Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Διεθνής Αμνιστίας για Γκουαντάναμο

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για την επίλυση της μελλοντικής κατάστασης των κρατουμένων στο κέντρο κράτησης, στη βάση Γκουαντάναμο, στη Κούβα περισσότερες πληροφορίες, μετά από την παραδοχή από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι οι εγκαταστάσεις δεν θα καταστεί δυνατόν να κλείσουν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από την Διεθνή Αμνηστία.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «σχετικά με το Γκουαντάναμο είχαμε μία συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία την οποία χάσαμε».

Σε ανακοίνωση της εδρεύουσας στο Λονδίνο οργάνωσης, αργά την Τετάρτη, αναφέρεται ότι μετά από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου η Αμνηστία έχει «σοβαρές ανησυχίες».

«Η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει το θέμα με τις κρατήσεις αυτές είτε προσάγοντας τους κρατουμένους σε μία δίκη δίκαιη είτε απελευθερώνοντάς τους αμέσως», ανέφερε η Σούζαν Λι, διευθύντρια του Περιφερειακού Προγράμματος της Αμερικής.

Μέχρι τώρα 26 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί από το Γκουαντάναμο υπό την νέα αμερικανική κυβέρνηση, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν εκεί 215, προστίθεται στην ανακοίνωση της Αμνηστίας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να προχωρήσει στο κλείσιμο των φυλακών τον Ιανουάριο του 2010,θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ανατρέψει την πολυσυζητημένη πολιτική του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter