Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Λανθασμένο τεχνιτό χιόνι στο Πεκίνο!


Η «Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού» της κινεζικής κυβέρνησης δέχεται οργισμένες επικρίσεις επειδή προκάλεσε μια τεχνητή χιονόπτωση που, αντί να λύσει απλώς το πρόβλημα της λειψυδρίας, πάγωσε το Πεκίνο και παρέλυσε την κυκλοφορία.

Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια τόνοι χιονιού εκτιμάται ότι έπεσαν την Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά το νυχτερινό βομβαρδισμό των νεφών με χημικές ουσίες, σχεδιασμένες να επιταχύνουν το σχηματισμό παγοκρυστάλλων.

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που χιονίζει στο Πεκίνο από τις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κακοκαιρία προκάλεσε τροχαία ατυχήματα, καθυστέρησε 200 πτήσεις και ανάγκασε τις αρχές της πόλης να ενεργοποιήσουν το δημόσιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 15 Νοεμβρίου.

«Η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης [να προκαλέσει χιονόπτωση] δείχνει περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού [...] Θα έπρεπε να είχαμε εκτιμήσει από πριν τους δυνητικούς κινδύνους του βομβαρδισμού των νεφών» γράφει η Ημερησία της Κίνας, σε ένα από τα πολλά επικριτικά δημοσιεύματα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην οποία υπάγεται το γραφείο τροποποίησης καιρού, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για το εθνικό σύστημα προειδοποίησης χειρισμού του καιρού» σχολίασε εκπρόσωπός της.

Ο βομβαρδισμός των νεφών, μια τεχνική που λίγοι μετεωρολόγοι στη Δύση αποδέχονται ως αποτελεσματική, εφαρμόζεται συχνά στην Κίνα, είτε για να προκαλέσει είτε για να εμποδίσει κατακρήμνιση.

Τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η μέθοδος ήταν ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της 1ης Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου