Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πρώτος πρόεδρος της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ στη σύνοδό τους οι ηγέτες των "27". Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Βρετανίδα Κάθριν 'Αστον, 53 ετών, νυν επίτροπος Εμπορίου, θα είναι η νέα Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις (ΚΕΠΠΑ)."Το Συμβούλιο όρισε τον Χέρμαν Φαν Ρομπέι ως πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον συγχαίρουμε" είπε ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός έφερε "μια περίοδο σταθερότητας στο Βέλγιο μετά από μήνες αβεβαιότητας".Πρόσθεσε ότι η Κάθριν 'Αστον θα έχει "μια μοναδική θέση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια".

Υπέρ της διεύρυνσης

Στην πρώτη δήλωσή που έκανε μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει "ένα σημαντικό ρόλο" στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ.

"Η Ευρώπη είναι μια ένωση αξιών και έχει την ευθύνη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο" είπε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την επιλογή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θέλει να περιοριστεί στα καθήκοντά του ως προέδρου του Συμβουλίου -- στο ρόλο δηλαδή του "μεσολαβητή" για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επίτευξη συμβιβασμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι θέλει να παραμείνει "διακριτικός" και να μην αναλωθεί σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Φαν Ρομπέι, που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στο μέλλον, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να απαντά σε όσους τον κατηγόρησαν ότι τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2004 (τότε δεν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου) είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας και οι δηλώσεις εκείνης ανασύρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το βρετανικό τύπο.

Η ...απάντηση στον Κίσινγκερ

Μετά τη χθεσινή απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πει ότι επιτέλους έδωσε απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει κάποτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περισσότερες πληροφορίες, Χένρι Κίσινγκερ: "Σε ποιόν να τηλεφωνήσω, όταν θέλω να τηλεφωνήσω στην Ευρώπη;"

Η απάντηση είναι απλή: ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπορεί πλέον να τηλεφωνεί στη Βρετανίδα Κάθριν 'Αστον, που επελέγη ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter