Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

20 χρόνια από την πτώση του Τείχους!

Είκοσι χρόνια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 86% των Γερμανών θεωρεί ότι η επανένωση ήταν μια καλή απόφαση, αλλά περίπου οι μισοί πολίτες (48%) εκτιμούν ότι με την επανένωση η κοινωνία έγινε πιο άδικη, όπως αναφέρεται σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το 91% των πολιτών είχε συμφωνήσει με την επανένωση, σε σφυγμομέτρηση που είχε γίνει στις 3 Οκτωβρίου του 1990, μετά από την πτώση του Τείχους, έναντι 85% στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας. Μόνο το 11% των Γερμανών θεωρούσε τότε ότι η επανένωση ήταν μια κακή απόφαση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τέσσερις στους πέντε πολίτες εξακολουθούσαν να θεωρούν καλή την επανένωση, σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση της ZDF. Όμως, περίπου οι μισοί πολίτες (48%) εκτιμούν ότι η κοινωνία έγινε πιο άδικη, με βάση άλλη σφυγμομέτρηση της ARD Deutschlandtrend, μία θέση που ασπάζονται δυο στους τρεις πολίτες στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας.

Παράλληλα, το 60% των ερωτηθέντων του δυτικού τμήματος της Γερμανίας πιστεύει ότι η επανένωση βοήθησε πολύ τους συμπατριώτες τους του ανατολικού τμήματος της χώρας, και μόνο το 8% πιστεύει ότι τελικώς βοηθήθηκαν και οι δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter