Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

20 διαρρήξεις και κλοπές την ημέρα

Κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι της, μία 15χρονη κοπέλα παρακολουθούσε έντρομη το μεσημέρι της Κυριακής τρεις άγνωστους άνδρες να εισβάλλουν στο σπίτι της και να το κάνουν άνω κάτω.
Πρώτα ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και μετά ο ήχος από την τζαμαρία της μπαλκονόπορτας της μεζονέτας, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Πυλαίας και Θέρμης, που κατέρρεε. Λίγη ώρα αργότερα, η κοπέλα, η οποία βρισκόταν μόνη της στο σπίτι και είχε κρυφτεί, είδε τους διαρρήκτες, οι οποίοι, ευτυχώς, δεν την αντιλήφθηκαν, να αφαιρούν ένα cd player και ορισμένα κοσμήματα και να τρέπονται σε φυγή. 


20 διαρρήξεις και κλοπές την ημέρα

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά διαρρήξεων και κλοπών οι οποίες το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τους πρώτους επτά μήνες του 2009 καταγράφηκαν 20 διαρρήξεις και κλοπές σε ΙΧ και κατοικίες την ημέρα! 

Ειδικότερα, το πρώτο επτάμηνο του 2009 σημειώθηκαν 1.803 διαρρήξεις κατοικιών, δηλαδή 306 περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (ποσοστό αυξημένο κατά 20,4%), Επιπλέον, το πρώτο επτάμηνο του 2009 καταγράφηκαν 2.460 διαρρήξεις και κλοπές σε ΙΧ, έναντι 2.433 το αντίστοιχο διάστημα του 2008. 

Μείωση, ωστόσο, έχει σημειωθεί στις αρπαγές τσαντών, καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2009 καταγράφηκαν 290 περιστατικά έναντι 319 πέρυσι, αλλά και στις ληστείες τραπεζών, αφού το πρώτο επτάμηνο σημειώθηκαν 14 περιστατικά έναντι 38 το α' επτάμηνο του 2008. 

Σημειώνεται ακόμη πως ολόκληρη την περσινή χρονιά σημειώθηκαν περίπου 12.500 κλοπές και διαρρήξεις στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν καταγραφεί 10.976 περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση στη Θεσσαλονίκη διαπράττονταν τουλάχιστον 35 κλοπές και διαρρήξεις χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές και ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών, τα οποία ποτέ δεν καταγγέλλονται από τους πολίτες. Επίσης, πέρυσι αναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη 460 ληστείες, έναντι 357 το 2007, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στην εξιχνίαση των συγκεκριμένων υποθέσεων που φτάνει το 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Ψυχραιμία

«Πάνω απ΄ όλα ψυχραιμία» είναι η συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έρθει αντιμέτωπος με ένα διαρρήκτη. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι έχουν ως στόχο την κλοπή και μία απότομη αντίδραση των ιδιοκτητών δεν αποκλείεται να τους ξαφνιάσει με τραγικές, ορισμένες φορές, συνέπειες. «Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις διαθέσεις ενός διαρρήκτη, το πιο φρόνιμο θα ήταν να τον αφήσουμε να πάρει ό,τι θέλει χωρίς να προβάλουμε αντίσταση», συμπληρώνουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως κάθε περιστατικό έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. 

Πάντως, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προτείνει ορισμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την πρόληψη των κλοπών σε κατοικίες. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: 

-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα.

-Ζητήστε από ένα γείτονα να επιτηρεί το σπίτι σε περίπτωση απουσίας σας.

-Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσετε στην πόρτα, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο.

-Μην αφήνετε στο σπίτι μεγάλα χρηματικά ποσά ή κοσμήματα αξίας.

-Σε περίπτωση διάρρηξης, ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία και μην αγγίζετε τους χώρους έως ότου έρθει η Σήμανση.

Ληστεία με λεία... 80.000 ευρώΕξάλλου, μία ακόμη ληστεία με λεία... 80.000 ευρώ σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Οπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα πλησίασαν έναν 40χρονο την ώρα που πάρκαρε τη μηχανή του προκειμένου να μεταβεί στην εταιρία όπου εργάζεται ,στην περιοχή της Παπάφη και με την απειλή όπλων του αφαίρεσαν τσάντα η οποία περιείχε 80.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ποσό αυτό προέρχεται από εισπράξεις της εταιρίας ενώ το περιστατικό ερευνάται από την Αστυνομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter