Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αύξηση των βροχοπτώσεων, όχι όμως και των αποθεμάτων νερού


Ενώ η αύξηση των βροχοπτώσεων απειλεί με πλημμύρες τους οικισμούς στις καμένες περιοχές, ο αντίκτυπος στα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ δεν είναι ικανοποιητικός. Παρά το ρεκόρ βροχοπτώσεων στη χώρα από την αρχή του χρόνου, έχει μεν σημειωθεί αύξηση στα αποθέματα, είναι όμως λιγότερα απ' ότι τον Ιανουάριο του 2009. Από την αρχή του 2009 έχει σημειωθεί ρεκόρ βροχοπτώσεων στη χώρα, ενώ ο όγκος της βροχής στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχει πενταπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή βροχόπτωσης από 34.1 που ήταν πέρσι, φέτος έφτασε τα 174 χιλιοστά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή βροχόπτωσης των τελευταίων πέντε ετών.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), τα αποθέματα της πρωτεύουσας σε νερό έχουν αυξηθεί κατά 34% σε σχέση με την ίδια εποχή πέρσι, αγγίζοντας τα 660 εκατ. κυβικά μέτρα, (235 εκατ. κυβικά μέτρα επιπλέον). Σε σχέση όμως με τον Ιανουάριο του 2009 υπάρχει μείωση κατά 20 εκατ. κυβικά νερού. 

Η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι το ποσοστό υπόγειας διαφυγής νερού είναι λιγότερο από 10% ενώ επισημαίνει ότι οι αποδοτικές βροχοπτώσεις είναι αυτές του χειμώνα και κυρίως τα χιόνια, και όχι εκείνες του Οκτώβρη και Νοέμβρη. 

ΔΕΗ: Αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω των έντονων βροχοπτώσεων 

Εκτός λειτουργίας θα θέσει τις λιγνιτικές μονάδες Βάσεως η ΔΕΗ για να προσαρμόσει τη λειτουργία των μονάδων, λόγω της αυξημένης εισροής στα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι πολύ αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, αποφυγή πλημμυρών κλπ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. 

Για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΔΕΣΜΗΕ και σύμφωνα με τους Κώδικες, θα θέσει εκτός λειτουργίας λιγνιτικές μονάδες Βάσεως». 

Τέλος σημειώνεται πως τα μέτρα αυτά «κατ΄ ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους ανεξαίρετα τους πελάτες μας για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλεται να ληφθούν αυτά.» 

Πηγή: Έθνος, Ελεύθερος Τύπος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter