Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Περικοπές σε επιδόματα και αύξηση έμμεσων φόρων


Πρόσθετα μέτρα ύψους 4,8 δισ. ή 2% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Έρχονται περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Έρχονται ακόμα αύξηση ΦΠΑ, φόρων σε μεγάλα εισοδήματα-ακίνητα και offshore, φόρος πολυτελείας και αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα πρόσθετα μέτρα της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα αφορούν ισόποσα το σκέλος των δαπανών και των εσόδων, καθώς προβλέπεται αύξηση εσόδων 2,4 δισ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την «Προστασία της Ελληνικής Οικονομίας» που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή περιλαμβάνει ακόμη έκτακτη εισφορά 1% σε φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το 2009, αλλά και επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για φετινά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Πρόκειται για τις δυο μεγάλες εκπλήξεις που έκρυβε το πακέτο έκτακτων μέτρων, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο 2% για μια τριετία, για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και αύξηση του τέλους ραδιοσυχνοτήτων από το 0,1% στο 2% για τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι η αύξηση των φόρων ισχύει από την 4η Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου