Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αύξηση του φόρου της εκκλησιαστικής περιουσίας


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει αύξηση του φόρου της εκκλησιαστικής περιουσίας που σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση μέσω του ΕΤΑΚ. Η εκκλησία της Ελλάδος δηλώνει πως επιχειρείτε υποβάθμισει του ρόλου της.O μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τόνισε...

«η Εκκλησία δεν αρνήθηκε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της. Επιθυμεί όμως την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του ελληνικού κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος "επιθυμεί [] την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Ελληνικού Κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύστημα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία κατά τις νομικές Της σχέσεις (άρθρο 1 παρ. 4 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος») είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επιβάλλεται συνεπώς η ίση μεταχείρισή Της με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.
Ακόμα η Ιερα Σύνοδος αναφέρει:"Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος και, όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εξυπακούουν προηγουμένως σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter