Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

FRIDAY DOCUMENTARIES: Οι Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν


Οι συντελεστές της σειράς διεισδύουν στο μυστικό αρχηγείο των «Ιπποτών της ΚΚΚ», ένα ξέφωτο στο πυκνό δάσος, 25 χιλιόμετρα μακριά από την κωμόπολη Χάρισον, στην πολιτεία του Άρκανσο.ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Παρακολουθούν το συνέδριο της οργάνωσης και μιλούν με μέλη και τον ηγέτη της, Τόμας Ρομπ, τον αποκαλούμενο «Μέγα Μάγιστρο».
Στον ίδιο χώρο, κυματίζουν σημαίες διάφορων κρατών που οι λαοί τους θεωρούνται ότι ανήκουν στη λευκή φυλή. Η ελληνική σημαία είναι από τις πρώτες. Δίπλα στο ξύλινο σπίτι που χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος παίζουν μικρά παιδιά με στολές. Οι γονείς τους τα προορίζουν για τη νεολαία της ΚΚΚ.
Το βράδυ, με τη λήξη του συνεδρίου, ο φακός της «Εμπόλεμης Ζώνης», καταγράφει σπάνιες εικόνες από το κάψιμο του ξύλινου σταυρού. Μια τελετή που σε άλλες εποχές σηματοδοτούσε την έναρξη των διώξεων και το λιντσάρισμα δεκάδων Αφροαμερικανών.
Σήμερα τα μέλη της ΚΚΚ δεν φορούν κουκούλες και λευκούς μανδύες παρά μόνο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το κοστούμι και η στολή με τα ανάλογα διακριτικά χαρακτηρίζει την πολιτική στροφή της οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι στις μέρες μας αποκηρύσσει κάθε πράξη βίας.
Στην Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιες ακραίες οργανώσεις και ομάδες ανασυγκροτούνται, στρατολογούν νέα μέλη και επανέρχονται στο προσκήνιο.
Χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της υπεροχής της λευκής φυλής έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, και την ομοφυλοφοβία. Με τη ρητορική, τη δράση και τις τελετές τους, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες βίας και πράξεων καταπίεσης και εκφοβισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου