Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Το Ιράν δοκίμασε πύραυλο που μπορεί να πλήξει την Ελλάδα!

Σκληραίνει τη στάση της η ιρανική ηγεσία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Την ώρα που ανακοινώθηκε η πιθανότητα σύλληψης των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Αχμαντινετζάντ, το Ιράν πραγματοποιούσε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου που < μπορεί να χτυπήσει το έδαφος του Ισραήλ (αλλα και την Ελλάδα)

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με ιδιαίτερη ανησυχία στην εκτόξευση του πυραύλου Sejil 2, ο οποίος έχει βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και μπορεί να φτάσει το Ισραήλ αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Κόλπου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η δοκιμή από το Ιράν του αναβαθμισμένου πυραύλου υπονομεύει οποιαδήποτε ειρηνική πρόθεση και θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από τη διεθνή κοινότητα.

Οι αντιδράσεις
Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου «ανησυχητική» και η γαλλική «μια πολύ δυσάρεστη ένδειξη για τη διεθνή κοινότητα». Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε ανακοινώσει ότι δοκιμάστηκε με «επιτυχία» μία βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου μέσου βεληνεκούς Sejil το βεληνεκές του οποίου μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι 2.000 χιλιομέτρων, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι οι πύραυλοι Sahab που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Η είδηση συνοδεύθηκε και από βίντεο εκτόξευσης πυραύλου από βάση της ερήμου.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Ιράν απειλείται με νέες διεθνείς κυρώσεις επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης εάν αποτύχουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες. Η ηγεσία του Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί. Αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εάν οι διεθνείς κυρώσεις γίνουν ακόμα πιο αυστηρές δεν θα προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα στην Τεχεράνη καθώς διαθέτει πολλούς προμηθευτές. Το Ιράν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα αλλά επειδή δεν διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες σε καύσιμα, αναγκάζεται να εισάγει το 40% της βενζίνης που καταναλώνεται.

Οι διαδηλώσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πολιτική αναταραχή στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου έχει περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες εύρεσης λύσης στο θέμα των πυρηνικών. Οι διαδηλώσεις και η αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα καθώς υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί συγκρούστηκαν σφοδρά με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσέβαλαν τη μνήμη του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί σκίζοντας φωτογραφία του στις 7 Δεκεμβρίου. Η αντιπολίτευση το διαψεύδει και υποστηρίζει ότι πρόκειται για προβοκάτσια η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους διαφωνούντες.


Στο στόχαστρο βάζουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης

ΧΘΕΣ, ανώτατος δικαστικός του Ιράν ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται πίσω από την αναταραχή που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές.

«Έχουμε επαρκείς αποδείξεις για τους ηγέτες που συνωμοτούν εναντίον του συστήματος», δήλωσε ο Σαντέκ Λαριτζανί. «Και είναι καθήκον μας να ελέγξουμε αυτές τις αποδείξεις». Οι συντηρητικοί στην κυβέρνηση έχουν ζητήσει παλαιότερα τη σύλληψη του Μουσαβί ως υποκινητή των διαδηλώσεων οι οποίες διοργανώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νοθεία που θεωρεί ότι έγινε στις εκλογές του Ιουλίου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από τις ξένες κυβερνήσεις που επιβουλεύονται τη χώρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Σαν Σήμερα ( Η ιστορική πτήση των αδελφών Ράιτ)

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, σ' ένα απόμερο ψαροχώρι των ΗΠΑ, δύο κατασκευαστές ποδηλάτων πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα. Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διάρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα και διάνυσε απόσταση 37 μέτρων, λιγότερο από το μήκος ενός σημερινού Airbus Α320 ή ενός Boeing 747. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πραγματοποίησε μια απολύτως ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση με ένα αεροπλάνο βαρύτερο από τον αέρα.

Ο Γουίλμπερ (1867 - 1912) και ο Όρβιλ Ράιτ (1871 - 1948) άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις πτήσεις το 1878, όταν ο πατέρας τους Μίλτον τους χάρισε ένα λαστιχένιο παιχνίδι, που έμοιαζε με ελικόπτερο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα τα δύο αδέλφια άνοιξαν μια εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων στη γενέτειρά τους Ντέιτον του Οχάιο. Όσα έμαθαν για τα ποδήλατα -η ανάγκη για μια ανθεκτική, ελαφρά κατασκευή, η σπουδαιότητα της ισορροπίας, του ελέγχου και της αντίστασης του αέρα- ήταν ανεκτίμητα εφόδια για την κατασκευή ενός αεροπλάνου.

Το 1899 άρχισαν να κατασκευάζουν ανεμόπτερα και να ανακαλύπτουν μέσα από την πράξη τους νόμους της αεροναυτικής, με τη δημιουργία μιας αεροδυναμικής σήραγγας στο Ντέιτον. Το 1903 ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το μεγάλο άλμα, αφού κατασκεύασαν αξιόπιστους κινητήρες και έλικες. Το πεδίο των δοκιμών τους ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριό στη Βόρεια Καρολίνα, που ονομαζόταν Κίτι Χοκ. Το διάλεξαν για τους σταθερούς ανέμους του και τις πολλές αμμουδιές του, χρήσιμες για τη φάση της προσγείωσης και την αποφυγή ατυχημάτων και ανεπιθύμητων τραυματισμών.

Το αεροπλάνο που κατασκεύασαν είχε το όνομα «Flyer 1» («Αεροπόρος 1»). Ήταν διπλάνο και κατασκευασμένο από ξύλο ελάτης. Είχε βάρος 341 κιλά μαζί με τον πιλότο, μήκος 6,5 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 12,3 μέτρα, ενώ το ένα φτερό του ήταν μεγαλύτερο από το άλλο κατά μερικά εκατοστά, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευστάθεια στο αεροπλάνο. Η μηχανή ήταν πρωτότυπη κατασκευή του υπαλλήλου των Ράιτ, Τσάρλι Τέηλορ, και δανειζόταν πολλά στοιχεία από την τεχνολογία του ποδηλάτου, επειδή οι κινητήρες των αυτοκινήτων είχαν πολύ μεγάλο βάρος. Ο πιλότος ήταν τοποθετημένος μπρούμυτα και με ένα μοχλό κατηύθυνε το πηδάλιο.

Η πρώτη πτήση του Flyer 1 έγινε στις 14 Δεκεμβρίου με πιλότο τον Γουίλμπουρ, που κέρδισε τον Όρβιλ στο στρίψιμο του νομίσματος. Δεν ήταν το ίδιο τυχερός και στην πτήση, αφού το αεροπλάνο δεν πρόλαβε να πάρει ύψος και κατέπεσε, ευτυχώς χωρίς ο Γουίλμπουρ να πάθει το παραμικρό. Το αεροπλάνο έπαθε ζημιές και χρειάστηκαν τρεις μέρες για να επισκευαστούν.

Στις 17 Δεκεμβρίου το Flyer ήταν έτοιμο με τον Όρβιλ στο κόκπιτ». Ήταν 10:35 το πρωί, όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε αυτοδύναμα και μετά από 12 δευτερόλεπτα στον αέρα προσγειώθηκε κανονικά. Ο Όρβιλ Ράιτ είχε γράψει ιστορία. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια πραγματοποίησαν, εναλλάξ, τρεις ακόμα πτήσεις σε ευθεία γραμμή, με την τελευταία να διαρκεί 59 δευτερόλεπτα και να διανύει μια απόσταση 260 μέτρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σαν Σήμερα (17/12/09)

Γεγονότα

1777: Η Γαλλία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αγγλικών αποικιών της Bορείου Αμερικής (ΗΠΑ).

1903: Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο.

1915: Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

1966: Σε μυστική σύσκεψη στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

1989: Τηλεοπτική πρεμιέρα της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons».

1997: Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ», που είχε απογειωθεί από την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες (οι 42 Έλληνες) και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Γεννήσεις

1830: Ζιλ Ντε Γκονκούρ, γάλλος εκδότης. Μαζί με τον αδελφό του Εντμόν αθλοθέτησαν το «Γκονκούρ», το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. [θαν. 20/6/1870]

1900: Κατίνα Παξινού, ελληνίδα ηθοποιός με καριέρα στο Χόλιγουντ. [θαν. 22/2/1973]

1942: Πολ Μπάτερφιλντ, αμερικανός λευκός μπλουζίστας. [θαν. 4/5/1987]

Θάνατοι

1273: Ντζαλαλουντίν Ρουμί, πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». [γεν. 30/9/1207]

1830: Σιμόν ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. [γεν. 24/7/1783]

1878: Σοφία Αφεντάκη, η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά. [γεν. 1860]
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Αγωγή των ΗΠΑ προς Intel!!!

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατάθεσε αγωγή κατά της Intel με την κατηγορία ότι καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ημιαγωγών για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.

Εδώ και μια δεκαετία, η Intel «καταπατά τις αρχές της τίμιας συμπεριφοράς και των νόμων που προστατεύουν τον ανταγωνισμό» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φέινσταϊν, διευθυντής του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC.

Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο, να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ για τους ίδιους λόγους.

Η Intel είχε επίσης καταδικαστεί για μονοπωλιακή συμπεριφορά από τις αρχές της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, και αντιμετωπίζει τώρα ανάλογη αγωγή που υπέβαλε εναντίον της το Νοέμβριο ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Επίσης, η Intel συμφώνησε το Νοέμβριο να καταβάλλει αποζημίωση 1,25 δισ. δολαρίων στην AMD, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστής της να αποσύρει τις καταγγελίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά και παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η Intel κατέχει σήμερα μερίδιο 80% στην αγορά επεξεργαστών.

Σύμφωνα με την αγωγή της FTC, η Intel χρησιμοποιούσε «απειλές και ανταλλάγματα» για να πείσει μεγάλους πελάτες της, όπως η IBM, η Dell και η HP, να μην χρησιμοποιούν προϊόντα ανταγωνιστές της.

Φέρεται να χρησιμοποίησε ανάλογες παράνομες τακτικές για να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά επεξεργαστών για γραφικά εις βάρος της Nvidia.

H εταιρεία κατηγορείται ακόμα ότι «επανασχεδίασε μυστικά ένα βασικό στοιχείο λογισμικού, γνωστό ως μεταγλωττιστή ּompiler], με τρόπο που εσκεμμένα περιόριζε τις επιδόσεις των CPU που παράγουν ανταγωνιστές της».
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν Σήμερα (16/12/09)

Γεγονότα

1803: Εξήντα (κατ' άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1809: Χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η πρώτη σύζυγός του Ιωσηφίνα.

1893: Η περίφημη Συμφωνία Αριθμός 9, «Του Νέου Κόσμου», του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ, ακούγεται για πρώτη φορά στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης.

1899: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν.

1923: Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Τελευταίες εκλογές με σφαιρίδιο.

1926: Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη από πόντιους πρόσφυγες ο Απόλλων Καλαμαριάς.

Γεννήσεις

1770: Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης της εποχής του ρομαντισμού. (5η και 9η Συμφωνία) [θαν. 26/3/1827]

1775: Τζέιν Όστεν, αγγλίδα συγγραφέας. («Λογική κι Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη») [θαν. 18/7/1917]

1882: Ζόλταν Κόνταλι, ούγγρος συνθέτης, εθνομουσικολόγος και παιδαγωγός. («Ουγγρικός Ψαλμός») [θαν. 6/3/1967]

Θάνατοι

1821: Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Δολοφονήθηκε στο Άργος με διαταγή των προεστών της Ύδρας. [γεν. 1785]

1916: Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ρώσος καλόγερος, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β'. (δολοφονήθηκε) [γεν. 10/1/1869]

1945: Τζιοβάνι Ανιέλι, ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της FIAT. [γεν. 13/8/1866]
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας


Αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας θα καταβάλει η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας , κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Ο υφυπουργός αφού εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο τριών ανθρώπων από την κακοκαιρία και τη συμπαράσταση του στις οικογένειες τους, διαπίστωσε ότι τα φαινόμενα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα πλέον ακραία της τελευταίας τριακονταετίας. Αν και χαρακτήρισε τις ζημιές τεράστιες ωστόσο παρατήρησε ότι δεν είναι ανεπανόρθωτες και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη η Νομαρχία Μαγνησίας μέχρι τη Δευτέρα θα προβεί σε καταγραφή των ζημιών και το πόρισμα θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Ο Νομάρχης Μαγνησίας ζήτησε μετά από συνεδρίαση του ΣΝΟ να κηρυχθούν έντεκα δήμοι και μία κοινότητα του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι αμέτρητα τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία. Προς τούτο είχε και άμεση επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Έρευνες για την κλοπή του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου


Επί ποδός βρίσκεται η Κυπριακή Αστυνομία, η οποία από το πρωί διεξάγει έρευνες για την ανεύρεση της σορού του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, την οποία πήραν άγνωστοι, αφού παραβίασαν τον τάφο του στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς.

Τρία άτομα ανακρίνονται και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αναμένεται σύντομα να προσαχθούν για ανάκριση και άλλα άτομα.Οι άγνωστοι, αφού σύλησαν τον τάφο, ανέσυραν το φέρετρο, πήραν τη σορό και, φεύγοντας, έσβησαν τα ίχνη τους, αδειάζοντας δύο σάκους ασβέστη γύρω από τον τάφο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες ήταν τουλάχιστον τέσσερις και δεν χρησιμοποίησαν οποιοδήποτε μηχανοκίνητο μέσο. Η γρανιτένια ταφόπλακα, το βάρος της οποίας ξεπερνά τα 250 κιλά, δεν φέρει ίχνη βανδαλισμού. Ο χώρος του Κοιμητηρίου έχει αποκλειστεί και απαγορεύεται η είσοδος.

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ισαΐας, στην επαρχία του οποίου βρίσκεται το Κοιμητήριο, χαρακτήρισε «γιγαντιαίο ανοσιούργημα την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου». Επίσης, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί ηρεμία και ενότητα από το λαό.

Ο Μητροπολίτης, ο οποίος μετέβη στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς, δήλωσε ότι ο χώρος έχει αγιαστεί και έτσι θα τελεστεί, εκεί το Σάββατο 12/12, και τρισάγιο και μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης. «Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό», δήλωσε ο κ. Παντελίδης. Όπως είπε οι βάνδαλοι άνοιξαν τον τάφο και πήραν τη σορό αφήνοντας άδειο το φέρετρο και η αστυνομία διεξάγει έρευνες.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το άδειο φέρετρο εντόπισε γύρω στις 8 το πρωί, πρώην μέλος από τη φρουρά του Τάσσου Παπαδόπουλου που πήγαινε κάθε πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στον τάφο του.
Διαβάστε περισσότερα...

Ατομικό εκπτωτικό κουπόνι μέχρι και 50% σε ανέργους


Ατομικό εκπτωτικό κουπόνι μέχρι και 50% σε ανέργους, το οποίο θα αφορά σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το μέτρο αυτό για την ανακούφιση των ανέργων θα είναι έτοιμο μέχρι το Φεβρουάριο και οι εκπτώσεις σε βασικά είδη διατροφής θα αφορούν στο ψωμί, το κρέας και το γάλα.

Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να υπάρξει συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ώστε η έκπτωση να φθάσει στο 50% αντί 20% με 30% που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο, μέσα από το κονδύλι ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες, ώστε να υπάρξει συνεργασία τόσο με το ΜΕΤΡΟ όσο και με την ΕΘΕΛ για περαιτέρω μείωση των εισιτηρίων.

Σχολιάζοντας το μέτρο αυτό για τους ανέργους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε:
«Ο υπουργός Εργασίας παριστάνει τον Καραμουντζούνη με δήθεν πρωτοβουλίες φιλόπτωχων ταμείων. Οι άνεργοι θέλουν δουλειά, όχι ελεημοσύνη».
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν Σήμερα (11/12/09)

Γεγονότα

1792: Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, που τελικά θα καταλήξει στην γκιλοτίνα.

1866:
Η Dial Square FC, μια ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο της αγώνα και συντρίβει με 6-0 την Eastern Wanderers. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη ως Άρσεναλ.

1946: Δημιουργείται η UNICEF, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965.

1971: Η Χούντα ανακοινώνει ότι η τηλεόραση θα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια μέσα στο 1972.

1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

1997: Υπογράφεται στο Κιότο της Ιαπωνίας η Συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, που προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Γεννήσεις

1843: Ρόμπερτ Κοχ, γερμανός μικροβιολόγος, που ανακάλυψε το βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας. [θαν. 27/5/1910]

1922: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός βάρδος. [θαν. 7/4/2005]

1950: Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. [θαν. 19/11/1988]

Θάνατοι

969: Νικηφόρος Φωκάς, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (δολοφονήθηκε) [γεν. 912]

1952: Μιχάλης Μανούσκος, πρόεδρος και εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού. [γεν. ?]

1964: Σαμ Κουκ, αμερικανός σόουλμαν.
Διαβάστε περισσότερα...

Μπροστά με 7,9% το ΠΑΣΟΚ!

Διαφορά 7,9 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ και σημαντική διαρροή ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέγραψε δημοσκόπηση της MRB, που παρουσίασε χθες το Mega.

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38,2%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 30,3%, ενώ σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 6,6%, ο ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,1%.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, ο ΛΑΟΣ -μετά και την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας- έχει τη χαμηλότερη συσπείρωση, ενώ ένας στους πέντε ψηφοφόρους των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου μετακινείται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φόβοι για χρεοκοπία
Κατά λοιπά ένας στους τρεις πολίτες φαίνεται ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, ενώ το 85% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις επιταγές της ΕΕ, τηρώντας ταυτόχρονα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις (το 49% του συνόλου των πολιτών έχει την ίδια άποψη και το 44,4 έχει αντίθετη άποψη).
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

«Κοκκίνησε» το ΧρηματιστήριοΜε τον τζίρο να καταγράφει ρεκόρ τριμήνου και το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με αρνητικό πρόσημο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το Χρηματιστήριο έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες 3,36% στις 2.105,48 μονάδες.Στο ταμπλό του FTSE 20, των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είδαμε τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν και πάλι μεγάλη πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 94% της μικτής αξίας των συναλλαγών κατευθύνθηκε στον 20άρη και το 42% του τζίρου στη μετοχή της ΕΤΕ.Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 16:51 στις 2.074, 92 μονάδες πριν κλείσει στις 2.105,48 και ο τζίρος κινήθηκε στα 487,59 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 14,3 αφορούσαν «πακέτα». Η γενική εικόνα χαρακτηρίζεται «κακή», αφού μόλις 42 τίτλοι σημείωσαν κέρδη και 169 τίτλοι πτώση, εκ των οποίων οι 27 έπεσαν από 7% έως 16,42%. Επίσης, 33 μετοχές δεν υπέστησαν καμία μεταβολή.Όσον αφορά στους κλαδικούς δείκτες, οι Τράπεζες κατρακύλησαν στο -5,75% και οι Ασφάλειες στο -4,02%. Οι μόνοι δύο δείκτες που κατέγραψαν κέρδη είναι οι Τηλεπικοινωνιών στο +1,30% και ο δείκτης Πετρελαίου με οριακή άνοδο 0,05%.Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 20 σημείωσε πτώση 3,96%, ο μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 40 2,02% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE 80 1,30%.Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι αρνητικές πληροφορίες για τα δημοσιονομικά της χώρας μας έχουν πυροδοτήσει μαζική φυγή κεφαλαίων από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ δεν αποκλείεται ο ρόλος της υποτιμητικής κερδοσκοπίας από τους short sellers που εκμεταλλεύονται τα κενά στην άμυνα της Αγοράς.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η μάχη των μιναρέδων


Ο φραστικός πόλεμος μετά την απόφαση της Ελβετίας να απαγορεύσει την ανέγερση νέων μιναρέδων σε τεμένη στη χώρα κλιμακώθηκε χθες Τρίτη στην διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ένας μελετητής του Ισλάμ επιτέθηκε σε έναν από τους βασικότερους υποστηρικτές του σχετικού δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντάς "νέο Χίτλερ της Ευρώπης".

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης στο Λονδίνο Αζάμ αλ Ταμίμι προέβη στην δήλωση αυτή στην διάρκεια εκπομπής του δικτύου al Jazeera, αναφερόμενος στον Ελβετό βουλευτή Όσκαρ Φράισινγκερ.

"Ο Φράισινγκερ αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Ελβετίας", είπε ο Ταμίμι.

Ο Φράισινγκερ, μέλος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ελβετίας (SVP), το οποίο κάλεσε να διοργανωθεί το δημοψήφισμα, μίλησε επίσης στην εκπομπή. Υποστήριξε ότι η απαγόρευση αποτελεί "απολύτως δημοκρατική απόφαση" και αντίθετα με το δημοψήφισμα στην Ελβετία ο Χίτλερ "δεν επέτρεπε στο λαό να ψηφίσει".

Ακόμα, ο Φράισινγκερ αντέτεινε ότι στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύεται η ανέγερση Χριστιανικών εκκλησιών.

Ο Ταμίμι εξήρε τους Ελβετούς θρησκευτικούς ηγέτες οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση. Κάλεσε το λαό της Ελβετίας να προστατεύσει τη φήμη της "όμορφης, ελεύθερης χώρας του" αποτρέποντας την απαγόρευση.

Την 29η Νοεμβρίου, πάνω από το 57% των Ελβετών ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα.

Η ψηφοφορία πυροδότησε εκ νέου παθιασμένες αντιδικίες σχετικά με τη σχέση Ευρώπης-Ισλαμικών χωρών, το ρόλο του Ισλάμ στην Ελβετική κοινωνία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με μεγάλους πληθυσμούς μουσουλμάνων μεταναστών, αλλά και σχετικά με την ξενοφοβία.
Διαβάστε περισσότερα...

Πεταλούδες πετούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ουάσινγκτον: Κάμπιες που είχαν εκτοξευτεί με το διαστημικό λεωφορείο ολοκλήρωσαν τη μεταμόρφωσή τους σε πεταλούδες και προσπαθούν τώρα να μάθουν να πετούν σε μηδενική βαρύτητα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πειράματος που διεξάγεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δείτε το βίντεο μιας πεταλούδας μονάρχη να προβάρειτα νέα της φτερά, μετέωρη μέσα στο κουτί του πειράματος.

Πεταλούδες είχαν μεταφερθεί και παλαιότερα στο Διάστημα, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πείραμα έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.800 νηπιαγωγοί και καθηγητές δημοτικού, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 173.700 παιδιά από τις ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση της NASA

Δύο είδη πεταλούδας, η πεταλούδα μονάρχης Danaus plexippus και η πεταλούδα Vanessa cardui, μεταφέρθηκαν σε μορφή νύμφης (κάμπιας) στο σταθμό,γύρω στατέλη Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από μια εβδομάδα παραμονής σε τροχιά, πέρασαν στο στάδιο της πούπας και μετά στο στάδιο της χρυσαλίδας, κατά το οποίο κλείνονται στο κουκούλι τους και ετοιμάζουν την τελική τους μεταμόρφωση. Οι πρώτες πεταλούδες άρχισαν να εμφανίζονται στις 30 Νοεμβρίου.

Το πείραμα έχει ήδη αποκαλύψει ότι οι πεταλούδες μονάρχες χρειάζονται στο Διάστημα γύρω στα 15 λεπτά για να στεγνώσουν τα νέα φτερά τους, μια διαδικασία που στη Γη δεν διαρκεί πάνω από τρία έως έξι λεπτά.

Όλα τα έντομα αναμένεται να ζήσουν το πολύ μια εβδομάδα, περίπου το μισό από ό,τι κανονικά, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη χορηγία σε αναπτυσσόμενες

Χορηγία 765 εκατ. ευρώ στις φτωχές χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε η Σουηδία. Το ποσό αυτό θα συνεισφέρει η Σουηδία, στις προσπάθειες της ΕΕ, να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Σουηδού πρωθυπουργού, θα διατεθεί μέσα στην περίοδο 2010-2012. Το ποσό αυτό «αποτελεί τμήμα της άμεσης βοήθειας που προετοιμάζει η Ευρώπη», τόνισε η κα Αλένιους.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για παροχή άμεσης ετήσιας βοήθειας ύψους δύο δισ. ευρώ προς τις φτωχές χώρες, αρχής γενομένης από το 2010 και για τρία χρόνια, προκειμένου να προσδώσουν κάποιου είδους κίνητρα στις συνομιλίες.

Η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών, καθώς η εκτέλεση μίας τέτοιας απόφασης θα είναι δύσκολη, με δεδομένη την οικονομική κρίση. Μάλιστα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Πολωνία είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχετικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αρνούμενες κάθε συγκεκριμένη αριθμητική δέσμευση για την ευρωπαϊκή συνδρομή πριν ανακοινώσουν τις προθέσεις τους και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Μικολάι Ντοβκελέβιτς είχε τότε δηλώσει ότι «κανείς δε θέλει να πληρώσει για την Κοπεγχάγη».
Διαβάστε περισσότερα...

40 νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα!

Τέσσερα θύματα από τη "νέα γρίπη" κατεγράφησαν την Τετάρτη στη χώρα μας, ένα εξ αυτών χωρίς επιβαρυμένη υγεία. Ο αριθμός των νεκρών από τον Η1Ν1 είναι τώρα 40.

Πρόκειται για άνδρα 40 ετών, με ιστορικό κακοήθειας, ανοσοκατεσταλμένος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, άνδρα 50 ετών, με σακχαρώδη διαβήτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, άνδρα 54 ετών, με ηπατική ανεπάρκεια, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έναν άνδρα 56 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, μία γυναίκα 49 ετών, ανοσοκατασταλμένη και υπέρβαρη, ένας 71 ετών, με ιστορικό αναπνευστικού νοσήματος, ΣΔ και υπέρβαρος και ένας άνδρας 52 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί αντίσταση στο εμβόλιο του Tamiflu σε ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία, Περού, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιρλανδία, Σλοβενία, Ολλανδία, Δανία, Κίνα, Λευκορωσία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ
Διαβάστε περισσότερα...

Διέκοψαν ελληνο-γαλλική άσκηση!

Στη νέα, αναβαθμισμένη τακτική πρόκλησης στο Αιγαίο, που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος, επανήλθε χθες η Αγκυρα. Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν για άλλη μια φορά, τη δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε περιοχή δεσμευμένη από την Πολεμική Αεροπορία για διεξαγωγή άσκησης, την ώρα, μάλιστα, που εκεί πετούσαν, εκτός από τα ελληνικά, και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι. Στη 1 μ.μ., σχηματισμός αποτελούμενος από 6 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθε στο FIR Αθηνών. Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση, στην οποία συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία είχαν απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που επισκέπτεται τη χώρα μας και βρίσκεται στη Σούδα. Για την άσκηση είχε δεσμευθεί περιοχή νοτιοδυτικά της Ικαρίας.

Τα τουρκικά μαχητικά, αψηφώντας τον κίνδυνο που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση για πρόκληση πολύ σοβαρού ατυχήματος, εισήλθαν στη δεσμευμένη περιοχή. Εκείνη τη στιγμή πετούσαν 4 ελληνικά F-16, 2 γαλλικά Rafale, 8 γαλλικά Etendard και ένα γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ. Τα τουρκικά μαχητικά, μάλιστα, προσέγγισαν τα γαλλικά Rafale σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία αναχαίτισής τους. Τα τουρκικά μαχητικά στην πορεία εξόδου τους από το FIR Αθηνών πραγματοποίησαν, στις 13.59 υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, τα δύο σε ύψος 1.500 ποδών και τα υπόλοιπα 4 σε ύψος 1.000 ποδών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη νέα πρόκληση. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το χθεσινό συμβάν σχετίζεται με τη συζήτηση που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά και με την επίσκεψη, χθες, του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Κύπρο.
Σε επιφυλακή για τα Ιμια

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο επεισοδίου στα Ιμια. Για άλλη μια χρονιά, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συρρέουν αλιείς, Ελληνες και Τούρκοι, καθώς είναι η περίοδος ψαρέματος τσιπούρας. Την περασμένη Κυριακή από τουρκικής πλευράς έγινε λόγος για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας από Ελληνες αλιείς που προέρχονταν από την Κάλυμνο, αλλά και από σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην περιοχή για την πρόληψη κάποιου συμβάντος. Οι Τούρκοι καταγγέλλουν επίσης ότι τα σκάφη του Λιμενικού περνούν με ταχύτητα κοντά από τα τουρκικά αλιευτικά, προκαλώντας προβλήματα στη δουλειά τους. Στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες πλέουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και η προσοχή είναι αυξημένη για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτέλεση με μια ουσία!


Στην εκτέλεση καταδικασμένου στην εσχάτη των ποινών προχώρησε χθες το Οχάϊο των ΗΠΑ με θανατηφόρα ένεση που περιείχε μόνο μία ουσία, αντικαθιστώντας τη διαδικασία των τριών ουσιών που χορηγούνται σε ισάριθμα στάδια.

Ο Κένεθ Μπάϊρος, που είχε καταδικαστεί για φόνο, εξέπνευσε μετά από περίπου 9-10 λεπτά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Είχε κριθεί ένοχος για την δολοφονία και τον διαμελισμό μιας γυναίκας τα μέλη της οποίας είχε σκορπίσει στο Οχάϊο και στη γειτονική Πενσιλβάνια.

Υποστηρικτές της θανατικής ποινής διατείνονται ότι η μέθοδος αυτή βελτιώνει την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση.

Οι εκτελεστές χρειάστηκε πάντως να κάνουν 15 προσπάθειες για να βρουν μια φλέβα του Μπάϊρος, 51 ετών, για να του χορηγήσουν νατριούχο θειοπεντάλη (Sodium Pentothal).

Η μέθοδος είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων. Ο δικηγόρος του Μπάϊρος χαρακτήρισε την διαδικασία «πείραμα», αλλά οι εφέσεις του απορρίφθηκαν.

Πολέμιοι της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι το κοκτέϊλ των τριών ουσιών μπορεί να παραλύει τους κρατούμενους, αλλά τους προκαλεί πόνο πριν εκπνεύσουν. Υπάρχουν πολυάριθμες προσφυγές κατά της μεθόδου στα δικαστήρια. Ακόμη, ειδικοί εκτιμούν ότι και η μέθοδος με την μία ουσία μπορεί να προκαλέσει τρομερό μαρτύριο σε θανατοποινίτες.

Ο Μπάϊρος ήταν ο 51ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε φέτος στις ΗΠΑ και ο πέμπτος για φέτος στο Οχάϊο.
Διαβάστε περισσότερα...

Ιερουσαλήμ: Πρωτεύουσα δυο κρατών!

Να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, πρότεινε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα το προσχέδιο της σουηδικής προεδρίας ανέφερε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ομως, η μνεία στην «Ανατολική Ιερουσαλήμ» απαλείφθηκε ύστερα από ισραηλινές πιέσεις, με πρωτοβουλία της γαλλικής και της ιταλικής διπλωματίας.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να χαράξει μονομερώς τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους παρακάμπτοντας τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη», συμφώνησε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετώπισαν καταρχάς θετικά την ευρωπαϊκή παρέμβαση. Οι Ισραηλινοί επειδή αποφεύχθηκε η αναφορά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχουν στρατιωτικά από το 1967. Και οι Παλαιστίνιοι επειδή ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κερδίζει έδαφος απέναντι στη Χαμάς και έχει μια καλή αφορμή για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ύστερα από αρκετούς μήνες έντασης με το Ισραήλ.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία αποσπάστηκε από την Ιορδανία. Το ζήτημα είναι ποια ισραηλινή κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να την παραχωρήσει στους Παλαιστινίους, ανακηρύσσοντας ταυτόχρονα τη Δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. Οταν ο Νετανιάχου ανέλαβε τον Μάρτιο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ολόκληρη η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ», αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση για το καθεστώς της. Ο προκάτοχός του, όμως, Εχούντ Ολμέρτ ήταν πιο διαλλακτικός, αφού είχε παραδεχτεί ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παραχωρήσει κάποιους τομείς στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν Σήμερα (9/12/09)

Γεγονότα

536: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.

1898: Ο πρίγκιπας Γεώργιος φτάνει στη μεγαλόνησο ως ύπατος αρμοστής της Αυτόνομης Ηγεμονίας της Κρήτης.


1946: Δικάζονται στη Νυρεμβέργη οι γιατροί του Γ' Ράιχ, που κατηγορούνται για πειράματα ευγονικής.

1964: Ο Τζον Κολτρέιν ηχογραφεί το αριστούργημά του «Α Love Supreme».

1987: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, γνωστή και ως «Πρώτη Ιντιφάντα».

1996: Το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής απονέμεται στον έλληνα ομοιοπαθητικό Γεώργιο Βυθούλκα.

Γεννήσεις

1842: Πέτρος Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. [θαν. 8/2/1921]

1859: Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος. [θαν. 3/1/1051]

1883: Αλέξανδρος Παπάγος, στρατιωτικός και πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός (1952-1955). [θαν. 4/10/1955]

Θάνατοι

1437: Σιγισμούνδος, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ουγγρικής καραγωγής. [γεν. 14/2/1368]

1641: Άντονι Βαν Ντάικ, φλαμανδός ζωγράφος. [γεν. 22/3/1599]

1971: Άλκης Θρύλος, φιλολογικό ψευδώνυμο της δοκιμιογράφου και κριτικού Ελένης Ουράνη. [γεν. 1896]
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα Παπούλια για την Ημέρα κατά της Διαφθοράς


«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση», επισημαίνει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, στις 9/12, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας .

Αναλυτικά, στο μήνυμα του, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρει:«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση. Η κοινωνία έχει κορεστεί από ευχολόγια και ρητορείες. Απαιτεί πράξεις. Χρωστάμε στη νέα γενιά μια θεσμική επανάσταση για την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας, σε όλους τους τομείς. Με απτές και ουσιαστικές πολιτικές.
Χρωστάμε ακόμη μια ριζική αλλαγή συλλογικής νοοτροπίας, που περνά μέσα από την αναθεώρηση της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το πελατειακό κράτος είναι ο κοινός εχθρός. Η θα το γκρεμίσουμε ή θα γκρεμιστούν τα όνειρα των παιδιών μας».

Διαβάστε περισσότερα...

Ήξερες ότι...


Το χτύπημα μίας ενήλικης καμηλοπάρδαλης είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αποκεφαλίσει ένα λιοντάρι. 

Η μονομαχία στην Παραγουάη είναι νόμιμη, αρκεί και τα δύο μέρη να είναι δωρητές αίματος. 

Το 50% των θηλυκών πολικών αρκούδων έχουν πέος.Στην αρχαία Ρώμη, όταν ένας άνδρας κατέθετε στο δικαστήριο, έπρεπε να ορκιστεί στους όρχεις του. 

Οι σκίουροι δεν παθαίνουν λύσσα. 

Καθημερινά, κατά μέσο όρο, 12 νεογέννητα βρέφη παραδίδονται σε λάθος γονείς. 

Άντρες που πάσχουν από μία εξαιρετικά σπάνια ασθένεια μπορούν να θηλάσουν. 

Η παγωτοβιομηχανία Ben & Jerrys στέλνει τα απορρίμματά της στις τοπικές φάρμες, για τροφή στους χοίρους. Οι χοίροι φαίνεται να λατρεύουν όλες τις γεύσεις εκτός από τη «μέντα oreo». 

Ένας χιμπατζής μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη άλλα ένας πίθηκος δεν μπορεί. 

Οι περισσότεροι κακοποιοί που αναφέρονται στη Βίβλο ήταν κοκκινοτρίχηδες. 

Ο εγκέφαλος του διάσημου ζωγράφου Vincent Van Gogh καταστράφηκε από τον υδράργυρο που ήπιε για να καταπολεμήσει τη σύφιλη. 

Αντίθετα με τους ανθρώπους, τα καναρίνια μπορούν να αναπλάσουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα. 

Κάθε μέρα, γύρω στους 10 τόνους αστρικής σκόνης πέφτουν στη Γη. 

Πριν από το 1800, δεν υπήρχε ξεχωριστό παπούτσι για το δεξί και το αριστερό πόδι. 
Οι Η.Π.Α. έχουν περισσότερα μουσικά συγκροτήματα με γκάιντα από τη Σκοτία.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα προσλήψεων και "παράθυρα" για τους συμβασιούχους


«Παράθυρο» για την πρόσληψη υπαλλήλων με συμβάσεις στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας έως το τέλος του 2011 ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση των προσλήψεων που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα δίνεται παράταση των συμβάσεων έργου που έληξαν τον Νοέμβριου του 2009 έως και τον Φεβρουάριο του 2010. Για τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε υπόψη του τα σχόλια και τις απόψεις των 5.000 πολιτών κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο το ΑΣΕΠ θα έχει τον πρώτο λόγο στον έλεγχο και την έγκριση των προσλήψεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Έως τις 31/12/2011 θα μπορούν οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να καταρτίζουν συμβάσεις μίσθωσης έργου, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και με τα αντικειμενικά κριτήρια του Νόμου Πεπονή.

Παρατείνονται έως τις 30/4/2010 οι συμβάσεις μίσθωσης έργου οι οποίες έληξαν ή λήγουν εντός του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009 και εντός του Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου 2010, εφόσον ο αριθμός των συμβασιούχων που απασχολούν είναι μεγαλύτερος του 50% του συνόλου των υπηρετούντων υπαλλήλων τακτικού προσωπικού ανά υπηρεσία. Η διάταξη αυτή προβλέφθηκε ώστε να μη δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες από τη λήξη των συμβάσεων. Στο μεσοδιάστημα οι υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν προς το ΑΣΕΠ το σχετικό αίτημά τους για την πρόσληψη προσωπικού.

Ενστάσεις
Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε διάταξη σύμφωνα με την οποία η άσκηση ενστάσεων για την επιλογή μη πολιτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, των Δόκιμων Πυροσβεστών, των Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. και για το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα γίνεται εφεξής στο ΑΣΕΠ και όχι στους ίδιους τους φορείς. Η ρύθμιση αυτή έγινε όπως εξήγησε και ο υπουργός Εσωτερικών για λόγους διαφάνειας και ελέγχου της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Νοσηλευτικό προσωπικό
Με άλλη διάταξη, ορίζεται πως το νοσηλευτικό προσωπικό των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, καθώς και ΤΕ επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής των Νοσοκομείων του ΕΣΥΚΑ από την ημερομηνία πρόσληψής του και για μία πενταετία δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί από τη θέση στην οποία διορίστηκε για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε διαδικασία (απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση).

Σημειώνεται πως οι επιτυχόντες νοσηλευτές που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους τουλάχιστον δύο φορές και δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους, απαγορεύεται να συμμετάσχουν για μια τριετία σε διαγωνισμούς πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥΚΑ.

Μοριοδότηση μεταπτυχιακού
Αλλαγές στη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών φέρει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα αυξάνεται από 300 σε 400 μονάδες η μοριοδότηση του διδακτορικού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης. Αντίστοιχα αυξάνεται στις 200 μονάδες από 150 η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης. Επίσης αυξάνεται η μοριοδότηση τόσο του μεταπτυχιακού όσο και του διδακτορικού τίτλου σπουδών σε άλλο γνωστικό αντικείμενο.

Ακόμη με νέα διάταξη που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο προσμετράται ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών σε ποσοστό 30% σε σχέση με τα μόρια του αντίστοιχου πρώτου τίτλου.

Εμπειρία
Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι η εμπειρία θα προσμετράται σε 7 μονάδες ανά μήνα και για σύνολο 60 μηνών. Το σύνολο των μονάδων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 420.

Επίσης καταργείται η προσαύξηση κα τά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας, για τους συμβασιούχους που συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσία. Η κατάργηση αυτή αφορά και την πλήρωση θέσεων των ΚΕΠ.

Για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταντο νεαροί σε ηλικία υποψήφιοι χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Με το νομοσχέδιο προβλέφθηκε ένα επιπλέον κριτήριο το οποίο θα μοριοδοτείται και θα αφορά τους γονείς και τα τέκνα των μονογονεϊκών οικογενειών. Η συγκεκριμένη μοριοδότηση είναι 50 μονάδες.

Τεστ δεξιοτήτων
Για δέκα έτη θα ισχύει η βαθμολογία που θα λαμβάνουν όσοι μετέχουν στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ. Παρά την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να αυξήσει τον συντελεστή βαθμολόγησης από 3 σε 4, τελικώς δεν προχώρησε σε αυτή την αλλαγή. Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια των πολιτών οι οποίοι τόνιζαν πως η βαθμολόγηση της απόδοσης των υποψηφίων επί 4 δεν θα ήταν δίκαιη, καθώς μπορεί αυτή να ξεπερνούσε ακόμα και τη βαθμολόγηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Κώδικας προσλήψεων
Επιτροπή από νομικούς και καθηγητές, μέλη του ΑΣΕΠ, εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες θα συσταθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να προχωρήσει στην αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, έργο της επιτροπής είναι η κατάρτιση εξ υπαρχής ενός σχεδίου νόμου με το οποίο θα ρυθμίζονται τα θέματα της πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο νέος αυτός κώδικας των προσλήψεων θα είναι έτοιμός εντός του 2010.
Διαβάστε περισσότερα...

Μία απροσδόκητη επίσκεψη...


Μία απροσδόκητη επίσκεψη είχε μία 55χρονη, η οποία από χθες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με συντριπτικό κάταγμα, όταν τη χτύπησε αστυνομικός της ομάδας Δ με τη μοτοσικλέτα του, στη μεγάλη πορεία για τη δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου.

Ο αστυνομικός, ο οποίος τη χτύπησε, πήγε στο νοσοκομείο και είδε τη γυναίκα, μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα.

Της εξήγησε τι ακριβώς συνέβη, πώς έγινε και έπεσε πάνω της και τη χτύπησε, ενώ, παράλληλα, της ζήτησε και συγνώμη για το περιστατικό

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Κλειστά σχολεία για 7 ημέρες


Σύμφωνα με την ενημέρωση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την καταγραφή κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1 και περιστατικών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, αποφάσισε την παύση λειτουργίας τμημάτων και τάξεων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και σχολείων, από (Τρίτη 1 Δεκεμβρίου) και για 7 ημέρες. Συγκεκριμένα, κλειστά θα είναι:

Παιδικοί σταθμοί

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ

Μονάδα Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ», Επτανήσου 4, Άλιμος

Μονάδα Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης «SUNNY» ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, Γενναίου Κολοκοτρώνη 56, Φιλοπάππου

Μονάδα Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης «Joyland bebe», Στρ. Ρογκάκου 17, Μαρούσι

Παιδική Στέγη του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου

Νηπιαγωγεία:

4ο Νηπιαγωγείο Ταύρου

53ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

50ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

117ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

8ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

5ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

42ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

57ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

7ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας

110ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

143ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

107ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

30ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

10ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

4ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης

4ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα

5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου: τμήμα Τ1

2ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς (ολοήμερο)

7ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής (κλασσικό και ολοήμερο)

6ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου (ολοήμερο)

3ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής (κλασσικό και ολοήμερο)

12ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής (κλασσικό και ολοήμερο)

Ελληνογερμανικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος Νηπιαγωγείο

2ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων (κλασσικό και ολοήμερο)

19ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου

1ο Νηπιαγωγείο Π. Ψυχικού

6ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου

7ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου

9ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου

8ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας το Ολοήμερο τμήμα

2ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας το Ολοήμερο τμήμα

2ο Νηπιαγωγείο Μοσχάτου το Ολοήμερο

8ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου

4ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

17ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

7ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης

3ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης

Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Παπαδημητρίου - Τσακρη (Σπίτι των Μικρών )

2ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω (όλα τα τμήματα)

9ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω (όλα τα τμήματα)

7ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου (όλα τα τμήματα)

9ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου (όλα τα τμήματα)

10ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου (όλα τα τμήματα)

3ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου (όλα τα τμήματα)

9ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου (όλα τα τμήματα)

32ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

35ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

42ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

38ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου: Κλασσικό τμήμα

11ο Νηπιαγωγείο Καματερού (όλα τα τμήματα)

2ο Νηπιαγωγείο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

16ο Νηπιαγωγείο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

26ο Νηπιαγωγείο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

28ο Νηπιαγωγείο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

24ο Νηπιαγωγείο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

5ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης (όλα τα τμήματα)

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ(από 30-11 έως 6-12-09)

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ (όλα τα τμήματα)

Δημοτικά Σχολεία

52ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

3ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου: Τμήματα Α2, Δ2

136ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα ΣΤ1

75ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Γ1

72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Ε2, ΣΤ2

128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

5ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου

56ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα ΣΤ2

137ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Β2, Γ2

4ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου: Τμήματα Β2, Δ1

3ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Α2, Γ1

1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης

91ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Δ1, Ε1

5ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Α1, Δ1

2ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης: Τμήμα ΣΤ1

13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

8ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης: Τμήματα Α1, Β1, ΣΤ1

2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Δ1

7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Δ1

15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Γ1, Ε1

19ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Γ1

35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα ΣΤ1

40ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

84ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Β1, Γ1

107ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα ΣΤ2

135ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Α1, Β1, Δ2

155ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Ε1

34ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

113ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Β1

173ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Ε2, ΣΤ1

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας: Τμήμα ΣΤ1

1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας: Τμήμα Γ1

65ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

53ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Ε2

29ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Α1

99ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα Δ1

50ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

3ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου: Τμήμα Γ1

15ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου: Τμήμα Δ1

2ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου: Τμήμα Α1

28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήματα Γ1, Δ1

1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής: Τμήμα ΣΤ2

3ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής: Τμήμα Ε2

7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής: Τμήματα Γ1, Δ1

19ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου: Τμήματα Α1, Δ1

16ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

7ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

12ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

2ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής: Τμήματα Δ1, Δ2

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήμα Β1

4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα

1ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού: Τμήμα Γ2

16ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήμα Ε1

10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήμα Α1

20ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης

5ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα

11ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα: Τμήμα ΣΤ2

12ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήμα Δ3

22ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήματα Β1, ΣΤ1

15ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήμα Β1

8ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης

3ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης: Τμήμα Ε1

Β ΠΕΙΡ. ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΥ, ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

1Ο Α 6/ΘΕΣΙΟ ΠΕΙΡ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΥ, ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΠΕΙΡ. ΕΙΔ. ΣΧ. ΜΔΔΕ, ΤΟ ΤΜΗΜΑ Γ3

ΠΕΙΡ 6/ΘΕΣΙΟ ΕΙΔ. ΣΧ. ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ, ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤ1

17ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Τμήμα ΣΤ1

3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής: τμήματα Α1, Γ2 και Γ3

6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής: τμήμα Β1

7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής: τμήματα Α1, Α3

9ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής: τμήματα Δ1, Ε1

4ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού: τμήμα Στ2

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας: τμήμα Γ2

9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας: τμήματα Δ2, Στ2 και Γ1

1ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων: τμήμα Β2

Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Πεντέλης: τμήμα Γ1

5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων: τμήματα Ε2 και Δ2

11ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου: τμήμα Α2 και Δ1

14ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου: τμήμα Α1

6ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων: τμήμα Β1

7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου: τμήμα Β1

4ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων: τμήματα Α2 και Ε2

6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου: τμήμα Β1

Δημοτικό Σχολείο «ΠΟΛΚΑ ΦΡΟΕΛΕΝ»: τμήμα Στ

Δημοτικό Σχολείο «ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ»:τμήμα Ε3

1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ηρακλείου

7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

1ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού

3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

11ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

8ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

9ο Δημοτικό σχολείο Αλίμου: τμήμα Δ

26ο Δημοτικό σχολείο Καλλιθέας: τμήματα Β1, Ε2

10ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας: τμήμα Ε2

11ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας: τμήμα Δ2

17ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας: τμήμα Α1

21ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας: τμήμα Δ1

1ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου: τμήμα Β2

6ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου: τμήμα Ε2

3ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού: τμήμα ΣΤ2

3ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης: τμήμα Β1

4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού: τμήματα Γ1, Δ2

7ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης: τμήμα ΣΤ1

2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας: τμήμα Γ1

10ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας: τμήμα Δ2

1ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης: τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2

12ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας: τμήματα Α1, Α2, ΣΤ1

18ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας: τμήματα Β, Δ

3ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας: τμήμα ΣΤ1

2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου: τμήμα Α1

6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου: τμήμα Α2

9ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου: τμήμα Γ2

3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης: τμήματα Γ2, Ε1, Ε2

2ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου: τμήμα Ε

4ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου: τμήμα Β1

5ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου: τμήματα Α1, Δ2

9ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου: τμήμα ΣΤ

12ο Δημοτικό Σχολείο Π. Φαλήρου: τμήμα Γ1

Εκπαιδευτήρια Δημοτικό Σχολείο Χρυσοστ. Σμύρνης: τμήματα Β2, Δ2, ΣΤ3

Νέα Εκπαιδευτήρια Δημοτικό Σχολείο Γ. Μαλλιάρα: τμήμα Ε2

9ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

1ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού

15ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

12ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης

2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης

11ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης

4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης

5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης

8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης

4ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου

Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία Γεννάδειος ( Εκπαιδευτήρια Ζώη )

1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω: Τμήμα Ε1

7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω: Τμήμα Γ2

9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω: Τμήμα Δ1

14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω: Τμήμα Δ1

16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω: Τμήματα Ε, Στ

5ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου: Τμήμα Β

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου: Τμήμα Β1

1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου: Τμήματα Β1 και Δ1

3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

9ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου: Τμήματα Β2 και Ε2

17ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

22ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου: Τμήμα Γ1

25ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

27ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου: Τμήμα Στ2

28ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

32ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου: Τμήμα Δ1

48ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

2ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΓΟΥΛΕΑ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ: Τμήμα Α2

8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων: Τμήμα Β1

4ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού: Τμήματα Β2 και Ε1

6ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού: Τμήματα Γ1 και Δ1

8ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου: Τμήμα Ε1

ΝΕΣΤΩΡΕΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ (όλα τα τμήματα)

13ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου: Τμήματα Α2 και Στ2

8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης: Τμήμα Γ2 (από 1-12 έως 6-12-09)

11ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (από 1-12 έως 6-12-09)

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου (από 1-12 έως 4-12-09)

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ (όλα τα τμήματα)

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΤΑΓΚΑ ΜΑΡΙΑ &ΣΙΑ ΟΕ (όλα τα τμήματα)

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΤΑΓΚΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ (όλα τα τμήματα)

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ (όλα τα τμήματα)

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΦΑΙΑ ΧΑΪΔΑΡΙ (όλα τα τμήματα)

Γυμνάσια

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών

41ο Γυμνάσιο Αθηνών: Τμήματα Β1, Β2, Β3, Β4

67ο Γυμνάσιο Αθηνών: Τμήματα Β2, Γ1

2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας: Τμήμα Α2

72ο Γυμνάσιο Αθηνών: Τμήματα Α1, Α4

60ο Γυμνάσιο Αθηνών

18ο Γυμνάσιο Αθηνών

Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας: Τμήμα Β2

36ο Γυμνάσιο Αθηνών

6ο Γυμνάσιο Αθηνών

2ο Γυμνάσιο Υμηττού

52ο Γυμνάσιο Αθηνών: Τμήματα Β5, Γ1, Γ5

1ο Γυμνάσιο Ταύρου: Τμήμα Β4

2ο Γυμνάσιο Ταύρου: Τμήμα Α4

62ο Γυμνάσιο Αθηνών: Τμήματα Α3, Β2

26ο Γυμνάσιο Αθηνών

16ο Γυμνάσιο Αθηνών

1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου: Τμήμα Α2

5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου

57ο Γυμνάσιο Αθηνών: Τμήμα Β2

9ο Γυμνάσιο Αθηνών

34ο Γυμνάσιο Αθηνών

54ο Γυμνάσιο Αθηνών

1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου: Τμήμα Α3

4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου: τμήμα Γ1

1ο Γυμνάσιο Πεύκης: τμήματα Α2, Γ2 και Γ3

Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας: τμήματα Β2 και Γ3

4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας: τμήμα Α2

5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας: τμήματα Γ1 και Γ4

6ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας: τμήματα Α4 και Β1

1ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης: τμήμα Α1

Γυμνάσιο Λυκόβρυσης: τμήμα Γ3

Γυμνάσιο Μάνεση: τμήμα Γ1

2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής: τμήμα Β4

3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής: τμήματα Γ2 και Γ5

5ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής: τμήμα Γ1

6ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

7ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» Γυμνάσιο Μελισσίων

ST CATHERINE’S BRITISH SCHOOL

1ο Γυμνάσιο Μελισσίων

Γυμνάσιο Φιλοθέης

1ο Γυμνάσιο Γερμανικής Σχολής Αθηνών

2ο Γυμνάσιο Μελισσίων

Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων ΚΑΝΤΑ

6ο Γυμνάσιο Γλυφάδας: τμήμα Α1

14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας: τμήμα Γ2

3ο Γυμνάσιο Αλίμου: τμήματα Α2, Α5

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας: τμήμα Α3

2ο Γυμνάσιο Ελληνικού: τμήμα Α3

Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ξενοπούλου: τμήμα Γ1

Γυμνάσιο Μαλλιάρα: τμήματα Β1, Β2

Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου

8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

7ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

5ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου

1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω: Τμήμα Β2

9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω: Τμήμα Β2

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ (όλα τα τμήματα)

5ο Γυμνάσιο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

14ο Γυμνάσιο Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

18ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Τμήμα Γ2

20ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Τμήμα Α2

3ο Γυμνάσιο Καματερού: Τμήμα Γ2

2ο Γυμνάσιο Καματερού Τμήματα Α2, Α4

3ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων Τμήματα Β3, Γ1

2ο Γυμνάσιο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

6ο Γυμνάσιο Ιλίου: Τμήματα Α1, Γ3

10ο Γυμνάσιο Ιλίου (όλα τα τμήματα)

3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης (όλα τα τμήματα)

11ο Γυμνάσιο Περιστερίου (όλα τα τμήματα) από 30-11-09 έως και 1-12-09

Ιδιωτικό Σχολείο ΕΚΠ. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ (όλα τα τμήματα)

Λύκεια

2ο ΓΕΛ Nέας Φιλαδέλφειας

3ο ΓΕΛ Nέας Φιλαδέλφειας: Τμήμα Α1

2ο ΓΕΛ Γαλατσίου: Τμήμα Β4

4ο ΓΕΛ Γαλατσίου: Τμήμα Α1

18ο ΓΕΛ Αθηνών: Τμήμα Α3

28ο ΓΕΛ Αθηνών

6ο ΓΕΛ Αθηνών

2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης: Τμήμα Β2

2ο ΓΕΛ Υμηττού

26ο ΓΕΛ Αθηνών

42ο Αθηνών

6ο ΓΕΛ Ζωγράφου: Τμήμα Β3

2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας: Τμήμα Β1

1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου: Τμήμα Β3

9ο ΓΕΛ Αθηνών

34ο ΓΕΛ Αθηνών

54ο ΓΕΛ Αθηνών

1ο ΓΕΛ Κηφισιάς

1ο ΓΕΛ Χολαργού

3ο ΓΕΛ Χολαργού

1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου

2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου: τμήμα Β3

1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής: τμήμα Α2

3ο ΓΕΛ Κηφισιάς

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» Λύκειο Μελισσίων

Λύκειο Λυκόβρυσης

1ο ΕΠΑΛ Γλυφάδας: τμήματα Β Πληροφ., Β2, Η-Δ

3ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης: τμήμα Β1

1ο ΓΕΛ Αργυρούπολης: τμήμα Β4

5ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης: τμήμα Β3

1ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης: τμήματα ΑΤ2, ΑΥ1

3ο ΓΕΛ Καλλιθέας: τμήμα Β2

1ο ΓΕΛ Ελληνικού: τμήματα Α3, Β2

3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης: τμήματα Α3, Γ3

5ο ΓΕΛ Γλυφάδας

4ο ΓΕΛ Περιστερίου (όλα τα τμήματα)

6ο ΓΕΛ Περιστερίου: Τμήματα Α1, Β1, Β3

2ο ΓΕΛ Καματερού: Τμήματα Β1, Γ2

4ο ΓΕΛ Ιλίου: Τμήμα Α2

7ο ΓΕΛ Ιλίου: Τμήμα Β1, Β4

3ο ΓΕΛ Πετρούπολης: Τμήμα Α2, Β2

1ο ΕΠΑΛ Ιλίου (όλα τα τμήματα)

ΕΠΑΛ Πετρούπολης: Τμήμα Α6, ΓΜ4, ΓΠ1

1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω: Τμήμα Α4

Επίσης αποφασίζει την ανάκληση της υπ’ αρ. πρωτ. 80561/27-11-2009 απόφασης της διακοπής λειτουργίας μαθημάτων στα:

1ο Ενιαίο Λύκειο Πετρούπολης: τμήματα Α2, Β2

5ο Γυμνάσιο Περιστερίου: τμήμα Γ3

Ανατολική Αττική

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδιασμού για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νέας γρίπης μετά την εισήγηση της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, όπως καθορίζεται από τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας κ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, αποφάσισε την παύση λειτουργίας από το Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και για επτά (7) ημέρες των παρακάτω τμημάτων:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

23ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών: Όλα τα τμήματα

36ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών: Όλα τα τμήματα

3ο Νηπιαγωγείο Βούλας: Όλα τα τμήματα

5ο Νηπιαγωγείο Βούλας: Όλα τα τμήματα

1ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων: Όλα τα τμήματα

1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Στεφάνου: Όλα τα τμήματα

1ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου: Όλα τα τμήματα

2ο Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη»: Όλα τα τμήματα

1ο Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτηρίων «Αναγέννηση»: Όλα τα τμήματα

Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα»: Τμήμα Ν1

Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή»: Τμήμα Β5

5ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Τμήμα Γ2

7ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Όλα τα τμήματα

8ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Τάξη Α

9ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Τμήμα ΣΤ3

13ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Τμήμα Γ1

15ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Τμήματα Γ1, Ε2, ΣΤ1

20ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Όλα τα τμήματα

23ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Όλα τα τμήματα

29ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών: Όλα τα τμήματα

1Ο Δημοτικό Σχολείο Θρακομακεδόνων: Όλα τα τμήματα

Δημοτικό Σχολείο Βάρκιζας: Όλα τα τμήματα

3ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας: Τμήμα Δ2

2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων: Τμήμα Γ2

4ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων: Όλα τα τμήματα

Δημοτικό Σχολείο Κίτσιου: Όλα τα τμήματα

4ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου: Τμήμα ΣΤ1

1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο-Ράφτη: Όλα τα τμήματα

2ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο-Ράφτη: Όλα τα τμήματα

3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας: Όλα τα τμήματα

Δημοτικό Σχολείο Ανατολής Νέας Μάκρης: Όλα τα τμήματα

2ο Δημοτικό Σχολείο Πικερμίου: Τάξη Ε

Δημοτικό Σχολείο Γέρακα: Τμήμα Β1

2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυκών Νερών: Όλα τα τμήματα

1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης: Τμήμα Ε1

7ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης: Τμήμα Β1

2ο Δημοτικό Σχολείο Πικερμίου: Τάξη Ε

3ο Δημοτικό Σχολείο Σπατών: Τμήμα Α2

2ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου: Τμήματα Γ2,Δ2,Ε1

Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς: Τάξη Γ

1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου: Όλα τα τμήματα

2ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου: Τάξη Β

Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου: Τάξη Ε

Δημοτικό Σχολείο «Σχολή Καλογεροπούλου»: Τμήμα Δ1

Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα»: Τμήματα Α5, Δ4, Ε2,Ε5

Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων «St. Lawrence College» : Τμήμα 4R

Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων «Καργάκου»: Όλα τα τμήματα

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων «Καργάκου: Όλα τα τμήματα

6ο Γυμνάσιο Αχαρνών: Τμήμα Α2

8ο Γυμνάσιο Αχαρνών : Όλα τα τμήματα

Γυμνάσιο «Πρότυπο Εκπαιδευτήριο»: Γ1

1ο Γυμνάσιο Βούλας: Όλα τα τμήματα

Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων «Ζηρίδης»: Όλα τα τμήματα

Γυμνάσιο Διονύσου: Όλα τα τμήματα

2ο Γυμνάσιο Βάρης: Τμήμα Β1

9ο Γυμνάσιο Αχαρνών : Όλα τα τμήματα

7ο Γυμνάσιο Αχαρνών : Τμήμα Β2

1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης: Τμήματα Α2, Α4

2ο Γυμνάσιο Παιανίας: Όλα τα τμήματα

2ο Γυμνάσιο Βούλας: Τμήμα Β4

1ο Γυμνάσιο Κορωπίου: Τμήμα Β2

2ο Γυμνάσιο Καλυβίων: Τμήματα Β1, Β2

1ο Γυμνάσιο Λαυρίου : Τμήμα Γ2

Γυμνάσιο Αναβύσσου : Τμήμα Α1

Γυμνάσιο Πικερμίου: Τμήμα Γ2

1ο Λύκειο Αχαρνών: Τμήμα Β1

Λύκειο Σπατών: Όλα τα τμήματα

Λύκειο Εκπαιδευτηρίων «Ζηρίδη»: Όλα τα τμήματα

Λύκειο Διονύσου: Όλα τα τμήματα

Λύκειο Αγ. Στεφάνου: Όλα τα τμήματα

Λύκειο Βάρης: Τμήμα Α5

2ο Λύκειο Βούλας: Τμήμα Γ3

Λύκειο Εκπαιδευτηρίων «Καργάκου»: Όλα τα τμήματα

Γρεβενά

Τρία τμήματα σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Γρεβενών αναστέλλουν τη λειτουργία τους από αύριο 1η Δεκεμβρίου και για μια εβδομάδα, εξαιτίας μεγάλου αριθμού μαθητών που απουσιάζουν λόγω συμπτωμάτων της νέας γρίπης.

Με απόφασή του νομάρχη Γρεβενών, Δημ. Κουπτσίδη, κλείνουν το Α2 Τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών, η Δ΄ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δεσκάτης και το 2ο Τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείου Γρεβενών.

Τρίκαλα

Κλειστά θα παραμείνουν για μία εβδομάδα συνολικά 14 τμήματα, νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Τρικάλων, όπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων. Τα τμήματα θα κλείσουν από 1-12-2009 έως και 7-12-2009.

Η απόφαση ελήφθη μετά την απουσία της πλειονότητας των μαθητών των τμημάτων αυτών. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τρικάλων κλείνουν όλα τα τμήματα, καθώς και στο Γενικό Λύκειο Καλαμπάκας.

Λάρισα

Αποφασίστηκε σήμερα από τη Νομαρχία Λάρισας -κατόπιν εισήγησης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης- λόγω κρουσμάτων γρίπης που εμφανίστηκαν. Ειδικότερα ανεστάλησαν τα μαθήματα σε 15 νηπιαγωγεία, 16 δημοτικά σχολεία και 13 Γυμνάσια- Λύκεια του ν. Λάρισας.

Συγκεκριμένα: Αναστέλλονται τα μαθήματα από 28-11-2009 έως 4-12-2009 για επτά (7) ημέρες των παρακάτω τμημάτων, τάξεων και σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας λόγω συρροής περιστατικών γριπώδους συνδρομής σε φοιτούντες μαθητές στις ακόλουθες σχολικές μονάδες:

Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

20ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

21ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

23ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

43ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

57ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

2ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

4ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

2ο Νηπιαγωγείο Ελασσόνας

2ο Νηπιαγωγείο Πλατυκάμπου

Νηπιαγωγείο Ράπτου

Νηπιαγωγείο Αρμενίου

Νηπιαγωγείο Κοιλάδας

Νηπιαγωγείο Μ. Μοναστηρίου

Νηπιαγωγείο Βαμβακούς

9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας-ΣΤ2 τμήμα

17ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

22ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας-Β1, Δ2, ΣΤ1 τμήματα

37ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας-ΣΤ τμήμα

39ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

41ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

42ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας-ΣΤ1 τμήμα

2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας- Β2 τμήμα

Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων

1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης-Γ1, Γ2 τμήματα

4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου- Β1 τμήμα

2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα-Β΄ τμήμα

2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων-ΣΤ1 τμήμα

2ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς-Δ΄τμήμα

1ο Δημοτικό Σχολείο Πλατυκάμπου

Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

5ο Γυμνάσιο Λάρισας

5ο Λύκειο Λάρισας

6ο Γυμνάσιο Λάρισας

6ο Λύκειο Λάρισας

10ο Γυμνάσιο Λάρισας

10ο Λύκειο Λάρισας

Γυμνάσιο Κοιλάδας-Λυκειακές Τάξεις

3ο Λύκειο Λάρισας-Α4 τμήμα

12ο Γυμνάσιο Λάρισας-Γ1 τμήμα

Γυμνάσιο Αγιάς-Γ2 τμήμα

Λύκειο Αμπελώνα-Α1 τμήμα

Λύκειο Συκουρίου-Β1 τμήμα

2ο ΕΠΑΛ Λάρισας-Γ ΗΛ1 τμήμα
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμοι να γίνουν φίλοι του περιβάλλοντος


Παρίσι: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «IFOP» οκτώ στους δέκα Γάλλους, Αμερικανούς και Ιάπωνες είναι έτοιμοι να αλλάξουν τρόπο ζωής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το Κλίμα και δείχνει ότι σε ποσοστό έως και 88%, οι Γάλλοι, οι Πολωνοί, οι Ιταλοί, οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί έχουν διαμορφώσει περιβαλλοντική συνείδηση.

Παρ' όλα αυτά, η πλειονότητα των Ιταλών, των Ιαπώνων, των Αμερικανών και των Πολωνών δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν το διακύβευμα της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα και επίσης θεωρούν ότι η κατάληξη της Διάσκεψης δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία «συμφωνία βιτρίνα».
Διαβάστε περισσότερα...

Η μυστική συνομιλία Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι


Σαφείς αποστάσεις λαμβάνει η Ρηγίλλης για την αποκάλυψη της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" που εμφανίζει την Ντόρα Μπακογιάννη να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Εξωτερικών, την εθνική "κόκκινη γραμμή" για μία ονομασία των Σκοπίων έναντι όλων με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλοσόσκι.

"Για λόγους αρχής δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών" τονίζεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται ότι "σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν μακεδονικού έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο -τονίζουν στην ανακοίνωση της ΝΔ- ότι επιμένουμε σε μια ονομασία για όλες ανεξαρτήτως τις χρήσεις, αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της αποφάσεως του Βουκουρεστίου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Σεπτέμβριο του 2008 η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τότε ομόλογό της κ. Μιλοσόσκι και συζήτησε μαζί του το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση έγινε μετά την απόφαση της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά όπως σημειώνεται σε έγγραφο του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι -που φέρει την υψηλότερη διαβάθμιση απορρήτου με την ένδειξη "σημείωμα ειδικού χειρισμού"- η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε να μην ζητά αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος ώστε να προκύψει μια ονομασία έναντι όλων.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι "η κ. υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της πΓΔΜ".

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο έγγγραφο, η τότε υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να συζητά τον προσδιορισμό της εθνότητας και της γλώσσας της γειτονικής χώρας με τον όρο "Μακεντόνσκι" στην κυριλλική.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε εξαπολύοντας βολές εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ότι διολισθαίνει σε μυστική διπλωματία με τα Σκόπια και επισημαίνει ότι η εθνική κόκκινη γραμμή τηρήθηκε απαρέγκλιτα.

"Σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική -αναφέρει σε ανακοίονωσή της η κ. Μπακογιάννη- μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων".

Στην ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ότι "από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις. Περιμένει κανείς να μην συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό".

Στο Σκοπιανό αναφέρεται σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" και ο νεοεκλεγείς αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

"Για τα Σκόπια -επισημαίνει ο κ. Σαμαράς- ισχύουν οι "κόκκινες γραμμές" του Βουκουρεστίου. Με την προσοχή μας πρώτα και κυρίως στραμμένη στην ενιαία ονομασία που ζήτησαν Καραμανλής και Παπανδρέου και αρνούνται οι Σκοπιανοί. Άλλο τίποτα δεν μπορώ και ούτε πρέπει να σας πω, διότι είναι σφάλμα να ανοίγουμε τα χαρτιά μας πριν την ώρα τους".
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν Σημέρα (7/12/09)

Γεγονότα

1888: Ο Τζον Ντάνλοπ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ελαστικό με σαμπρέλα.

1930: Η Ελλάδα σημειώνει την πρώτη διεθνή νίκη της στο ποδόσφαιρο. Στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας επικρατεί με 6-1 της Βουλγαρίας για το Βαλκανικό Κύπελλο. Τέσσερα γκολ σημειώνει ο Τσολίνας και δύο ο Μεσάρης, αμφότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού.

1941: Οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Χαβάη, Περλ Χάρμπορ. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

1945: Λανσάρεται ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων στις ΗΠΑ.

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ' γίνεται η αμοιβαία άρση των Αφορισμών από τις δύο Εκκλησίες.

1974: Ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, που είχε ανατραπεί από τη χούντα των Αθηνών στις 15 Ιουλίου, επιστρέφει στο νησί, έπειτα από εξορία 4,5 μηνών.

Γεννήσεις

1863: Πιέτρο Μασκάνι, ιταλός συνθέτης. («Cavalleria Rusticana»)

1928: Νόαμ Τσόμσκι, αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής.

1949: Τομ Γουέιτς, αμερικανός ροκ τραγουδιστής.

Θάνατοι

43 π.Χ: Μάρκος Τούλιος Κικέρων, ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας. [γεν. 3/1/106]

1878: Θεόδωρος Βρυζάκης, έλληνας ζωγράφος της «Σχολής του Μονάχου». [γεν. 19/10/1814]

1894: Φερντινάν ντε Λεσέψ, γάλλος διπλωμάτης και κατασκευαστής της Διώρυγας του Σουέζ. [γεν. 19/11/1805]
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνούν για επανένωση της Κύπρου!

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες το πρωί στο Λονδίνο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Οι δύο άνδρες παρακάθισαν σε πρόγευμα και συζήτησαν για τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη επίτευξης λύσης το συντομότερο και εμφανίστηκαν να συμμερίζονται πολλές θέσεις.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις, Νίκος Αναστασιάδης και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνούν στα περισσότερα που άγγιξαν στη συζήτησή τους κι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αγωνιστούν για την επανένωση της Κύπρου. Και οι δύο χαρακτήρισαν εποικοδομοτική την ανταλλαγή απόψεων που είχαν
Οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη θέση για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι μοιράζεται με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ένα κοινό όραμα για την Κύπρο κι εξέφρασε την ευχή όπως η νέα χρονιά δώσει την ελπίδα για ειρήνη κι ευημερία όπως ανέφερε, παραπέμποντας στην επίτευξη της λύσης. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του, είπε: «Μοιραστήκαμε προβληματισμούς με την ελπίδα ότι μέσα από την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει πλήρης αποκάλυψη προθέσεων».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην επιτάχυνση των συνομιλιών που συμφώνησαν Χριστόφιας και Ταλάτ, ενώ κληθείς από Τ/κ δημοσιογράφο να σχολιάσει τη διεξαγωγή σε ολοήμερη βάση στα σπίτια των δύο ηγετών, τόνισε πως «επιτάχυνση των συνομιλιών μπορεί να συνεπάγεται και επιτάχυνση της επίτευξης λύσης». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «εξαρτάται και από την Τουρκία αν θα έλθει να συμβάλει και να βοηθήσει αποφασιστικά να εξευρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων».
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη «εξοχότατο»,
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Σαν Σήμερα (Η Δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου) !

Αν έχεις μεγαλώσει στα βόρεια προάστια, η ζωή του Αλέξη Γρηγορόπουλου σού μοιάζει με στερεότυπο αναγνωρίσιμο. Μητέρα κοσμηματοπώλης, πατέρας πολιτικός μηχανικός, ένα διαμέρισμα στο Ψυχικό με πισίνα, το σχολικό να σε γυρίζει σπίτι κι ο καθηγητής για τα ιδιαίτερα μαθήματα να σε περιμένει εκεί. Είναι κάπου στα 14 που το στερεότυπο αρχίζει να σε στενεύει. «Δεν ήταν καθόλου φλωράκι Ψυχικού», είναι το πρώτο που λέει η Αννα, η συμμαθήτριά του. Που θα πει, δεν ήθελε πια να είναι. Οι κολλητοί του τον φώναζαν Gregory, φορούσε φόρμες και αθλητικά, είχε μαλλιά ανάκατα με λαστιχάκι στον καρπό για να τα πιάνει όταν έπαιζε στο γκρουπάκι του κιθάρα.

Ο φίλος του που μου μιλάει προσπαθεί να θυμηθεί. «Αν ήσουν μαζί του σε συναυλία», λέει, «θα σε ρώταγε αν εκείνος θα το έπαιζε καλύτερα το κομμάτι. Αν ήσουν σε Ιντερνετ καφέ, θα σε ρώταγε πώς να κερδίσει στο παιχνίδι». Ο μικρός κάνει παύση. «Μόνο αν ήταν τώρα εδώ, δεν ξέρω τι θα ρώταγε…». Απ’ τον τρόπο που τονίζει το «τώρα», δεν γίνεται να μην καταλάβεις τι σκέφτεται. Ρωτάω κάτι, ίσα για να τον επαναφέρω.

«Ποιο ήταν το αγαπημένο του τραγούδι;». Το παιδί κομπιάζει. Μες στο παράλογο σύμπαν που ξημέρωσε απ’ το Σάββατο το πρωί, φοβάται πως αν ονομάσει μια απ’ τις ροκ μπαλάντες που τραγουδούσε με την κιθάρα ο Αλέξης, θα είναι σαν να τον λέει «αναρχικό» ή «ταραξία» ή ποιος ξέρει τι άλλο. Ξαφνικά το να ζεις την εφηβεία έγινε ύποπτο.

«Ηταν ήσυχος»

«Αλεξάκο, γεια...» – ένα χαρτάκι στο πεζοδρόμιο της Μεσολογγίου. Το «Α» του ονόματος σε κύκλο, κι ένα κερί κρατάει το χαρτί, να μην το πάρει ο αέρας. «Κάψτε – σπάστε – διασκεδάστε», στον τοίχο από πάνω, με μαύρο σπρέι. Ο Αλέξης δεν είχε σπάσει, ούτε κάψει ποτέ τίποτα. Γιατί δεν διασκέδαζε έτσι. «Ο Αλέξης», λέει ο φίλος του, «ήταν ήσυχος. Αν τον κούραζε το μάθημα, αν βαριόταν, θα μπορούσε να τον πάρει ο ύπνος μες στην τάξη, σαν μικρό παιδί. Δεν φοβόταν τους καθηγητές, αλλά δεν τον έδιωξαν απ’ του Μωραΐτη λόγω κακής διαγωγής. Δεν του άρεσε να διαβάζει, αυτό ήταν όλο». Τον ρωτάω για το μοιραίο βράδυ. Ο μικρός μετράει μία - μία τις λέξεις του: «Ολα τα άλλα παιδιά εκείνο το βράδυ ήταν πιο υποψιασμένα», λέει. «Δεν ήταν κακά παιδιά. Απλά, ήξεραν πού βρίσκονται. Ισως αυτό να έφταιγε – πως ο Αλέξης ήταν έτσι αθώος». Σαν να ακούω τη μάνα του Μιχάλη Καλτεζά: «Ο Μιχάλης» λέει –23 χρόνια μετά– «ήταν ζωηρό παιδί αλλά ήταν ανυποψίαστο. Δεν είχε σκεφτεί ποτέ πως κάποιος μπορεί να θέλει να του κάνει κακό».

«Ελάτε αν σας βαστάει τσογλάνια». Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που είπε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πριν ευθυγραμμίσει την κάννη του με την καρδιά του παιδιού απέναντι. Στο «γιατί;» των συναδέλφων την επομένη, τραύλισε πως είδε σαν σε όραμα τον εαυτό του νεκρό σ’ ένα κρεβάτι, και τη γυναίκα με τα παιδιά του να κλαίνε που τον σκότωσαν στα Εξάρχεια. Και χωρίς να του επιτεθεί κανείς, πυροβόλησε. Γιατί είδε να του συμβαίνει αυτό, που ανάγκασε τη μάνα ενός παιδιού να ζήσει μία ώρα μετά.

«Δεν έχει σφυγμό!»

«Του σήκωσα την μπλούζα. Αιμορραγούσε». Μιλάει το παιδί που ήταν δίπλα στον Αλέξη. Αυτό που νομίζοντας πως ζει ακόμα, πάλευε να τον σύρει στο πεζοδρόμιο, να τον σώσει. «Βλέπω στο μυαλό μου συνέχεια την ίδια εικόνα», λέει ο Φώντας Παπαδημητρίου, που καθόταν δέκα μέτρα παραπέρα, σ’ ένα καφέ. «Μια φιγούρα ανθρώπου να κείτεται στο έδαφος, και μια άλλη φιγούρα να προσπαθεί να τον σύρει, να τον σηκώσει ξανά». Αν δεν έχεις δει άνθρωπο να πεθαίνει, είναι δύσκολο να το καταλάβεις: «Νόμιζα πως γλίστρησε το παιδί. Πως ήταν βρεγμένο το έδαφος και γλίστρησε».

«Δεν έχει σφυγμό!» – το αγόρι δίπλα στον Αλέξη ουρλιάζει. Σκυμμένο πάνω του, παίρνει τον πρώτο άνθρωπο που σκέφτεται στο τηλέφωνο. Τη μάνα μιας φίλης του, που είναι δικηγόρος. Οι αστυνομικοί στο βάθος, δύο σκιές που φεύγουν. Η δικηγόρος είναι η κυρία Χρύσα Πετσιμέρη. Τον Αλέξη τον ξέρει από παιδί. Μπαίνει στον Ευαγγελισμό σε κατάσταση αλλοφροσύνης. «Φέραν ένα παιδί σκοτωμένο εδώ. Πού είναι;». Σχεδόν αδιάφορα κάποιος της δείχνει στο βάθος. Στα κρεβάτια των ασθενών ο Αλέξης μόνος του, κάτωχρος. Ούτε γιατρός ούτε κανείς. Η μπλούζα σηκωμένη. Μια γάζα στην καρδιά. Νοσοκόμες περνούν και ούτε κοιτούν. «Είναι ζωντανό το παιδί;» – η κυρία Πετσιμέρη σταματάει μία. «Δεν ξέρω!». «Τι θα πει δεν ξέρετε;». «Οχι κυρία μου, δεν είναι ζωντανό. Νεκρό είναι». Η νοσοκόμα σχεδόν ενοχλημένη. Η κυρία Χρύσα κάνει παύση. «Του χάιδεψα τα μαλλιά. Σαν να χάιδευα του παιδιού μου τα μαλλιά».

Στον Ευαγγελισμό, τον Αλέξη τον παρέλαβαν οι νοσηλεύτριες σαν «άγνωστο». «Με το τραύμα που είχε, δεν μπορούσε να είχε σωθεί» λέει μια νοσηλεύτρια. Η κοινωνική υπηρεσία άδειασε τις τσέπες του παιδιού. Μια ταυτότητα με ημερομηνία γέννησης 25 Ιουνίου 1993, κι ένα κινητό. Η πρώτη καταχώριση έγραφε «μαμά». Η κοινωνική λειτουργός πάτησε το πλήκτρο κλήσης. Στο Ψυχικό, η μητέρα του Αλέξη άκουγε το κινητό της να χτυπά από το κινητό του γιου της, και μετά μια ξένη φωνή: «Ο γιος σας χτύπησε. Πάρτε μια φίλη σας κι ελάτε».

«Μια αξιοπρεπέστατη κυρία, δεν μπορείτε να φανταστείτε». Ετσι λέει η νοσοκόμα που οδήγησε τη μάνα στην αίθουσα των γιατρών. Ενας αστυνομικός από το Ανθρωποκτονιών με πολιτικά καθισμένος σ’ ένα τραπέζι. Δίπλα η μάνα, και μια φίλη της να την κρατάει. Η κυρία Χρύσα, η δικηγόρος, μπαίνει στην αίθουσα, πάει να της μιλήσει. Η μάνα την κοιτάει. «Πες μου. Τι έκανε το παιδί μου και το σκοτώσανε;». «Τι να της απαντήσω; Η κόρη μου ήταν κι αυτή καλεσμένη στη γιορτή στα Εξάρχεια, έτυχε και δεν πήγε. Ο Αλέξης είχε βγει να τον κεράσει ο φίλος του ο Νίκος που γιόρταζε. Τι να της απαντήσω;».

Ο φίλος του ο Νίκος

Ο Νίκος ζούσε στα Εξάρχεια κι ήταν πολύ φίλος με τον Αλέξη. Ο πιτσιρίκος που μου μιλάει γι’ αυτόν, δεν ήταν τόσο φίλος του. «Εγώ ήμουν “το παιδί του διπλανού θρανίου”», λέει. Μου εξηγεί πως εκείνο το βράδυ ο Νίκος είχε καλέσει την παρέα σ’ ένα Ιντερνετ καφέ. Ο Αλέξης δεν γινόταν να μην πάει. «Τέσσερα χρόνια πριν, ήταν ήδη μαζί με τον Νίκο απ’ την πρώτη μέρα που τους θυμάμαι στου Μωραΐτη. Την τελευταία μέρα, ήταν ακόμη με τον Νίκο». Ο Νίκος ήταν ο καλύτερος φίλος του Αλέξη. Ή μάλλον, είναι.

Ο Νίκος αγριεύει και φωνάζει στους δημοσιογράφους όταν τον παίρνουν τηλέφωνο. Δεκαπέντε χρονών, κοντούλης κι αδύνατος. Ενας απ’ τους δημοσιογράφους λέει πως τον τρομάζει αυτό το παιδί – δεν έχει ξαναδεί μάτια εφήβου έτσι θολά απ’ την οργή. Ο Νίκος δεν μιλάει σε κανέναν. Τα κανάλια τον έπιασαν μόνο στα πλάνα της κηδείας: ένα παιδί που κρατάει το φέρετρο. Που κρατιέται απ’ το φέρετρο. Κοιτάζω τη γυναίκα που οδηγεί στην πομπή. «Γιατί, αγόρι μου;». Η εικόνα είναι μακρινή, δεν έχει ήχο. Αλλά η γυναίκα το φωνάζει τόσες φορές, που διαβάζω τα χείλη της. «Γιατί, αγόρι μου;».

Ηρωας στα πανό

«Μία μέρα πριν, λέγαμε τι θα κάνουμε όταν τελειώσουμε το σχολείο». Η συμμαθήτρια του Αλέξη σε κοιτάζει σαν να μη σε βλέπει. «Ο Αλέξης μου είπε “εγώ δεν είμαι σίγουρος τι θα γίνω. Αλλά θα μάθουν όλοι το όνομά μου. Θα το δεις. Εγώ θα γίνω διάσημος μια μέρα». Μια μέρα μετά.

Το περασμένο Σάββατο, ο Αλέξης έγινε ο «ήρωας» στα πανό των αναρχικών. Την Κυριακή, έγινε ο «γνωστός - άγνωστος» στην ιστοσελίδα του CNN. Την Τρίτη, ο «δεκαπεντάχρονος Αλέξανδρος» στους μελό επικήδειους των καναλιών. Από σήμερα και μέχρι να «εξοστρακιστεί» η επόμενη σφαίρα στο στήθος κάποιου παιδιού, θα είναι ο «Ανδρέας – Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ετών 15» πάνω στη μαρμάρινη πλάκα.

Της Μαριλής Μαργωμένου
Διαβάστε περισσότερα...