Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλη φτώχεια στη Θεσσαλονίκη!!!

Ζωή από... δεύτερο χέρι ζουν, κυριολεκτικά, εκατοντάδες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και καταφεύγουν στις «τράπεζες αγάπης» ορισμένων δήμων, προκειμένου να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες, όπως το φαγητό και τα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Η προσφορά των πολιτών είναι μεγάλη, αλλά η ανάγκη των απόρων ακόμη μεγαλύτερη. Μπλούζες, παντελόνια, μπουφάν, παιδικά παιχνίδια, ακόμη και κουβέρτες ή παπλώματα από δεύτερο χέρι γίνονται δεκτά στις «τράπεζες αγάπης», προκειμένου να καλυφθεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των άπορων πολιτών. Στις ουρές για τα συσσίτια και τη διανομή ρουχισμού συνωστίζονται άνεργοι, πολύτεκνοι, αθίγγανοι, παλιννοστούντες, αλλά και άτομα που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες: οι νεόπτωχοι, θύματα της κρίσης που εν μια νυκτί έχασαν τα πάντα.

Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκαν οι άπορες οικογένειες

Ενας χρόνος γεμάτος ανεργία και πλήθος οικονομικών προβλημάτων ήταν αρκετός για να διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχειας στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η πρότυπη καταγραφή που έχουν ξεκινήσει οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μετρά ήδη περισσότερες από 500 οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής διαβίωσης. «Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός δεν είναι η οροφή, όπως δεν έχει οροφή και η φτώχεια. Τα στοιχεία των οικογενειών αυτών θα καταγραφούν σε μια διαδικτυακή βάση, έτσι ώστε οι κοινωνικοί λειτουργοί να μπορούν να παρέχουν καλύτερα και πιο γρήγορα τις υπηρεσίες στήριξης των ανθρώπων αυτών», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριος Δεληγιάννης.

Στο πλευρό των απόρων στέκονται οι δομές του δήμου, όπως η στέγη αστέγων στην οποία καθημερινά βρίσκουν καταφύγιο, συσσίτιο και ρούχα εκατοντάδες άτομα. Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το Κοινωνικό Παντοπωλείο (Μοναστηρίου 124), το οποίο θα παρέχει δωρεάν τρόφιμα σε περίπου 200 οικογένειες, που θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, φέτος, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα δοθούν διατακτικές σε άπορες οικογένειες, ενώ για τη φιλοξενία των αστέγων ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται ήδη και στην ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης προκειμένου να παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και σίτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter