Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Το Ιράν δοκίμασε πύραυλο που μπορεί να πλήξει την Ελλάδα!

Σκληραίνει τη στάση της η ιρανική ηγεσία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Την ώρα που ανακοινώθηκε η πιθανότητα σύλληψης των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Αχμαντινετζάντ, το Ιράν πραγματοποιούσε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου που < μπορεί να χτυπήσει το έδαφος του Ισραήλ (αλλα και την Ελλάδα)

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με ιδιαίτερη ανησυχία στην εκτόξευση του πυραύλου Sejil 2, ο οποίος έχει βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και μπορεί να φτάσει το Ισραήλ αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Κόλπου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η δοκιμή από το Ιράν του αναβαθμισμένου πυραύλου υπονομεύει οποιαδήποτε ειρηνική πρόθεση και θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από τη διεθνή κοινότητα.

Οι αντιδράσεις
Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου «ανησυχητική» και η γαλλική «μια πολύ δυσάρεστη ένδειξη για τη διεθνή κοινότητα». Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε ανακοινώσει ότι δοκιμάστηκε με «επιτυχία» μία βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου μέσου βεληνεκούς Sejil το βεληνεκές του οποίου μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι 2.000 χιλιομέτρων, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι οι πύραυλοι Sahab που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Η είδηση συνοδεύθηκε και από βίντεο εκτόξευσης πυραύλου από βάση της ερήμου.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Ιράν απειλείται με νέες διεθνείς κυρώσεις επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης εάν αποτύχουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες. Η ηγεσία του Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί. Αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εάν οι διεθνείς κυρώσεις γίνουν ακόμα πιο αυστηρές δεν θα προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα στην Τεχεράνη καθώς διαθέτει πολλούς προμηθευτές. Το Ιράν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα αλλά επειδή δεν διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες σε καύσιμα, αναγκάζεται να εισάγει το 40% της βενζίνης που καταναλώνεται.

Οι διαδηλώσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πολιτική αναταραχή στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου έχει περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες εύρεσης λύσης στο θέμα των πυρηνικών. Οι διαδηλώσεις και η αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα καθώς υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί συγκρούστηκαν σφοδρά με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσέβαλαν τη μνήμη του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί σκίζοντας φωτογραφία του στις 7 Δεκεμβρίου. Η αντιπολίτευση το διαψεύδει και υποστηρίζει ότι πρόκειται για προβοκάτσια η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους διαφωνούντες.


Στο στόχαστρο βάζουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης

ΧΘΕΣ, ανώτατος δικαστικός του Ιράν ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται πίσω από την αναταραχή που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές.

«Έχουμε επαρκείς αποδείξεις για τους ηγέτες που συνωμοτούν εναντίον του συστήματος», δήλωσε ο Σαντέκ Λαριτζανί. «Και είναι καθήκον μας να ελέγξουμε αυτές τις αποδείξεις». Οι συντηρητικοί στην κυβέρνηση έχουν ζητήσει παλαιότερα τη σύλληψη του Μουσαβί ως υποκινητή των διαδηλώσεων οι οποίες διοργανώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νοθεία που θεωρεί ότι έγινε στις εκλογές του Ιουλίου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από τις ξένες κυβερνήσεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter