Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

2 M $, εππειδή κατέβασε μουσική από το net!


η Τζέιμι Τόμας-Ράσετ, είχε κατηγορηθεί ότι το 2007 κατέβασε παράνομα από το Ιντερνετ γύρω στα 2.000 τραγούδια, τα οποία στη συνέχεια μοιράστηκε (δηλαδή τα προώθησε) με φίλους και γνωστούς.

Η Ενωση Αμερικανικών Δισκογραφικών Εταιρειών (RIAA) κινήθηκε δικαστικά εναντίον της για τα 24 από τα 2.000 τραγούδια που κατέβασε. Το δικαστήριο τη βρήκε ένοχη και της επέβαλε το τερατώδες, όπως χαρακτηρίστηκε τότε από τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόστιμο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το 2009 και το πρόστιμο κόπηκε στο 1,92 εκατ. δολάρια. Η γυναίκα, παντρεμένη, με 4 παιδιά, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και τελικά, αυτές τις μέρες, το πρόστιμο κατέβηκε στα 54.000 δολάρια. «Ακόμα και τόσα, όμως, με τόσα στόματα να ταΐσω και χωρίς δουλειά αυτή τη στιγμή, δεν έχω τη δυνατότητα να τα πληρώσω», δήλωσε η κ. Τόμας-Ράσετ, που είπε στο δικαστήριο ότι κατέβασε τα τραγούδια αυτά «αποκλειστικά για προσωπική μου ψυχαγωγία».

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ Μάικλ Ντέιβις, ανακοινώντας την απόφαση του εφετείου, είπε πως «η ανάγκη αποτροπής της πειρατείας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την κλοπή και παράνομη διανομή 24 τραγουδιών, όταν μοναδικός σκοπός της κατηγορουμένης ήταν να κατεβάσει δωρεάν, μέσω Ιντερνετ, μουσική». Οπως επισημαίνεται σε ανταπόκριση στο BBC World, η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει σε δισκογραφικές εταιρείες να διεκδικήσουν ως αποζημίωση ποσά μεταξύ 750 δολ. και 30.000 δολ. για κάθε τραγούδι που κατεβάζει κάποιος παράνομα από το Διαδίκτυο. Αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί από τους ενόρκους του δικαστηρίου, εφ' όσον αυτοί κρίνουν ότι η κλοπή ήταν εκ προμελέτης. Τώρα αναμένεται η θέση της RIAA, ως προς το εάν θα αποδεχθεί το μειωμένο πρόστιμο ή εάν θα επιμείνει στο αρχικό, των περίπου 2 εκατομμυρίων, οπότε θα κριθεί και εάν θα γίνει επανάληψη της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter