Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Ελπίδα μέσα από τα χαλάσματα


Οι αντοχές των εξαθλιωμένων, από την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών, κατοίκων της Αϊτής εξαντλούνται κάθε ώρα που περνάει και δε βρίσκουν ανακούφιση.

Η απόγνωση φέρνει οργή, η οποία εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης μετατρέπεται σε βία ανάμεσα στους πάμφτωχους σεισμοπαθείς που υποφέρουν από πείνα και δίψα.

Οι κάτοικοι βλέπουν γύρω τους περισσότερους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από ότι γιατρούς και αισθάνονται ότι για τον υπόλοιπο κόσμο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η εικόνα του δράματος που περνούν, παρά το ίδιο το δράμα.

Η κατάρρευση της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας που επέτρεψε στους πιο επικίνδυνους εγκληματίες να αποδράσουν, προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, με αγνώστους που φέρεται ότι είναι πρώην κατάδικοι να επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας και να προσπαθούν ακόμα και κάτω από αυτές τις τραγικές για τον τόπο τους συνθήκες να κλέψουν ό,τι μπορούν.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες από την σχεδόν παντελή απουσία των απαραίτητων υποδομών, τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν από τις πρώτες ώρες στην ισοπεδωμένη Αϊτή, εργάζονται ασταμάτητα για να ανασύρουν από τα ερείπια όσους περισσότερους ζωντανούς ανθρώπους μπορούν.

Και κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος βγαίνει ζωντανός από τα χαλάσματα, οι ελπίδες αναπτερώνονται, οι καρδιές γεμίζουν με θάρρος και κουράγιο και τα δάκρυα στεγνώνουν, έστω και για λίγο.

Το απόγευμα της Παρασκευής περίπου 30 Αϊτινοί απεγκ λωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter