Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Από την παραγωγή στη χωματερή


Ουάσινγκτον: «Οι αριθμοί προκαλούν σοκ» σχολιάζουν οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν μια πρωτότυπη μέθοδο για να υπολογίσουν ότι το 40% των τροφίμων στην αμερικανική αγορά καταλήγει στα σκουπίδια. Και το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται.

Η σπατάλη των τροφίμων, εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, εκτιμάται συνήθως μέσω συνεντεύξεων με καταναλωτές, οι οποίες θεωρούνται μάλλον αναξιόπιστες, και μέσω επιθεωρήσεων στα αστικά απορρίμματα, μέθοδος γεωγραφικά ανεπαρκής.Οι ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Νοσημάτων Πεπτικού Συστήματος και Νεφρού (NIDDK) ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση: αφαίρεσαν από τη συνολική μάζα των τροφίμων που διατίθεται στην αμερικανική αγορά τη μάζα που εκτιμάται ότι απαιτείται για τη διατροφή του πληθυσμού.
«Το ονομάζουμε 'χαμένη μάζα' του αμερικανικού φαγητού» σχολιάζει ο μαθηματικός Κάρσον Τσόου, μέλος της ομάδας.

Οι ερευνητές αρχικά προσδιόρισαν τη μέση μάζα σώματος στις ΗΠΑ το διάστημα 1974-2003 και υπολόγισαν πόσο φαγητό απαιτούσε το σύνολο του πληθυσμού για αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια η ποσότητα αυτή αφαιρέθηκε από τις συνολικές ποσότητες τροφίμων στην αμερικανική αγορά, όπως αυτές δηλώνονται από τις ΗΠΑ στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η διαφορά αντιστοιχεί στη σπατάλη τροφίμων, η οποία υπολογίστηκε στο 39% για το 2003.

Η ανάλυση βασίστηκε στην υπόθεση ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης στον πληθυσμό, που επηρεάζουν την κατανάλωση θερμίδων, είχαν μείνει στάσιμα αυτή την περίοδο (άλλοι πιστεύουν ότι μειώθηκαν, κάτι που θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη σπατάλη.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η σπατάλη το 1974 ήταν μόνο 30% και αυξήθηκε δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Τα αίτια της αύξησης παραμένουν ασαφή, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στης σπατάλης αντιστοιχεί στα νοικοκυριά και το πρόβλημα επιδεινώνεται από την πτώση στις τιμές των τροφίμων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου