Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Παγώνει η πυρηνική Τουρκία΄

Τη διαδικασία προσφορών για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία "πάγωσε" με απόφασή του το Συμβούλιο του Κράτους - ο ανώτερος διοικητικός θεσμός στη γείτονα. Στη διαδικασία είχε επιλεγεί το κονσόρτσιουμ με επικεφαλής τη ρωσική εταιρία Atomstroyexport.

"Το Συμβούλιο του Κράτους ανέστειλε την ισχύ τριών άρθρων του κανονισμού για τη διαδικασία υποβολής προσφορών", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης των Επιμελητηρίων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας (TMMOB), η οποία είχε προσφύγει κατά της ανάθεσης του προγράμματος.

"Μετά από αυτή την απόφαση, η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον πυρηνικό σταθμό κρίθηκε νομικά άκυρη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της TMMOB.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στην απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν από την αρχή αντικείμενο επικρίσεων, καθώς η μοναδική προσφορά που υπεβλήθη ήταν αυτή του κονσόρτσιουμ της ρωσικής Atomstroyexport, της επίσης ρωσικής Inter Rao και της τουρκικής Teknik και λόγω του ότι η προσφερόμενη τιμή για τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στο τουρκικό δίκτυο ήταν ανώτερη της τιμής της αγοράς. Στη συνέχεια, το κονσόρτσιουμ αναθεώρησε προς τα κάτω την προσφερόμενη τιμή, αλλά η Αγκυρα εξακολουθεί να τη θεωρεί υψηλή.

Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 4,8 γιγαβάτ στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει επίσης τις επικρίσεις των οικολόγων, καθώς το Ακουγιού είναι πλησίον σεισμικού ρήγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter