Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!!!

Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ομάδων νεαρών που παρεισέφρησαν στην πορεία για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια και στην πλατεία Συντάγματος.

Η αστυνομία προχώρησε σε 60 προσαγωγές και συλλήψεις έως τώρα στον χώρο γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι χρησιμοποίησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Φωτιές άναψαν κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου σε κάδους απορριμμάτων. Κλειστός ήταν ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.

Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων υπάρχουν στην οδό Σταδίου και στην οδό Πανεπιστημίου.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, οι άγνωστοι εισέβαλαν στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σπάζοντας τις πόρτες του κτιρίου.

Οι νεαροί κατέβασαν επίσης την ελληνική σημαία από το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, αναρτώντας μία άλλη με σημαία με το σήμα των αναρχικών.

Κατά την έφοδο στην πρυτανεία, οι άγνωστοι τραυμάτισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Κίττα.

Ο πρύτανης μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα υποβληθεί για προληπτικούς λόγους σε αξονική τομογραφία.

Τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων: Δύο διαδηλωτές (μία 55χρονη γυναίκα και ένας άνδρας) οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, καθώς και μία γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Συμπλοκές μεταξύ νεαρών και της αστυνομίας σημειώνονταν και μετά τη λήξη της πορείας, ενώ ομάδα καταληψιών παρέμεινε στο χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αψιμαχίες σημειώνονται και στην πλατεία Εξαρχείων, με τα ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιά σε σακούλες σκουπιδιών, ενώ έσπασαν και βιτρίνες.

Νωρίτερα συγκέντρωση αντιεξουσιαστών πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ερυθραία, κοντά στο σπίτι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στις 11:30 πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημειώνονται και στη Θεσσαλονίκη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές, ενώ ως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Σημειώνεται ότι στις 4 τα ξημερώματα η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προσαχθούν οκτώ άτομα.

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Χανιά κόμματα, φορείς και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα 101 άτομα προσήχθησαν από την περιοχή των Εξαρχείων (12 εξ αυτών συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα). Αλλα 41 άτομα προσήχθησαν από την κατάληψη του δημαρχείου στο Κερατσίνι.

Είκοσι άτομα είχαν προσαχθεί το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την έφοδο στο στέκι αναρχικών «Ρεσάλτο», στη λεωφόρο Δημοκρατίας και Ερμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter