Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Κατάσχεση Νόμπελ!!!

Κατασχέθηκε από τις ιρανικές αρχές το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που δόθηκε το 2003 στην δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η νορβηγική κυβέρνηση, που δήλωσε ότι κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Όσλο για να του εκφράσει την διαμαρτυρία της.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι και ενάντιοι σε τέτοιες ενέργειες», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε σε ανακοίνωσή του, και πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη φορά που οι αρχές μίας χώρας κατάσχουν ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου το μετάλλιο και το δίπλωμα Νόμπελ της Σιρίν Εμπαντί, καθώς και κάποια άλλα αντικείμενά της, αφαιρέθηκαν από την τραπεζική θυρίδα όπου τα είχε τοποθετήσει η Εμπαντί.

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Όσλο για να διαμαρτυρηθεί για την στάση των ιρανικών αρχών και να του μεταφέρει τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση της Εμπαντί και των οικείων της.

Ας σημειωθεί ότι πολλοί συνεργάτες της Εμπαντί καθώς και ο σύζυγός της έχουν συλληφθεί και πολλές φορές υποστεί κακοποίηση τους τελευταίους μήνες στο Ιράν περισσότερες πληροφορίες.

Αυτά τα γεγονότα «δείχνουν ότι η ελευθερία του λόγου παραβιάζεται κατάφωρα στο Ιράν», επισημαίνει ο Στόρε.Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι θα εξέφραζε και εκείνη την διαμαρτυρία της για την κατάσχεση του βραβείου από την Εμπαντί. «Δεν γνωρίζω να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Γκέιρ Λούντερσταντ, γραμματέας της επιτροπής Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter