Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ για τα αιωρούμενα σωματίδια


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολές της, προειδοποίησε την Παρασκευή τα κράτη Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακική Δημοκρατία και Ρουμανία για τις υπερβολικές, στην επικράτειά τους, εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, των γνωστών ως PM10, καθώς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έως το 2005 έπρεπε να επιτευχθεί η τήρηση συγκεκριμένων ορίων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) περιέχονται κυρίως στις ρυπογόνες εκπομπές από τη βιομηχανία, από την κυκλοφορία των οχημάτων και από την οικιακή θέρμανση. Είναι δυνατόν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν η προθεσμία για την τήρηση των ορίων να παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2011 και εγκρίθηκαν παρατάσεις για ορισμένες χώρες, που καταβάλλουν προσπάθειες συμμόρφωσης τους.

Οι επιστολές που απεστάλησαν την Παρασκευή από την Κομισιόν απευθύνονται σε χώρες, που κρίθηκε ότι έχουν καθυστερήσει. Η Γαλλία, μάλιστα, θα λάβει ξεχωριστή επιστολή επειδή δεν ελέγχει και τις εκπομπές διοξειδίου του θείου.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος, Σταύρος Δήμας, δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλούν τα σωματίδια, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και απαιτούνται αυστηρά πρότυπα.

Τα πρότυπα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται για να προστατεύονται οι πολίτες σε όλη την ΕΕ και, κατά συνέπεια, καλώ τα οκτώ κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις και να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Η ανθρώπινη υγεία είναι ύψιστη προτεραιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter