Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στο επίκεντρο μόνο το όνομα, λέει τώρα ο Μ. Νίμιτς


Ενδείξεις για προσπάθεια εκ νέου αναπροσανατολισμού της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη «μακεδονική ταυτότητα», όπως απαιτούν τα Σκόπια, έδωσε ο Μ. Νίμιτς, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις δύο πρωτεύουσες

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Αθήνα με τον Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τη δήλωση στην οποία είχε προβεί μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την οποία η κυρίως διαφορά είναι το όνομα και όλα τα άλλα θέματα που προστέθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών είναι δευτερεύοντα. Ο διεθνής μεσολαβητής παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, αλλά υπάρχει βάση να δουλέψουμε, αν και όπως είπε δεν έχει πάρει ακόμη αποφάσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας και το ποτέ θα καλέσει τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Η «στροφή» αυτή του κ. Νίμιτς αποκλειστικά στο θέμα του ονόματος στη συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται ότι εξυπηρετεί περισσότερο τις απαιτήσεις της σκοπιανής πλευράς, που εμφανίζεται έτοιμη για τον «συμβιβασμό» στο όνομα, με ασαφές το εύρος εφαρμογής της, με την προϋπόθεση να μη θιγεί το ζήτημα της «ταυτότητας και της γλώσσας».

Ο πυρήνας της διαφοράς
Το θέμα της ταυτότητας, όμως, αποτελεί τον πυρήνα της ελληνοσκοπιανής διαφοράς και από τη στιγμή που το θέμα έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις (και είχε αποτελέσει και αντικείμενο των προηγούμενων προτάσεων του κ. Νίμιτς), δεν είναι δυνατόν τώρα να εξαιρεθεί και να αναγνωριστεί έτσι, με την ελληνική ανοχή μάλιστα, η ύπαρξη «μακεδονικού έθνους και ταυτότητας».

Η λογική της «σαλαμοποίησης» της διαφοράς, να υιοθετηθεί τώρα νέο όνομα (το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) με ασαφές το εύρος χρήσης, ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και όλα τα άλλα ζητήματα να παραπέμπονται σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις (όπου πλέον η Ελλάδα δεν θα διαθέτει άλλα διαπραγματευτικά όπλα άσκησης πίεσης προς τα Σκόπια) δεν οδηγεί εκ των πραγμάτων σε πλήρη και οριστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter