Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Πεταλούδες πετούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ουάσινγκτον: Κάμπιες που είχαν εκτοξευτεί με το διαστημικό λεωφορείο ολοκλήρωσαν τη μεταμόρφωσή τους σε πεταλούδες και προσπαθούν τώρα να μάθουν να πετούν σε μηδενική βαρύτητα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πειράματος που διεξάγεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δείτε το βίντεο μιας πεταλούδας μονάρχη να προβάρειτα νέα της φτερά, μετέωρη μέσα στο κουτί του πειράματος.

Πεταλούδες είχαν μεταφερθεί και παλαιότερα στο Διάστημα, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πείραμα έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.800 νηπιαγωγοί και καθηγητές δημοτικού, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 173.700 παιδιά από τις ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση της NASA

Δύο είδη πεταλούδας, η πεταλούδα μονάρχης Danaus plexippus και η πεταλούδα Vanessa cardui, μεταφέρθηκαν σε μορφή νύμφης (κάμπιας) στο σταθμό,γύρω στατέλη Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από μια εβδομάδα παραμονής σε τροχιά, πέρασαν στο στάδιο της πούπας και μετά στο στάδιο της χρυσαλίδας, κατά το οποίο κλείνονται στο κουκούλι τους και ετοιμάζουν την τελική τους μεταμόρφωση. Οι πρώτες πεταλούδες άρχισαν να εμφανίζονται στις 30 Νοεμβρίου.

Το πείραμα έχει ήδη αποκαλύψει ότι οι πεταλούδες μονάρχες χρειάζονται στο Διάστημα γύρω στα 15 λεπτά για να στεγνώσουν τα νέα φτερά τους, μια διαδικασία που στη Γη δεν διαρκεί πάνω από τρία έως έξι λεπτά.

Όλα τα έντομα αναμένεται να ζήσουν το πολύ μια εβδομάδα, περίπου το μισό από ό,τι κανονικά, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου