Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Ανανεώθηκαν οι κυρώσεις κατά του Ιράν!


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα ανανέωσε την ισχύ των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι, όπως αναμενόταν, παρατείνει την ισχύ των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της Τεχεράνης, για άλλο ένα χρόνο, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν έχουν επιστρέψει ακόμα σε φυσιολογικά επίπεδα».

Σημειώνεται πως ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εκφράσει την επιθυμία για διπλωματική προσέγγιση των προβλημάτων που υπάρχουν με το Ιράν, αλλά η Δύση παραμένει εγκλωβισμένη στη διαμάχη με την Τεχεράνη, με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Τουρκία, προσφέρεται να αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας σε υπόδειξη των Ηνωμένων Εθνών το Ιράν να στείλει το ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιό του σε τρίτη χώρα.

Αξιωματούχοι από την Τουρκία και το Ιράν, χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις, έχουν συζητήσει την εκδοχή η Τεχεράνη να στείλει το ουράνιό της στην Τουρκία με αντάλλαγμα την παραλαβή καυσίμου για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός εργαστηρίου πυρηνικής ιατρικής.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Τουρκίας, για την αποθήκευση του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν. Δεν μπορούμε να πούμε όχι», είπε ο Γιλντίζ στους δημοσιογράφους.

Η ΙΑΕΑ πρότεινε στο Ιράν να τοποθετήσει το ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιό του σε μια φίλη, τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία, εν αναμονή της παραλαβής του καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι την Πέμπτη για το θέμα αυτό.

Η Τουρκία, που φιλοξένησε τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στις αρχές της εβδομάδας, στην Κωνσταντινούπολη για την οικονομική σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), είχε δηλώσει παλαιότερα ότι προσφέρεται να έχει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών της Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου