντιστρέφει δε το επιχείρημα ότι «θα πληρώσουν οι Γερμανοί τα σπασμένα για τους σπάταλους Έλληνες», τονίζοντας ότι «όσο δεν επιτρέπεται να ζει μια χώρα πάνω από τις δυνατότητές της άλλο τόσο δεν επιτρέπεται να ζει και κάτω από τις δυνατότητές της, όταν έχεις ένα κοινό νόμισμα». Και η Γερμανία αυτό ακριβώς έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Αϊτή: Ελπίδα μέσα από τα χαλάσματα


Οι αντοχές των εξαθλιωμένων, από την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών, κατοίκων της Αϊτής εξαντλούνται κάθε ώρα που περνάει και δε βρίσκουν ανακούφιση.

Η απόγνωση φέρνει οργή, η οποία εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης μετατρέπεται σε βία ανάμεσα στους πάμφτωχους σεισμοπαθείς που υποφέρουν από πείνα και δίψα.

Οι κάτοικοι βλέπουν γύρω τους περισσότερους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από ότι γιατρούς και αισθάνονται ότι για τον υπόλοιπο κόσμο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η εικόνα του δράματος που περνούν, παρά το ίδιο το δράμα.

Η κατάρρευση της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας που επέτρεψε στους πιο επικίνδυνους εγκληματίες να αποδράσουν, προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, με αγνώστους που φέρεται ότι είναι πρώην κατάδικοι να επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας και να προσπαθούν ακόμα και κάτω από αυτές τις τραγικές για τον τόπο τους συνθήκες να κλέψουν ό,τι μπορούν.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες από την σχεδόν παντελή απουσία των απαραίτητων υποδομών, τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν από τις πρώτες ώρες στην ισοπεδωμένη Αϊτή, εργάζονται ασταμάτητα για να ανασύρουν από τα ερείπια όσους περισσότερους ζωντανούς ανθρώπους μπορούν.

Και κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος βγαίνει ζωντανός από τα χαλάσματα, οι ελπίδες αναπτερώνονται, οι καρδιές γεμίζουν με θάρρος και κουράγιο και τα δάκρυα στεγνώνουν, έστω και για λίγο.

Το απόγευμα της Παρασκευής περίπου 30 Αϊτινοί απεγκ λωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Καραμπόλα 43 αυτοκινήτων στη Ρωσία. Βίντεο


Η μεγάλη ολισθηρότητα από τον παγετό που είχε σκεπάσει το οδόστρωμα σε αυτοκινητόδρομο της πόλης Krasnoyarsk στη Σιβηρία, ήταν η αιτία ενός ατυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν όχι δύο, ούτε τρία, αλλά 43 αυτοκίνητα!

Από το τρομακτικό ατύχημα, που έγινε την Τετάρτη, πολλά οχήματα κατέληξαν… αγνώριστα, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν σοβαρά τραυματίες ή θύματα.Αρχικά τρία αυτοκίνητα τράκαραν μεταξύ τους και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα έπεσαν επάνω τους, αφού ο παγετός δεν επέτρεψε στους οδηγούς τους να σταματήσουν έγκαιρα.
Ο αυτοκινητόδρομος, όπως ήταν φυσικό, έκλεισε για αρκετές ώρες, προτού η Τροχαία καταφέρει να τον δώσει και πάλι στην κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιούνκερ: Δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα


Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά πρέπει να κάνει τεράστια βήματα ακόμα για να μειώσει το έλλειμμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο Γιούνκερ τόνισε πως σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη. Για ακόμα μια φορά, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι θα λύσει με δικά της μέσα το πρόβλημα του ελλείμματος και δεν πρέπει να περιμένει βοήθεια από άλλες χώρες. Ακόμα πρόσθεσε πως έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για την βελτίωση της κατάστασης που όμως πρέπει να έχουν ανάλογη συνέχεια. 
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2010, ανέφερε πως είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά θέλει προσθήκες και αύξηση των εσόδων.

Διαβάστε περισσότερα...

FRIDAY DOCUMENTARIES:HOME


Στα 200 χιλιάδες χρόνια της ύπαρξής της πάνω στη Γη, η ανθρωπότητα έχει διαταράξει τις ισορροπίες του πλανήτη, που είχαν καθιερωθεί μέσα σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Το τίμημα είναι βαρύ, αλλά υπάρχουν ακόμα ελπίδες. Η ανθρωπότητα έχει μετά βίας δέκα χρόνια για να αντιστρέψει την κατάσταση, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αρνητικής επιρροής, που έχει προκαλέσει στους φυσικούς πόρους της Γης και να αλλάξει τα καταναλωτικά της πρότυπα.

Χρειάστηκαν 217 ημέρες γυρισμάτων για να δούμε από ψηλά το σπίτι μας. Με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα, ο Γάλλος σκηνοθέτης Γιαν Αρτίς-Μπερτράν μέσω του ντοκιμαντέρ του Ηome, ζητά την αφύπνιση για την ανοικοδόμηση του περιβάλλοντος. Αφορμή για το ντοκιμαντέρ στάθηκε η ταινία «Μια άβολη αλήθεια» και ο Γιαν Αρτίς-Μπερτράν άδραξε την ευκαιρία και με την οικονομική στήριξη του Λικ Μπεσόν που τον ενίσχυσε με 10 εκατομμύρια ευρώ, ταξίδεψε σε 54 χώρες ανά τον πλανήτη, για να καταγράψει την ομορφιά του τοπίου και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στη φύση.
«Ούτε ο σκοπός ούτε τα κίνητρα της ταινίας μας είναι να μιλήσουμε για την καταστροφή. Καταστροφή είναι η άρνηση να πιστέψουμε αυτό που έρχεται», σχολίασε ο πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης της ταινίας που βρέθηκε στην Αθήνα.
«Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη» για τη διάσωση της Γης, τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι το «Ηome» είναι «μια πολιτική ταινία με την καλή έννοια της λέξης».
«Στην Ινδία κατασχέθηκε το 50% του υλικού που γυρίσαμε... Στις ΗΠΑ εκκρεμεί δίκη εναντίον μας για το θέμα της διατροφής των βοοειδών», ανέφερε ο σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων.
Το ντοκιμαντέρ κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα στις 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε περισσότερες από 50 χώρες.

HOME - a film by Yann Arthus-Bertrand

Bvoula | MySpace Video

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Παρατηρώντας τα αστέρια


Το ντοκιμαντερ αυτό είναι ένα πολύ καλό βοήθημα για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την ερασιτεχνηκή αστρονομία.Δείτε τα δύο πρώτα VIDEO.

Πως λειτουργεί ο ουρανός


Ιανουάριος - Μάρτιος


Απρίλιος - Ιούνιος


Ιούλιος - Σεπτέμβιος


Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Σαν Σήμερα (9/1/2010)

Γεγονότα

1349: Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που έπληξε την πόλη.

1861: Ξεκινά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, με την πρώτη αψιμαχία Βορείων και Νοτίων.

1900: Ιδρύεται το αθλητικό σωματείο της Λάτσιο.

1905: Η «Ματωμένη Κυριακή» της Αγίας Πετρούπολης. Η τσαρική αστυνομία βάλει εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την πολιτική του τσάρου, με συνέπεια να υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί.

1923: Ο ισπανός εφευρέτης και αεροπόρος Δον Χουάν ντε λα Θιέρβα παρουσιάζει τον αυτόγυρο, που αποτέλεσε το πρόδρομο του ελικοπτέρου.

1954: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το προγαμιαίο πιστοποιητικό υγείας.

Γεννήσεις

1890: Κάρελ Τσάπεκ, τσέχος συγγραφέας που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. [θαν. 25/12/1938]

1908: Σιμόν ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. («Το δεύτερο φύλο») [θαν. 14/4/1986]
1944: Τζίμι Πέιτζ, άγγλος κιθαρίστας των «Yardbirds» και «Led Zeppelin».
Θάνατοι

1876: Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. [γεν. 10/11/1801]

1941: Δημήτριος Γολέμης, έλληνας ολυμπιονίκης, χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (1896). [γεν. 15/11/1874]

2004: Νορμπέρτο Μπόμπιο, ιταλός φιλόσοφος. [γεν. 18/10/1909]
Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψαν για τη σημαία

Πήραν και την ελληνική σημαία από τον άδειο τάφο του πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά άφησαν στη θέση της την κυπριακή. Αγνωστοι εισέβαλαν χθες στο κοιμητήριο Δευτεράς, κατέβασαν και πέταξαν την ελληνική σημαία που κυμάτιζε μαζί με την κυπριακή στον τάφο. Την ελληνική σημαία την εντόπισαν ωστόσο αστυνομικοί, πίσω από το περιτοίχισμα του κοιμητηρίου. Οι δύο αστυνομικοί που ερεύνησαν και ανακάλυψαν τη σημαία είχαν υπηρετήσει στην προσωπική φρουρά του πρώην προέδρου και, παρά το γεγονός ότι ο τάφος παραμένει εδώ και έναν μήνα άδειος, αφού η σορός του εκλάπη, τον περιποιούνται κάθε πρωί και ανάβουν το καντήλι. Οπως μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, η σημαία αφαιρέθηκε από τον ιστό και το σχοινί που την κρατούσε δεν βρέθηκε. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι δράστες φαίνεται πως έδρασαν και αυτή τη φορά ανενόχλητοι, παρά το γεγονός ότι η περιοχή του κοιμητηρίου παρακολουθείται στενά από την αστυνομία.

Λίγο πριν από τη νέα υπόθεση με τη σημαία, ο αρχηγός της κυπριακή αστυνομίας κ. Μ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται για την ανεύρεση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι η αστυνομία «κάτι έχει πάνω στο οποίο εργάζεται» , αποφεύγοντας όμως να δώσει λεπτομέρειες: «Κάποια πράγματα όταν ανακοινώνονται μπορεί να αποβούν προς ζημιά των διεξαγόμενων εξετάσεων», είπε συγκεκριμένα. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι όλες οι πληροφορίες διερευνώνται και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για το πώς θα εξιχνιαστεί με τέτοια υπόθεση. Μιλάμε για τη σορό ενός τεθνεώτος που δεν μπορεί να επικοινωνήσει ή να ζητήσει βοήθεια» . Και καταλήγοντας είπε ότι σε άλλες χώρες όπου συνέβη το ίδιο πέρασαν μήνες ή και χρόνια για να εξιχνιαστούν ανάλογες υποθέσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

FRIDAY DOCUMENTARIES:Βολιβία-Η επιστροφή του κόνδορα


Αντί άλλης περιγραφής για τα όσα τους τελευταίους αιώνες συνέβησαν στο Ποτοσί και το Σέρο Ρίκο, δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Οι Ανοιχτές Φλέβες Της Λατινικής Αμερικής" του γνωστού δημοσιογράφου, συγγραφέα και ακτιβιστή από την Ουρουγουάη, Εδουάρδο Γκαλεάνο. Η μετάφραση έγινε από τον Μανώλη Φυλακτίδη για τον "Εξάντα". Μεταλλωρύχοι στο Σέρο Ρίκο ...Το μόνο που θα θέλαμε να προσθέσουμε είναι η εικόνα των δεκάδων παιδιών τα οποία είδαμε στο Ποτοσί στις αρχές του 2005. Λόγω της βολικής για τη δουλειά σωματικής τους διάπλασης, βασικά αυτά είναι που κατά εκατοντάδες χώνονται στα αυτοσχέδια λαγούμια του Σέρο Ρίκο, ψάχνοντας υπολείμματα πολύτιμων μετάλλων που ίσως τα γλιτώσουν από την πείνα (ΔΕΙΤΕ ΤΟ)

Και πολλά από αυτά δεν ξαναβλέπουν το φως της μέρας. Οι εξορύξεις αυτές, άλλωστε, τον τελευταίο αιώνα λίγους μετέτρεψαν από πολύ φτωχούς... σε φτωχούς. Πολλούς όμως δολοφόνησαν, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα. Και όταν μια νέα φλέβα χτυπηθεί, μέσα σε χρόνο τριών δευτερολέπτων, δηλητηριώδη αέρια κατακλύζουν την τρύπα-ορυχείο. Έπειτα, όσοι γλιτώσουν από τις κατολισθήσεις και τις εκλύσεις αερίων, σπάνια γλιτώνουν και από την πνευμονική πάθηση που προκαλεί η εισπνοή πυριτίου... Ο Τσε στη Βολιβία ή το τέλος ενός επαναστατικού ταξιδιού "Δεν είναι αλήθεια ότι η αδελφοσύνη μας ξεπερνά τις αποστάσεις, τις διαφορές της γλώσσας και την απουσία στενών πολιτιστικών δεσμών και μας ενώνει στην πάλη; Δεν είναι αλήθεια πως ένας γιαπωνέζος εργάτης είναι πιο κοντά σ΄ έναν εργαζόμενο αργεντινό, σ΄ ένα μεταλλωρύχο βολιβιανό, σ΄ έναν άνθρωπο που δουλεύει για την "Εταιρία Φρούτων" ή σ΄ έναν Κουβανέζο θεριστή ζαχαροκάλαμου, παρά σ΄ έναν γιαπωνέζο σαμουράι;" ...λόγια του Τσε που δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν καλύτερα τις επιλογές ενός επαναστάτη στο δρόμο για την ελευθερία των λαών. Και το μεγάλο όραμα που τον οδήγησε πρώτα στην Κούβα, μετά στο Κονγκό και τέλος στη Βολιβία όπου και δολοφονήθηκε, προδομένος από αυτούς για τους οποίους πολεμούσε... Οι Σύγχρονες Εξεγέρσεις Ο Πόλεμος του φυσικού αερίου Οκτώβρης 2003 Σύνθημα στον τοίχο: Ψήφος για την εθνικοποίηση του φυσικού αερίου Σε μία χώρα στην οποία η ανεργία φθάνει στα 12% (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και το μεροκάματο στα 2 δολάρια, στην επαρχία της Ταρίχα βρέθηκαν πρόσφατα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Βολιβία, έτσι, γίνεται ξαφνικά η 2η χώρα σε αποθέματα φυσικού αερίου στη Λ. Αμερική, μετά την Βενεζουέλα. Αμέσως το ενδιαφέρον των Πολυεθνικών αυξάνεται κατακόρυφα. Ο πρόεδρος της χώρας, Γκονζάλο Σάντσες Ντε Λοσάδα, συνομιλεί με τη Χιλή για τη δημιουργία αγωγού προς την Αντοφαγάστα. Από εκεί θα έφευγε ακατέργαστο προς τις Η.Π.Α.. Διαπραγματεύεται με την εταιρία ATACAMA GAS, που είναι όμως θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας PASIFIC LNG των Η.Π.Α. Επίσης, στις διαπραγματεύσεις πώλησης του φυσικού αερίου συμμετέχει η ισπανική Repsol , η British Gas, και η Panamerican Gas. Η τελευταία είναι θυγατρική της ENRON. Ο λαός της Βολιβίας δεν θέλει να πουλήσει ακόμα πουθενά. Δεν θέλει να εξάγει ακατέργαστο φυσικό αέριο αλλά κατεργασμένο στην ίδια τους τη χώρα. Αν προσθέσουμε και την καταστροφή των φυτειών της κόκας που ξεσήκωσε μεγάλο μέρος του λαού, τότε φθάνουμε στην έναρξη του πολέμου του Φυσικού αερίου (Guerra del Gas). Ξεκινάνε κινητοποιήσεις σ΄όλη τη χώρα στις οποίες ηγούνται οι μεταλλωρύχοι. Η εξέγερση πετυχαίνει και η Βουλή εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρόεδρο Λοσάδα, ενώ διορίζει ως Πρόεδρο τον μέχρι τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Λοσάδα, τον Κάρλος Μέσα (Carlos Mesa). Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 80. Οι προσπάθειες των πολυεθνικών έπεσαν τελικά στο κενό, λόγω της λαϊκής εξέγερσης και οι εταιρείες αυτές


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ενα παιδί θα τιμωρηθεί στο όνομα του ισλάμ






Προσοχή οι εικόνες που ακολουθούν είναι αυστηρώς ακατάλληλες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΑΥΤΟ! 

Ένα 8χρονο παιδί πιάστηκε σε μία αγορά στο Ιράν να κλέβει ψωμί
- Στο όνομα του Ισλάμ το παιδί πρέπει να τιμωρηθεί, ένα αυτοκίνητο θα πατήσει το χέρι του. Θα χάσει για πάντα τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσει το χέρι του.
- Είναι αυτή θρησκεία ειρήνης και αγάπης;





Διαβάστε περισσότερα...

Σκουριάζει ο «Αρίσταρχος»


Παρατημένο στην τύχη του είναι τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο τηλεσκόπιο των Bαλκανίων, ο «Aρίσταρχος», που βρίσκεται εγκατεστημένο στην κορυφή του Xελμού.Xωρίς εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και χωρίς καμία οικονομική στήριξη για τα στοιχειώδη έστω λειτουργικά του έξοδα, το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο (για την κατασκευή του διατέθηκαν 4 εκατ. ευρώ), μετά τις «πανηγυρικές κυβερνητικές τελετές» εγκαινίων του το 2007, έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του. Kαι, φυσικά, δεν μπορεί να διατεθεί για παρατηρήσεις στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Κυβερνητική αδιαφορία

Tο ποσό των 160.000 ευρώ που απαιτείται ως ελάχιστο όριο για τα έξοδά του ετησίως δεν δόθηκε ποτέ στο Iνστιτούτο και οι επιστήμονες επισημαίνουν τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η κυβερνητική αδιαφορία.


«Tο τηλεσκόπιο είναι πλήρως λειτουργικό και εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα βοηθητικά όργανα παρατηρήσεως. Oμως δεν μπορώ να πάρω ευθύνη, να καλέσω επιστήμονες από το εξωτερικό για παρατηρήσεις. Aν πέσει μια... ασφάλεια, σκεφθείτε ότι δεν υπάρχει τεχνικός να επιδιορθώσει τη βλάβη», μας λέει ο διευθυντής του Iνστιτούτου Aστρονομίας του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Xρήστος Γούδης.

Mε αφετηρία το γεγονός ότι υπάρχει ένας ηλεκτρολόγος-μηχανικός και για τα πέντε διαφορετικά Iνστιτούτα του Aστεροσκοπείου, ο διευθυντής του Iνστιτούτου Aστρονομίας περιγράφει τραγελαφικές καταστάσεις. Σε μια ζημιά ο ηλεκτρολόγος ίσως έρθει έπειτα από τέσσερις ημέρες και αν χρειαστεί και κάποιο ανταλλακτικό από το εξωτερικό, περνάει και μήνας μέχρι να επιδιορθωθεί.

«Eπί του παρόντος τα όποια προβλήματα ανακύπτουν οι ερευνητές αστροφυσικοί -και όχι τεχνικοί- τα λύνουν με τη βοήθεια της εμπειρίας που απέκτησαν με δική τους πρωτοβουλία».

O καθηγητής αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα το μικρότερο του «Aρίσταρχου» τηλεσκόπιο των 2,1 μέτρων San Pedro Martir του Mεξικού, -και μιλάμε για μια χώρα που σίγουρα δεν αποτελεί ακραίο παράδειγμα επιστημονικής και τεχνολογικής πρωτοπορίας- στο οποίο υπηρετεί 20μελές τεχνικό προσωπικό για τη συνεχή συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του.

«Για τον «Aρίσταρχο» απαιτείται προσωπικό έξι ατόμων. Eμείς ζητάμε έστω δύο άτομα για τη συντήρηση και επιδιόρθωση των εμφανιζόμενων προβλημάτων που ανακύπτουν», τονίζει ο κ. Γούδης. «Yπό τέτοιες συνθήκες, αν και ενταγμένο στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του δικτύου των μεγάλων τηλεσκοπίων OPTIKON, δεν διατίθεται για παρατηρήσεις στη διεθνή και εθνική αστρονομική κοινότητα».


Στο έλεος βανδάλων
Πετροβολούν τον θόλο



Aλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες που επισκέπτονται το Aστεροσκοπείο είναι οι καιρικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση για αρκετούς μήνες. «O μήκους οκτώ χιλιομέτρων δρόμος που οδηγεί στο Aστεροσκοπείο του Xελμού από το χιονοδρομικό κέντρο, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Kυρίως τους μήνες Nοέμβριο, Δεκέμβριο και Mάρτιο, Aπρίλιο ο δρόμος παραμένει κλειστός από το χιόνι. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να χτυπάμε πόρτες, του δημάρχου, του νομάρχη, του περιφερειάρχη, για να καθαρίσουν τον δρόμο, διότι δεν υπάρχει θεσμική ρύθμιση για να γίνεται από αρμόδιους φορείς της πολιτείας», σημειώνει ο κ. Γούδης. «Tο τηλεσκόπιο είναι αφύλαχτο και δεν έχει περίφραξη. Πέρυσι ο θόλος του έγινε στόχος βανδάλων, όταν κάποιοι έριξαν έναν μεγάλο ογκόλιθο πάνω του, προκαλώντας μεγάλη ζημιά».



Το έγγραφο
Γινόμαστε ρεζίλι στην επιστημονική κοινότητα


«Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνω πια, πέραν του να εξηγήσω στην επερχόμενη σύνοδο διευθυντών των ευρωπαϊκών τηλεσκοπίων του δικτύου OPTIKON την κατάσταση και να τονίσω την πλήρη αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας -αποδεχόμενος την τριτοκοσμική της φυσιογνωμία- με αναπόφευκτη συνέπεια, βέβαια, κάποια στιγμή την απένταξη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δίκτυο και τον συνακόλουθο διεθνή διασυρμό της».

Aυτό τονίζει στην τελευταία επιστολή του (στις 10 Σεπτεμβρίου) προς τον υπουργό Aνάπτυξης, K. Xατζηδάκη, και με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού ο διευθυντής του Iνστιτούτου Aστρονομίας του Aστεροσκοπείου. Tα τελευταία 3 χρόνια υπήρξε σειρά διαβημάτων προς το υπουργείο Aνάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Eρευνας και Tεχνολογίας αλλά και στο Γραφείο του πρωθυπουργού, τα οποία ουδέποτε βρήκαν ανταπόκριση.

Mάλιστα, η μόνη ανακοίνωση στην οποία περιορίστηκε το υπουργείο Aνάπτυξης ήταν ότι το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών θα έχει πλέον μονοθεματικό περιεχόμενο, από το οποίο... απαλείφονται η Aστρονομία και η Aστροφυσική.

O... ρόλος του Aστεροσκοπείου περιορίζεται στις κλιματικές αλλαγές, στο περιβάλλον και στις φυσικές καταστροφές. «Δεν είναι ευρέως γνωστό πως η αστροφυσική βοηθάει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. O πολύς κόσμος πιστεύει πως πρόκειται για κάτι εξωτικό και ίσως πολλές φορές να μην αντιλαμβάνεται την πρωτοποριακή της τεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας», τονίζει ο κ. Γούδης.

Το τηλεσκόπιο

Kατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία «Tσάις» και στοίχισε 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά κονδύλια.


H εγκατάστασή του έγινε το 2004 και από τότε μέχρι το 2007, που παραδόθηκε επίσημα, έγινε μια σειρά δοκιμών.

Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Eυρώπης. Eχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων.

Mε χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων της Πάτρας και του Mάντσεστερ και του Iδρύματος Eυγενίδου έχουν τοποθετηθεί επιπλέον στο τηλεσκόπιο κάμερες και ειδικά προηγμένα επιστημονικά όργανα.

Eχει τη δυνατότητα της γρήγορης εναλλαγής στόχευσης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και η λειτουργία του απαιτεί σκοτεινό ουρανό. Tο τηλεσκόπιο είναι το μεγαλύτερο των Bαλκανίων.

ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Ρίχνουν τους τόνους τα ξένα ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία


Χαμηλώνουν την Πέμπτη τους τόνους τα ξένα ΜΜΕ, μετά και την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου , στις δηλώσεις στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πως τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα.

Αρχικά, το πρακτορείο Ρόιτερς και οι Financial Times, είχαν αναφέρει πως η δήλωση αυτή του Γ. Στάρκ προκάλεσε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, αργότερα, οι FT, τόνιζαν πως αν υπήρχε θέμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αυτό δεν θα το αποφάσιζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε δηλώσει, μέσω της τηλεόρασης του Bloomberg, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση για να μειώσει το έλλειμμά της.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ήξερες ότι...


Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Τα Μίκυ Μάους είχαν απαγορευτεί στη Φινλανδία, επειδή ο Ντόναλντ δεν φορούσε παντελόνι!

Οι μισοί περίπου από αυτούς που κάθονται 27 ώρες την εβδομάδα μπροστά σε μια οθόνη Η/Υ, πάσχουν από μία τουλάχιστον διαταραχή προσωπικότητας!

Στο Λονδίνο ακούγονται συστηματικά πάνω από 300 διαφορετικές γλώσσες και διάλεκτοι!

Το 25% των φυλακισμένων σε όλο τον κόσμο, κρατείτε στις ΗΠΑ!

Η εξαφάνιση δέντρων και φυτών γίνεται σήμερα με ρυθμό 10.000 φορές γρηγορότερο από το φυσιολογικό!

Ό,τι κάνει ο άνθρωπος στη φύση, θα επηρεάζει αρνητικά την γη για εκατομμύρια χρόνια, αφού εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος!

Ενώ ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει, 330 λίτρα καύσιμα το χρόνο, ο μέσος Αμερικάνος ξεπερνά τα 1.600 λίτρα!

Μόνο το 15% της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα!

Αυτοί που παντρεύονται την πρώτη τους αγάπη, έχουν 6 φορές λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν, από αυτούς που άλλαξαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους!

Τρεις στις εκατό γυναίκες πάσχουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους από βουλιμία!

Οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο ξύριζαν όλες τις τρίχες από το σώμα τους, ακόμα και από τα βλέφαρα! Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν



Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.

Ελεγκτές της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται στην Αθήνα και συναντήθηκαν ήδη με διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Βρυξέλλες ζητούν, μεταξύ άλλων, πάγωμα προσλήψεων ακόμη και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, ριζικές αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό, αύξηση έμμεσων φόρων και μηδενική ανοχή στις σπατάλες του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του στελέχους της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ στην εφημερίδα «Il Sole» ότι οι αγορές «παραπλανόνται» εάν νομίζουν ότι τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε πτώση του ευρώ, επισημαίνουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι Financial Times. Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου , μέσω της τηλεόρασης του Bloomberg.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση για να μειώσει το έλλειμμά της και ειλικρινά, δεν νομίζουμε ότι χρειαζόταν μια τέτοια διευκρίνιση» σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εν τω μεταξύ, δημοσιονομική προσαρμογή σε τρία και όχι τέσσερα χρόνια και πτώση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012 και όχι στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης ζήτησε ο πρωθυπουργός από το οικονομικό επιτελείο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν εξετάζεται αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ούτε αύξηση του φόρου στα καύσιμα και σημειώνουν ότι προσδοκούν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

«Η υποχρεωτική αναπροσαρμογή στόχων αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε, μέχρι τώρα, την πολιτική της» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία. Άγρια και προετοιμασμένη αντιλαϊκή θύελλα κατήγγειλε το ΚΚΕ, ενώ για άγρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ισχυρών έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε νέοι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν στο Διάστημα


Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA ανακάλυψε πέντε νέους εξωπλανήτες, ανεβάζοντας πλέον σε πάνω από 400 τους πλανήτες που έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα - και κανένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κατάλληλος να φιλοξενεί ζωή (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη).

Ένας από τους πέντε νέους εξωπλανήτες έχει εκπλήξει τους αστρονόμους, επειδή είναι ελαφρύς όσο το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam).

Το «Κέπλερ», που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πέρυσι το Μάρτιο και είναι εφοδιασμένο με τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη κάμερα (95 megapixel) που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, έχει εστιαστεί σε ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού, με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης. Για τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια θα μελετήσει πάνω από 100.000 ήλιους και τα αστρικά συστήματά τους.

Η νέα ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε κατά την έναρξη συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στην Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη που έκανε το τροχιακό τηλεσκόπιο και επιβεβαιώθηκε από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science».

Τέσσερις από τους νέους εξωπλανήτες είναι απρόσμενα ελαφριοί σε σχέση με το μέγεθός τους. Ένας εξωπλανήτης έχει διάμετρο τετραπλάσια της Γης, αλλά οι άλλοι, ενώ είναι περίπου 40% μεγαλύτεροι από τον Δία, τον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, είναι πολύ λιγότερο πυκνοί σε σχέση με αυτόν (έχουν μέση πυκνότητα 0,166 έως 0,894 γραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό έναντι 1,326 γρ. του Δία, ο οποίος έχει βραχώδη πυρήνα).

Μάλιστα ένας από τους εξωπλανήτες είναι τόσο ελαφρύς που, με βάση την πολύ μικρή αναλογία της μάζας του σε σχέση με το μέγεθος του, έχει την ίδια πυκνότητα με το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam), το πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως στην εποχή μας ως θερμομονωτικό στα κτίρια και ως υλικό συσκευασίας. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, η ανακάλυψη δείχνει ότι η χαμηλή πυκνότητα είναι ένα πολύ πιο κοινό χαρακτηριστικό των εξωπλανητών από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Και οι τέσσερις εξωπλανήτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο τους, με συνέπεια να «ψήνονται» από υψηλές θερμοκρασίες, που εκτιμώνται από 1.200 έως 1.650 βαθμούς Κελσίου, είναι δηλαδή πιο καυτοί και από λιωμένη λάβα. Αντίθετα, ο πέμπτος εξωπλανήτης, που μόλις ανακαλύφθηκε, φαίνεται να είναι ένας παγωμένος γίγαντας σαν τον «δικό μας» Ποσειδώνα.

Διαβάστε περισσότερα...

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα


Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα. Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ετελέσθη στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, ο Αγιασμός των Υδάτων.

Στους άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων οι οποίοι βούτηξαν και έπιασαν τον σταυρό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα.Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και τη ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.Παρέστησαν ακόμα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτές της πρώτης και δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο Νομάρχης Γιάννης Μίχας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.Μετά το πέρας της τελετής, η κ. Κατσέλη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και είπε ότι η μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων παραπέμπει στη ναυτοσύνη. Ευχήθηκε επίσης το 2010 να είναι χρονιά ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής σημαίας και ενίσχυσης της ναυτιλίας μας, της ασφάλειας των πλοίων και των ναυτικών μας για να μην έχουμε δυστυχήματα όπως το τελευταίο. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει στην οικονομία, τονίζοντας ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά δουλειάς και ελπίδας.Ο κ.Τραγάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές παλινωδίες προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τα θετικά μέτρα αλλά θα είναι αντίθετη στα φορομπηχτικά."Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρέστη, στη Μυτιλήνη.Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι:"Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του".Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τόνισε ότι : "τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά"."Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά", κατέληξε ο πρωθυπουργός.Ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στη Μυτιλήνη συνοδευόμενος από το αδερφό του Νίκο κι έγινε δεκτός από τον ΓΓ Αιγαίου Δημήτρη Χαλκιώτη, το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Νίκο Σηφουνάκη και το δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, την τελετή καθαγιασμού των υδάτων ενώ λίγο αργότερα είχε μια σύντομη συνάντηση με τοπικούς παράγοντες και πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στη Γέρα. Λίγο πριν την αναχώρησή του επισκέφθηκε και το πατρογονικό σπίτι του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Μετά την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δήλωσή του για την ημέρα ανέφερε ότι "τα Φώτα στην παράδοσή μας είναι ανάσα ελπίδας. Η οικονομία μας έχει ανάγκη από ανάσα ελπίδας και ελπίζουμε να τη δώσει η κυβέρνηση".Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι "εγώ στην ελληνική περιφέρεια παίρνω ανάσα ελπίδας. Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για όλους μας, αλλά για εμένα ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Πύλο με ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ".Στη Δεξαμενή Αθηνών και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τελέστηκε στην Αθήνα ο Αγιασμός των Υδάτων, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Παύλου Γερουλάνου και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε η βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ και το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης.Στον αγιασμό στη Δεξαμενή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Π. Παυλόπουλος και Ε. Αντώναρος, ενώ στο κολυμβητήριο παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού στη Δεξαμενή, ο κ. Γερουλάνος ευχήθηκε σ’ όλους τους Έλληνες καλή χρονιά, τονίζοντας τη σημασία του εορτασμού των Θεοφανείων. «Φέτος γιορτάζουμε, είπε, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Η σημερινή γιορτή όμως έχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας».Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά για όλον τον κόσμο και χρειάζεται αισιοδοξία.«Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, τόνισε, μπορούμε να δώσουμε μια αποστομωτική απάντηση στους πολιτικούς τρομοκράτες των Βρυξελλών» και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δουλέψουν μαζί και να αφήσουν τους μικροκομματισμούς.Απαντώντας σε ερώτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ με αυστηρές, όμως προϋποθέσεις. Η μεταρρύθμιση αυτή όμως, είπε, απαιτεί 4 δις ευρώ και θα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση αν τα έχει αλλιώς να την ξεχάσει.Η κα Βόζεμπεργκ είπε ότι ο τόπος ζει σε μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνοντας ότι στην πατρίδα μας αξίζει το καλύτερο.Ο κ. Πλεύρης τέλος ευχήθηκε να φωτίσει, όπως είπε, εκείνους που δίνουν με νόμους δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και μετατρέπουν τους βουλευτές σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αυλοκόλακες του αρχηγού.Στη Θεσσαλονίκη, η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ανθιμου, και παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κ.α.Στο περιθώριο της τελετής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας< και πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκαναν δηλώσεις για τα θέματα της επικαιρότητας.Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια που έχουν κατακλύσει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την εθνική οικονομία και σημείωσε: «Ολοι μαζί με εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή πρέπει να κάνουμε αυτή τη χρονιά, και τις άλλες δύο που ακολουθούν, αλλά κυρίως φέτος, μια μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τη δημοσιονομική κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Αυτό θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης, να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Είμαστε σε ένα τούνελ που έχει φως στο τέλος. Το σχέδιό μας έχει αρχή, μέση και τέλος. Και πρέπει να κυριαρχεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Πάντα το κριτήριό μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποκατάσταση των ανισοτήτων, η άρση των αδικιών. Χρειάζεται πανεθνική συλλογική προσπάθεια να περάσουμε από την παραοικονομία στην οικονομία».Με αφορμή τη συζήτηση για ευρείες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση και ο «Καποδίστριας 2» θα αλλάξουν συνολικά το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι είναι «χαρακτηριστικό παράδειγμα ακινησίας και συντηρητισμού και πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να γιορτάσουμε το 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, το 2012, με μια άλλη αντίληψη για την πόλη, με ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης».Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Είθε η Θεία Φώτιση, εξαιρετικώς και ιδιαιτέρως να φωτίσει τα μυαλά εκείνων οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για την τύχη του έθνους. Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα και είναι σίγουρο ότι πέρα από την όποια προσπάθεια του καθενός θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του Θεού».Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την κυβέρνηση, απάντησε: «Με πάρα πολύ δυσκολία και ο πλέον επιεικής θα τους έβαζε προβιβάσιμο βαθμό. Δεν έχουν βρει ακόμα το ρυθμό τους. Συμφωνώ με πάρα πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ που λένε ότι η κυβέρνηση πάει ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα την οποία, δυστυχώς, δεν επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει το άνοιγμα της ψαλίδας του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος, διότι όσο μειώνεται ο χρόνος απομακρύνεται η ανάπτυξη, και πρόσθεσε: «Η Γερμανία μας χρωστάει 10,5 δις. από τον πόλεμο. Να μας τα δώσει, να τα συμψηφίσουμε, αυτομάτως το έλλειμμα πέφτει στο 5%».Ο Δ. Δρούτσας στον Αγιασμό των Υδάτων στο Αγαθονήσι"Το Αιγαίο είναι για την Ελλάδα πολύτιμο, είναι πηγή έμπνευσης, μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης και γέφυρα στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία με την προϋπόθεση ότι και η γειτονική χώρα θα σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και την εθνική μας κυριαρχία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά την καθιερωμένη τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο ακριτικό Αγαθονήσι.Εκφράζοντας ιδιαίτερη τιμή και χαρά που γιόρτασε τα Θεοφάνεια με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο κ.Δρούτσας είπε ότι "εσείς οι νησιώτες είστε οι πρώτοι που επιθυμείτε καλές σχέσεις, ειρήνη, γαλήνη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να συνεργαστεί με τον γειτονικό λαό, αλλά τηρώντας το αυτονόητο, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας".Ευχόμενος καλή χρονιά στους πολίτες του Αγαθονησίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη γι'αυτή τη συνεργασία αλλά ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι "απόλυτη και αυστηρή. Εχει και τη βούληση και τα μέσα να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα".Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης του νησιού κ.Ευάγγελος Κότορος εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία του κ.Δρούτσα στο νησί, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι πολίτες του ακριτικού νησιού είναι κοντά στην κυβέρνηση και θέλουν και την κυβέρνηση κοντά τους.Κάνοντας λόγο για την "καινοφανή θεωρία των γκρίζων ζωνών, των ανιστόρητων γειτόνων και με τις ενέργειές τους και με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου", τόνισε ότι οι πολίτες του νησιού βρίσκονται στις επάλξεις και δίνουν το αγώνα τους για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών τους στο νησί.Μετά την κοπή της βασιλόπιτας από τον κοινοτάρχη του νησιού, ο κ.Δρούτσας είχε συνάντηση με κατοίκους με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ.Δρούτσας εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας σε ένα ακριτικό νησί, τα κύματα λαθρομεταναστών που δέχεται η περιοχή καθώς επίσης και για την απόγνωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, που μπορεί να αισθάνεται ο κάτοικος του νησιού όταν βλέπει να πετούν τουρκικά μαχητικά πάνω από τη στέγη του σπιτιού του."Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε κοντά σας γιατί η ελληνική πολιτεία σας το οφείλει", είπε ο κ.Δρούτσας και παρέδωσε στον κοινοτάρχη ένα συμβολικό δώρο έναν φορητό υπολογιστή για το σχολείο του νησιού. Ταυτόχρονα πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να διαμορφώσει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, για το Αγαθονήσι, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού ο κόσμος και να προωθηθεί η οικονομική του ανάπτυξη.Μάλιστα ο κ.Δρούτσας δεν απέκλεισε το ίδιο να εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλα ακριτικά νησιά, ώστε να αναβαθμιστούν και να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους.Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα δύο Ελληνόπουλα, που τηρώντας το έθιμο έπεσαν στα νερά του Αιγαίου και έπιασαν το σταυρό.Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι, ο κ.Δρούτσας επισκέφθηκε το σχολείο, το ιατρείο και το φυλάκιο του στρατού..
Διαβάστε περισσότερα...

Μύνημα Χριστόφια προς κάθε κατεύθυνση !


Την ευχή να επικρατήσει επιτέλους η ενότητα σε αυτόν τον τόπο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας ύστερα από τον καθαγιασμό των υδάτων, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας.

"Η ευχή μου σήμερα, ημέρα των Θεοφανίων, είναι να επικρατήσει, επιτέλους, η ενότητα σε αυτό τον τόπο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Εγώ δηλώνω ότι εργάζομαι γι’ αυτό, έστω και αν υπάρχουν αμφισβητήσεις και θα συνεχίσω να εργάζομαι», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα, ευχήθηκε όπως ''του χρόνου να αγιαστούν τα νερά σε ολόκληρη την Κύπρο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, την Αμμόχωστο, παντού, σε ολόκληρη την Κύπρο''.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: ''αυτά που συμβαίνουν, συμβαίνουν. Εχω την ψυχραιμία να τα ακούω και τα αφομοιώνω».

Ο επίσημος εορτασμός των Θεοφανίων έγινε φέτος στην Αγία Νάπα. Η θεία λειτουργία τελέστηκε στην εκκλησία της Παναγίας της Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συζύγου του Ελσης, του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, των Υπουργών Αμυνας Κώστα Παπακώστα και Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε πομπή προς το λιμανάκι της Αγίας Νάπας όπου έγινε η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Κατά τη διάρκεια της τελετής παιάνιζε η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς. Γύρω στους 20 κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Το Δημαρχείο της Αγίας Νάπας τίμησε τον κολυμβητή που βρήκε το σταυρό, δίδοντάς του ένα χρυσό σταυρό ενώ στους υπόλοιπους έδωσε ασημένιους σταυρούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγάλο CAME BACK !!!

Ο Ελληνικος Ιστος επιστρέφει!

Μετά από πολλούς μήνες δουλείας για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων επιστρέφουμε ανανεωμένοι με περισσότερες ειδήσεις, έρευνα, ντοκιμαντέρ αλλά και πολλά ακόμα.
Πρώτα από όλα, όμως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον φίλο μας Aaton από το nikos63.blogspot.com, ο οποίος μας βοήθησε με το πρόβλημα που είχαμε. Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το email εχει παραμείνει ίδιο ellhnikosistos@yahoo.gr


Διαβάστε περισσότερα...
online counter