Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Ενώπιον των ευθυνών τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έθεσε την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια ομιλίας που έκανε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην οποία ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου δημότη και το Χρυσό Κλειδί της Καλαμαριάς.
«Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση δεν αρκεί η δική μας θέληση. Χρειάζεται η θέληση και η ειλικρινής προσπάθεια και από την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Το χέρι μας ήταν και παραμένει απλωμένο προς τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αναμένοντας τη δική τους εποικοδομητική ανταπόκριση. Ανταπόκριση αναμένουμε και από την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία χρειάζεται να κατανοήσει ότι είναι προς το δικό της συμφέρον αν αποφασίσει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αφού έτσι θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».

Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: «Είτε η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει αβρόχοις ποσί την ενταξιακή της πορεία. Αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου. Ποιες αποφάσεις θα πάρουμε και πώς θα ενεργήσουμε, στον κατάλληλο χρόνο θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα μέσα από το πρίσμα της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ασφαλώς, του στρατηγικού μας στόχου που είναι η επίτευξη λύσης. Δεν θέλουμε και ούτε επιδιώκουμε την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν μπορεί να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και παράλληλα να έχει την απαίτηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς συνέπειες την πορεία της».

Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε το Κυπριακό σε στασιμότητα, το πρώτο μέλημα του ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επανέναρξη του διαλόγου και προχώρησε σε σχετική συμφωνία με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν 40 συναντήσεις, συζητήθηκαν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, η οικονομία και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε δεν τον ικανοποιεί, διότι προσδοκούσε σε περισσότερες συγκλίσεις.

Στο δεύτερο γύρο κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία και ο κ. Χριστόφιας απάντησε στην κριτική που δέχεται γι αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά και διαπραγματεύεται την εκ περιτροπής Προεδρία, όπως και την παραμονή αριθμού εποίκων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και μετά τη λύση. Είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξουν «κόκκινες γραμμές». Μάλιστα η εκ περιτροπής Προεδρία υπήρχε και στα πέντε Σχέδια Ανάν και ο προκάτοχος του Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν την αμφισβήτησε αλλά έκανε και βελτιωτικές προτάσεις.
Τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα επιβάλλεται να συζητηθούν με λογισμό και ωριμότητα, χωρίς φανατισμό και υψηλούς τόνους, διότι οι τύχες της Κύπρου δεν αντέχουν άλλα συνθήματα και παρατήρησε: «Προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση, είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει η απαραίτητη ενότητα. Υποσκάπτεται από τη συνεχή, ισοπεδωτική κριτική που ορισμένοι καθημερινά προβαίνουν και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύουν. Ζητήματα που τέθηκαν στην αρχή ακόμα της διαπραγμάτευσης και που δεν είχαν τύχει κριτικής ή έτυχαν χλιαρής κριτικής, σήμερα αναδεικνύονται σε κόκκινες γραμμές και αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής. Αυτό δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο που δεν είναι καθόλου βοηθητική».

Απάντησε επίσης και στην κριτική που δέχεται, ότι δεν είναι ενήμερες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η ενημέρωσή τους είναι πλήρης και ενδελεχής. «Δεν επιζητήσαμε ούτε και ποτέ απαιτήσαμε τη σιωπή και τη φίμωση των πολιτικών δυνάμεων. Κάθε άλλο! Η εποικοδομητική κατάθεση απόψεων, περιλαμβανομένων και των κριτικών απόψεων, είναι βοηθητικές. Όταν όμως η κριτική γίνεται καθημερινή και συνεχώς αναμασά και αναπαράγει τα ίδια θέματα, διαστρεβλώνοντας κιόλας την πραγματικότητα, τότε πραγματικά γίνεται επιζήμια», είπε.
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς χάρισε στον κ. Χριστόφια μια ποντιακή λύρα και στην ομιλία του τόνισε ότι η εκδήλωση προς τιμή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί γεγονός ύψιστης σπουδαιότητας για τον Δήμο Καλαμαριάς. Υπενθύμισε ότι στην Καλαμαριά δημιουργήθηκε το «Άλσος Αγνοουμένων» με 1619 κυπαρίσσια στο πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» και σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της δόθηκε το όνομα του ήρωα του Κυπριακού αγώνα Κυριάκου Μάτση και στήθηκε ανδριάντας του.
Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς και το Δίκτυο Πάφου και αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδας ενώ παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Θωμάς Ρομπόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ζιώγας, Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), Άγγελος Κολοκοτρώνης (ΛΑ.Ο.Σ), ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, ο πρόξενος Ελπιδοφόρος Οικονόμου, οι πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Μάνθος, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter