Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ελγίνεια αλά...κινέζικα!

Η Κίνα έχει ενισχύσει τις πιέσεις για τον επαναπατρισμό των αυτοκρατορικών της θησαυρών, καταγγέλλοντας τη δημοπράτησή τους στο εξωτερικό και ζητώντας την επιστροφή τους.

Η Κίνα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε μια σειρά ορειχάλκινων κεφαλών ζώων, οι οποίες λεηλατήθηκαν από Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες το 1860 όταν έκαψαν τα θερινά αυτοκρατορικά ανάκτορα της δυναστείας των Τσινγκ στο Πεκίνο. Οι κινήσεις της Κίνας για τον επαναπατρισμό των κεφαλών έχει σημάνει συναγερμό σε μουσεία και οίκους δημοπρασιών, που ερίζουν με την Ελλάδα και άλλες χώρες για τον επαναπατρισμό των ιστορικών τους θησαυρών, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». Τον περασμένο Μάρτιο η δημοπράτηση δύο κεφαλών που ανήκαν στον Ιβ Σεν Λοράν ματαιώθηκε όταν ο Κινέζος πλειοδότης αρνήθηκε να πληρώσει γι αυτές για λόγους πατριωτισμού.

«Αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί πρέπει να επιστραφούν στην Κίνα», δήλωσε ο Λιού Ζενμίν, αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη, σε συνάντηση με θέμα την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών στις χώρες από όπου προέρχονται. «Θεωρούμε ότι τέτοιες δημοπρασίες αντιβαίνουν στο πνεύμα των σχετικών διεθνών συνθηκών και αποφάσεων του ΟΗΕ και αποτελούν σοβαρή παραβίαση των πολιτιστικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κίνας», ανέφερε.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε δήλωση του Λιού σύμφωνα με την οποία η παράνομη απόκτηση ή η διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς είναι «ιεροσυλία» απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό. «Απολαμβάνοντας ευρείας συναίνεσης στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση της επιστροφής των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες από όπου προέρχονται αποτελούν αναπαλλοτρίωτα και θεμελιώδη πολιτιστικά δικαιώματα των λαών των χωρών καταγωγής τους και αντικείμενο των πολιτιστικών υποχρεώσεων όλων των κυβερνήσεων», τόνισε ο Λιού.

Οι κινεζικές αρχές σχεδιάζουν να καταρτίσουν κατάλογο των κινεζικών αντικειμένων που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter