Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Κρίσιμη στιγμή για το Αφγανιστάν»


Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια "κρίσιμη στιγμή", δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, λίγο μετά την άφιξή της στην Καμπούλ, παραμονή του διορισμού του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία για μια νέα πενταετή θητεία.

"Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, παραμονή του διορισμού του προέδρου Χαμίντ Καρζάι για μια δεύτερη θητεία", δήλωσε η Κλίντον στους περίπου 150 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ."Έχουμε τώρα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αδράξουμε ώστε ο πρόεδρος Καρζάι και η κυβέρνησή του να συνάψουν ένα συμβόλαιο με τον αφγανικό λαό", προσέθεσε.
"Θέλουμε να είμαστε ένας στρατευμένος εταίρος της κυβέρνησης και του αφγανικού λαού", σημείωσε η Κλίντον κατά την τέταρτη επίσκεψή της στο Αφγανιστάν, την πρώτη από τότε που διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών πριν από ένα έτος.

Περίπου 800 προσκεκλημένοι --μεταξύ των οποίων 300 ξένοι, υπουργοί, διπλωμάτες και προσωπικότητες-- αναμένεται να παρακολουθήσουν αύριο, Πέμπτη, την τελετή ορκωμοσίας του αφγανού προέδρου.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις πιέσεις για ένα πραγματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο Αφγανιστάν, αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία που θα εκφωνήσει ο Καρζάι. Κυρίως προσδοκεί την ύπαρξη ενός πραγματικού κυβερνητικού προγράμματος και πολύ δυνατών δεσμεύσεων για την πάταξη της διαφθοράς.

Συνέντευξη Ομπάμα στο NBC

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC δήλωσε ότι νέα στρατηγική του στο Αφγανιστάν έχει ως στόχο να σταθεροποιήσει τη χώρα πριν εξετάσει το ενδεχόμενο της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων.

"Μέρος του έργου μας είναι να εξασφαλιστεί ότι το Αφγανιστάν είναι αρκετά σταθερό, πριν μεταβιβάσουμε τον έλεγχο" στους Αφγανούς, δήλωσε.

"Ο στόχος μου είναι να μειωθεί η παρουσία μας και οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους που είναι η διασφάλιση της εθνικής ενότητας. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη. Χρειάζονται βοήθεια από εμάς, και είναι ακριβώς αυτό γύρω από το οποίο θα σχεδιαστεί η στρατηγική μας", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εάν θα αποδεχτεί τη σύσταση του γενικού διοικητή των πολυεθνών δυνάμεων στην περιοχή, αμερικανού στρατηγού Στάνλει Μακ Κρίσταλ ο οποίος έχει ζητήσει 40.000 στρατιώτες επιπλέον από τους 68.000 που έχουν ήδη αναπτυχθεί εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter