Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Διέκοψαν ελληνο-γαλλική άσκηση!

Στη νέα, αναβαθμισμένη τακτική πρόκλησης στο Αιγαίο, που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος, επανήλθε χθες η Αγκυρα. Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν για άλλη μια φορά, τη δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε περιοχή δεσμευμένη από την Πολεμική Αεροπορία για διεξαγωγή άσκησης, την ώρα, μάλιστα, που εκεί πετούσαν, εκτός από τα ελληνικά, και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι. Στη 1 μ.μ., σχηματισμός αποτελούμενος από 6 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθε στο FIR Αθηνών. Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση, στην οποία συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία είχαν απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που επισκέπτεται τη χώρα μας και βρίσκεται στη Σούδα. Για την άσκηση είχε δεσμευθεί περιοχή νοτιοδυτικά της Ικαρίας.

Τα τουρκικά μαχητικά, αψηφώντας τον κίνδυνο που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση για πρόκληση πολύ σοβαρού ατυχήματος, εισήλθαν στη δεσμευμένη περιοχή. Εκείνη τη στιγμή πετούσαν 4 ελληνικά F-16, 2 γαλλικά Rafale, 8 γαλλικά Etendard και ένα γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ. Τα τουρκικά μαχητικά, μάλιστα, προσέγγισαν τα γαλλικά Rafale σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία αναχαίτισής τους. Τα τουρκικά μαχητικά στην πορεία εξόδου τους από το FIR Αθηνών πραγματοποίησαν, στις 13.59 υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, τα δύο σε ύψος 1.500 ποδών και τα υπόλοιπα 4 σε ύψος 1.000 ποδών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη νέα πρόκληση. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το χθεσινό συμβάν σχετίζεται με τη συζήτηση που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά και με την επίσκεψη, χθες, του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Κύπρο.
Σε επιφυλακή για τα Ιμια

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο επεισοδίου στα Ιμια. Για άλλη μια χρονιά, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συρρέουν αλιείς, Ελληνες και Τούρκοι, καθώς είναι η περίοδος ψαρέματος τσιπούρας. Την περασμένη Κυριακή από τουρκικής πλευράς έγινε λόγος για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας από Ελληνες αλιείς που προέρχονταν από την Κάλυμνο, αλλά και από σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην περιοχή για την πρόληψη κάποιου συμβάντος. Οι Τούρκοι καταγγέλλουν επίσης ότι τα σκάφη του Λιμενικού περνούν με ταχύτητα κοντά από τα τουρκικά αλιευτικά, προκαλώντας προβλήματα στη δουλειά τους. Στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες πλέουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και η προσοχή είναι αυξημένη για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου