Ενιαίο δήμο Βόλβης, που θα περιλαμβάνει τις παραλίμνιες πρώην κοινότητες Περιστερώνα, Στίβου, Νυμφόπετρας, Προφήτη, Μικρής και Μεγάλης Βόλβης, Βαμβακιάς, Ρεντίνας, Μοδίου, Νέας Μαδύτου, Απολλωνίας, Κοκκαλούς, Μελισσουργού, Νέας Απολλωνίας και Λουτρών, προτείνει ο δήμος Μαδύτου, εν όψει του «Καποδίστρια ΙΙ».
«Με τη διοικητική αυτή μορφή, που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της παραλίμνιας περιοχής, δημιουργείται ένας δήμος με πληθυσμό 9.891 κατοίκους (απογραφή 2001) και έκταση 393.693 στρεμμάτων», αναφέρει στο σχέδιό του ο δήμος Μαδύτου.
Σύμφωνα με το δήμο, οι παραλίμνιες αυτές κοινότητες (διοικητική θέση από το 1999) έχουν κοινές αγροτικές και λοιπές δραστηριότητες, πρόσβαση στη λίμνη Βόλβη και άμεση επαφή μαζί της και παρόμοιες οικονομικές δραστηριότητες στο δευτερογενή τομέα. Ολα αυτά μάλιστα εξυπηρετούνται από αντίστοιχες υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα. Κάθε κάτοικος της περιοχής, αναφέρεται στην πρόταση, ανάλογα με την εργασία του αντιμετωπίζει καθημερινά τα ίδια προβλήματα, κάνει τις ίδιες ενέργειες και ενδείκνυται η δημιουργία ενιαίας δημοτικής αρχής.
«Ο νέος δήμος Βόλβης εξασφαλίζει δυνατότητα επέμβασης και αντιμετώπισης, παρακολούθησης και συνεχούς επικοινωνίας. Διατηρεί και διασώζει το πρωτογενές στοιχείο ενός δήμου, εξασφαλίζει ενιαία διοικητική αρχή και κρατάει το ουσιαστικό πνεύμα της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ζωντανής πρωτογενούς μονάδας», αναφέρει ο δήμος Μαδύτου.
Κοινά χαρακτηριστικά
Επισημαίνει δε ότι «δε χρειαζόμαστε μικρούς ή μεγάλους δήμους. Είναι αυταπάτη και είναι χωροθέτηση γραφείου πάνω σε χάρτες και με ξερούς αριθμούς. Η κάθε περιοχή, άρα και ο κάθε δήμος, έχει τη δική της έκταση, το δικό της πληθυσμό και κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτοπροσδιορίζεται και αυτοχωροθετείται με βάση τα κοινά ανθρωπογεωγραφικά, οικονομικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά. Στόχος είναι να σώσουμε τη λίμνη Βόλβη και το περιβάλλον της, να σώσουμε τα χωριά μας, να τα αναπτύξουμε και να κρατήσουμε τους κατοίκους σ' αυτά».
Ανάμεσα στα αιτήματα του δήμου είναι και ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, σταδιακά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που θα αρχίζει με την εφαρμογή του «Καποδίστρια ΙΙ».
Οι πρωταρχικοί στόχοι του νέου δήμου Βόλβης, όπως τονίζεται, είναι έξι:
1. Τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης για τις λίμνες Κορώνεια, Βόλβη και τα Μακεδονικά Τέμπη.
2. Μεταβολή της παραλίμνιας περιοχής σε υποδειγματική αγροτική περιοχή ειδικών καλλιεργειών, ήπιου τουρισμού, οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, ναυταθλητισμού.
3. Λειτουργία Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης.
4. Ικανοποιητικό συγκοινωνιακό δίκτυο επικοινωνίας και ενδοδημοτικής συγκοινωνίας (δυο δημοτικά λεωφορεία, τέσσερις οδηγοί, δρομολόγια από 7 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ, ανά δυο ώρες).
5. Λειτουργία ειδικών υπηρεσιών νέου δήμου Σάββατο και Κυριακή (ΚΕΠ, πληροφόρηση, ενημέρωση, δημοτολόγιο, καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, φύλαξη).
6. Λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης στο Κέντρο Ενημέρωσης Πληροφόρησης Απολλωνίας.
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου