Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ιερουσαλήμ: Πρωτεύουσα δυο κρατών!

Να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, πρότεινε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα το προσχέδιο της σουηδικής προεδρίας ανέφερε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ομως, η μνεία στην «Ανατολική Ιερουσαλήμ» απαλείφθηκε ύστερα από ισραηλινές πιέσεις, με πρωτοβουλία της γαλλικής και της ιταλικής διπλωματίας.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να χαράξει μονομερώς τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους παρακάμπτοντας τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη», συμφώνησε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετώπισαν καταρχάς θετικά την ευρωπαϊκή παρέμβαση. Οι Ισραηλινοί επειδή αποφεύχθηκε η αναφορά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχουν στρατιωτικά από το 1967. Και οι Παλαιστίνιοι επειδή ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κερδίζει έδαφος απέναντι στη Χαμάς και έχει μια καλή αφορμή για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ύστερα από αρκετούς μήνες έντασης με το Ισραήλ.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία αποσπάστηκε από την Ιορδανία. Το ζήτημα είναι ποια ισραηλινή κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να την παραχωρήσει στους Παλαιστινίους, ανακηρύσσοντας ταυτόχρονα τη Δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. Οταν ο Νετανιάχου ανέλαβε τον Μάρτιο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ολόκληρη η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ», αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση για το καθεστώς της. Ο προκάτοχός του, όμως, Εχούντ Ολμέρτ ήταν πιο διαλλακτικός, αφού είχε παραδεχτεί ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παραχωρήσει κάποιους τομείς στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter