Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Εκτέλεση με μια ουσία!


Στην εκτέλεση καταδικασμένου στην εσχάτη των ποινών προχώρησε χθες το Οχάϊο των ΗΠΑ με θανατηφόρα ένεση που περιείχε μόνο μία ουσία, αντικαθιστώντας τη διαδικασία των τριών ουσιών που χορηγούνται σε ισάριθμα στάδια.

Ο Κένεθ Μπάϊρος, που είχε καταδικαστεί για φόνο, εξέπνευσε μετά από περίπου 9-10 λεπτά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Είχε κριθεί ένοχος για την δολοφονία και τον διαμελισμό μιας γυναίκας τα μέλη της οποίας είχε σκορπίσει στο Οχάϊο και στη γειτονική Πενσιλβάνια.

Υποστηρικτές της θανατικής ποινής διατείνονται ότι η μέθοδος αυτή βελτιώνει την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση.

Οι εκτελεστές χρειάστηκε πάντως να κάνουν 15 προσπάθειες για να βρουν μια φλέβα του Μπάϊρος, 51 ετών, για να του χορηγήσουν νατριούχο θειοπεντάλη (Sodium Pentothal).

Η μέθοδος είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων. Ο δικηγόρος του Μπάϊρος χαρακτήρισε την διαδικασία «πείραμα», αλλά οι εφέσεις του απορρίφθηκαν.

Πολέμιοι της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι το κοκτέϊλ των τριών ουσιών μπορεί να παραλύει τους κρατούμενους, αλλά τους προκαλεί πόνο πριν εκπνεύσουν. Υπάρχουν πολυάριθμες προσφυγές κατά της μεθόδου στα δικαστήρια. Ακόμη, ειδικοί εκτιμούν ότι και η μέθοδος με την μία ουσία μπορεί να προκαλέσει τρομερό μαρτύριο σε θανατοποινίτες.

Ο Μπάϊρος ήταν ο 51ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε φέτος στις ΗΠΑ και ο πέμπτος για φέτος στο Οχάϊο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου