Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν



Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.

Ελεγκτές της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται στην Αθήνα και συναντήθηκαν ήδη με διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Βρυξέλλες ζητούν, μεταξύ άλλων, πάγωμα προσλήψεων ακόμη και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, ριζικές αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό, αύξηση έμμεσων φόρων και μηδενική ανοχή στις σπατάλες του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του στελέχους της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ στην εφημερίδα «Il Sole» ότι οι αγορές «παραπλανόνται» εάν νομίζουν ότι τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε πτώση του ευρώ, επισημαίνουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι Financial Times. Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου , μέσω της τηλεόρασης του Bloomberg.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση για να μειώσει το έλλειμμά της και ειλικρινά, δεν νομίζουμε ότι χρειαζόταν μια τέτοια διευκρίνιση» σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εν τω μεταξύ, δημοσιονομική προσαρμογή σε τρία και όχι τέσσερα χρόνια και πτώση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012 και όχι στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης ζήτησε ο πρωθυπουργός από το οικονομικό επιτελείο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν εξετάζεται αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ούτε αύξηση του φόρου στα καύσιμα και σημειώνουν ότι προσδοκούν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

«Η υποχρεωτική αναπροσαρμογή στόχων αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε, μέχρι τώρα, την πολιτική της» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία. Άγρια και προετοιμασμένη αντιλαϊκή θύελλα κατήγγειλε το ΚΚΕ, ενώ για άγρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ισχυρών έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter