Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ούγκο Τσάβες σε ρόλο μαθητευόμενου βροχοποιού


Έχοντας ήδη επιβάλλει υποχρεωτικά όρια στην κατανάλωση νερού, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σχεδιάζει και πιο δραστικά μέτρα κατά της λειψυδρίας: θα συνεργαστεί με Κουβανούς επιστήμονες σε αποστολές βομβαρδισμού των νεφών, με την ελπίδα ότι τελικά θα βρέξει.

Οι Κουβανοί ειδικοί έχουν ήδη φτάσει στη χώρα και θα ξεκινήσουν δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από τον ποταμό Ορινόκο, ανακοίνωσε ο Ούκο Τσάβες σύμφωνα με το Reuters.

«Θα ανέβω στο αεροπλάνο, και όποιο σύννεφο βρεθεί μπροστά μου, θα το βομβαρδίσω για να βρέξει» είπε.

Ο βομβαρδισμός των νεφών, μια τεχνική που λίγοι μετεωρολόγοι στη Δύση αποδέχονται ως αποτελεσματική, εφαρμόζεται από την Κίνα και από άλλες χώρες, είτε για να προκαλέσει είτε για να εμποδίσει την κατακρήμνιση.

Ο Τσάβες δεν διευκρίνισε ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουν οι Κουβανοί ειδικοί, ωστόσο η συνηθέστερη μέθοδος είναι η διασπορά σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου πάνω από τα σύννεφα. Τα σωματίδια αυτά λειτουργούν ως πυρήνες γύρω από τους οποίους συμπυκνώνονται οι υδρατμοί.

Λόγω της έντονης ξηρασίας που έχει προκαλέσει στη Βενεζουέλα το φετινό φαινόμενο Ελ Νίνιο, τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί δραματικά στους ταμιευτήρες της χώρας.

Η λειψυδρία οδήγησε σε εκτεταμένα μπλακάουτ, καθώς η Βενεζουέλα, παρά τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ρεύματος με υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Η κυβέρνηση δέχεται τώρα οργισμένες επικρίσεις για έλλειψη σχεδιασμού: Στο Καράκας επιβλήθηκαν όρια στην κατανάλωση νερού, οι κάτοικοι καλούνται να κάνουν ντους των τριών λεπτών, ενώ σε άλλα μέρη της χώρας επιβλήθηκαν όρια και στην κατανάλωση ηλεκτρικού.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα ;

Τα μέτρα αυτά φαίνονται στους Έλληνες σκληρά , ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιοχές εκείνες οι οποίες κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας με αποτέλεσμα να υιοθετηθούν προληπτικά μέτρα, όπως ο περιορισμός στην κατανάλωση νερού και αύξηση στις τιμές, ιδιαίτερα για τους σπάταλους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter