Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ασφυκτικές πιέσεις για έλλειμμα και χρέος


Αν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθησύχασαν, προς το παρόν, τις αγορές, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις, τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και από την Κομισιόν, ώστε να πείσει για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

Την ίδια ώρα, δυσκολεύουν τα πράγματα για τον δανεισμό της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι το οποίο, όμως, αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.Την Παρασκευή ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τις αναταράξεις στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων στη χαμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας από τις πολιτικές της Ν.Δ, αλλά και σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Διαβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν επηρεάζεται, καθώς δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού για το 2010 θα είναι μικρότερο του 2009.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας είναι υγιές και σταθερό, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί και με τον νέο κοινοτικό επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ο Διευθυντής της Deutsche Bank ζητά μείωση μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, 7,5%, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν να εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μοντέλο της Ιρλανδίας, που περιλαμβάνει περικοπές επιδομάτων, πάγωμα προσλήψεων και πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter