Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ηταν η πρώτη φορα που έγινε αυτό...


Ηταν η πρώτη φορα που έγινε αυτό...
Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η 11η Νοεμβρίου και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο Παρίσι όπου τίμησαν μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο εκεινους που έχασαν τη ζωή τους σε έναν από τους αγριότερους πολέμους στη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα.
H Συνθήκη για το τέλος του πολέμου τέθηκε σε ισχύ την 11η ώρα της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918.
Η «Εορτή της συνθηκολόγησης» υπήρξε πάντα πολύ σημαντική εορτή για τους Γάλλους, καθώς συμβολίζει τον θρίαμβο της χώρας τους επί της Γερμανίας.
Καγκελάριος από τη χώρα δεν συμμετείχε ποτέ στους εορτασμούς. Έτσι, η παρουσία της Άγκελα Μέρκελ δίπλα στον Νικολά Σαρκοζί, μοιάζει να ανοίγει έναν καινούργιο κεφάλαιο στην παραδοσιακή -εδώ και αρκετές δεκαετίες- γαλλογερμανική φιλία.
Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί εξηγεί:
«Θεώρησα ότι ήλθε ο καιρός να βρεθούμε με την Άγκελα Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι, για να θυμηθούμε μαζί την οδύνη, να τιμήσουμε τη μνήμη των στρατιωτών και να εορτάσουμε την ειρήνη την οποία ονειρεύονταν από το βάθος των χαρακωμάτων τους.»
Με το σημερινό εορτασμό ο Νικολά Σαρκοζί εξασφαλίζει μία θέση στο «άλμπουμ» της γαλλικής Ιστορίας για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: Στο ίδιο αλμπουμ δεσπόζει η φωτογραφία του Φρανσουά Μιτεράν να κρατάει από το χέρι τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον Σεπτέμβριο του 1984 στην πόλη Ντουομόν, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη του Βερντέν.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί για τους Γάλλους την πρώτη «χειροπιαστή» απόδειξη της γερμανογαλλικής φιλίας.
Οι σημερινές εικόνες της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί να ανάβουν από κοινού τη φλόγα για τον Αγνωστο Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, πλαισιωμένοι από απόσπασμα της Γαλλογερμανικής Μεραρχίας (5.000 άνδρες) θεωρείται μία νέα απόδειξη της κοινής θέλησης για ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πορεία της γαλλογερμανικής φιλίας με στόχο την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.
Όπως αναφέρουν, οι πολιτικοί αναλυτές, «στο εξής, η 11η Νοεμβρίου ανάγεται σε μία κοινή γαλλογερμανική εορτή, στη μνήμη των πεσόντων και η Αψίδα του Θριάμβου μετατρέπεται σε Αψίδα της Φιλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter