Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτη χορηγία σε αναπτυσσόμενες

Χορηγία 765 εκατ. ευρώ στις φτωχές χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε η Σουηδία. Το ποσό αυτό θα συνεισφέρει η Σουηδία, στις προσπάθειες της ΕΕ, να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Σουηδού πρωθυπουργού, θα διατεθεί μέσα στην περίοδο 2010-2012. Το ποσό αυτό «αποτελεί τμήμα της άμεσης βοήθειας που προετοιμάζει η Ευρώπη», τόνισε η κα Αλένιους.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για παροχή άμεσης ετήσιας βοήθειας ύψους δύο δισ. ευρώ προς τις φτωχές χώρες, αρχής γενομένης από το 2010 και για τρία χρόνια, προκειμένου να προσδώσουν κάποιου είδους κίνητρα στις συνομιλίες.

Η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών, καθώς η εκτέλεση μίας τέτοιας απόφασης θα είναι δύσκολη, με δεδομένη την οικονομική κρίση. Μάλιστα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Πολωνία είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχετικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αρνούμενες κάθε συγκεκριμένη αριθμητική δέσμευση για την ευρωπαϊκή συνδρομή πριν ανακοινώσουν τις προθέσεις τους και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Μικολάι Ντοβκελέβιτς είχε τότε δηλώσει ότι «κανείς δε θέλει να πληρώσει για την Κοπεγχάγη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter