Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ονδούρα: Γενικός αφοπλισμός εν όψει εκλογών


Το de facto καθεστώς στην Ονδούρα διέταξε την Παρασκευή τους πολίτες να παραδώσουν όποια όπλα έχουν στην κατοχή τους, μέτρο που, όπως υποστήριξε, εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια βίας κατά την διεξαγωγή των έντονα αμφισβητούμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ανατραπείς με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, αφού το de facto καθεστώς δεν δέχτηκε την επαναφορά του στην προεδρία πριν την διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του που λήγει τον Ιανουάριο, και σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς μέλη της ανατραπείσας κυβέρνησης, όπως προβλεπόταν.Το καθεστώς, του οποίου ηγείται ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφοπλίσει όσους πολίτες «υπάρχει κίνδυνος» να προσπαθήσουν να «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο είναι αβέβαιο αν οι αρχές μπορούν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια επιχείρηση, σε μια χώρα όπου υπάρχουν δεκάδες συμμορίες με άφθονο οπλισμό, κληρονομιά των εμφυλίων πολέμων που μαίνονταν επί δεκαετίες στην περιφέρεια. Μέλη του κινήματος ενάντια στο πραξικόπημα καταγγέλλουν εξάλλου ότι το καθεστώς έχει επιστρατεύσει παραστρατιωτικούς όχι μόνο από την ίδια τη χώρα, αλλά και από την Κολομβία , που είναι πάνοπλοι.
«Συμφωνήσαμε να υπάρξει γενικός αφοπλισμός από την 23η Νοεμβρίου ώστε ουδείς να βλάψει τις ζωές άλλων ή να κινηθεί εναντίον της εκλογικής διαδικασίας», υποστήριξε, μιλώντας σε εγχώριο τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Τύπου του καθεστώτος Ραφαέλ Πινέδα Πόνσε. Ο αφοπλισμός θα συμπεριλάβει την προσωρινή κατάσχεση των όπλων πολιτών που έχουν νόμιμες άδειες οπλοφορίας, σύμφωνα πάντα με τον Πόνσε.

Ο Σελάγια έχει καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις που ως σήμερα αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή από το στρατό, ενώ παραμένει πολιορκημένος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα μετά την μυστική επιστροφή του στην Ονδούρα το Σεπτέμβριο.

Την Πέμπτη ο Μιτσελέτι ανακοίνωσε ότι θα αφήσει για σύντομο χρονικό διάστημα από την 25η Νοεμβρίου ως τη 2α Δεκεμβρίου την εξουσία σε μια προσπάθεια να διευρύνει την πολύ περιορισμένη διεθνή υποστήριξη των εκλογών. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφασή του. «Αυτό θα δημιουργήσει λίγο χώρο, ώστε η διαδικασία στην Ονδούρα να προχωρήσει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μόνο οι ΗΠΑ , η χώρα που αποτελεί το βασικό στρατιωτικό και οικονομικό στήριγμα της Ονδούρας, και ο Παναμάς έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν τις εκλογές, ενώ η Βραζιλία και η Αργεντινή , όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της περιφέρειας, κατέστησαν σαφές ότι δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter