Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η μυστική συνομιλία Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι


Σαφείς αποστάσεις λαμβάνει η Ρηγίλλης για την αποκάλυψη της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" που εμφανίζει την Ντόρα Μπακογιάννη να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Εξωτερικών, την εθνική "κόκκινη γραμμή" για μία ονομασία των Σκοπίων έναντι όλων με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλοσόσκι.

"Για λόγους αρχής δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών" τονίζεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται ότι "σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν μακεδονικού έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο -τονίζουν στην ανακοίνωση της ΝΔ- ότι επιμένουμε σε μια ονομασία για όλες ανεξαρτήτως τις χρήσεις, αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της αποφάσεως του Βουκουρεστίου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Σεπτέμβριο του 2008 η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τότε ομόλογό της κ. Μιλοσόσκι και συζήτησε μαζί του το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση έγινε μετά την απόφαση της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά όπως σημειώνεται σε έγγραφο του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι -που φέρει την υψηλότερη διαβάθμιση απορρήτου με την ένδειξη "σημείωμα ειδικού χειρισμού"- η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε να μην ζητά αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος ώστε να προκύψει μια ονομασία έναντι όλων.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι "η κ. υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της πΓΔΜ".

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο έγγγραφο, η τότε υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να συζητά τον προσδιορισμό της εθνότητας και της γλώσσας της γειτονικής χώρας με τον όρο "Μακεντόνσκι" στην κυριλλική.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε εξαπολύοντας βολές εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ότι διολισθαίνει σε μυστική διπλωματία με τα Σκόπια και επισημαίνει ότι η εθνική κόκκινη γραμμή τηρήθηκε απαρέγκλιτα.

"Σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική -αναφέρει σε ανακοίονωσή της η κ. Μπακογιάννη- μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων".

Στην ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ότι "από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις. Περιμένει κανείς να μην συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό".

Στο Σκοπιανό αναφέρεται σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" και ο νεοεκλεγείς αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

"Για τα Σκόπια -επισημαίνει ο κ. Σαμαράς- ισχύουν οι "κόκκινες γραμμές" του Βουκουρεστίου. Με την προσοχή μας πρώτα και κυρίως στραμμένη στην ενιαία ονομασία που ζήτησαν Καραμανλής και Παπανδρέου και αρνούνται οι Σκοπιανοί. Άλλο τίποτα δεν μπορώ και ούτε πρέπει να σας πω, διότι είναι σφάλμα να ανοίγουμε τα χαρτιά μας πριν την ώρα τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter