Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση για την "αρχιτεκτονική στη βυζαντινή τέχνη", στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.


Η μεγάλη έκθεση με τίτλο "Η Αρχιτεκτονική ως εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη" παρουσιάζεται από αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση της έκθεσης αποτελεί αποτέλεσμα της συμβολής και της συνεργασίας τριάντα μεγάλων μουσείων της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς και της προηγηθείσας πολυετούς ερευνητικής δραστηριότητας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) και του πανεπιστημίου του Πρίνστον (τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας).

Ψηφιδωτά, βυζαντινές εικόνες άγνωστων και μη τεχνοτροπιών, προπλάσματα ναών, τοιχογραφίες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, προσκυνητάρια, χαρακτικά, λειψανοθήκες, αρχιτεκτονήματα όχι απλώς διακοσμητικά, αλλά με σημασιολογικές παραστάσεις, επιχειρούν από τις προσθήκες τους στην έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης να αποδώσουν το νόημα και την πρόσληψη του αρχιτεκτονικού χώρου στη βυζαντινή τέχνη και τις αναπαραστάσεις του από τους Βυζαντινούς.

"Η έκθεση, που είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, επιχειρεί να πλοηγήσει τον επισκέπτη με το βλέμμα του βυζαντινού πολίτη. Το θέμα, που είναι ελάχιστα μελετημένο διεθνώς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έκθεση. Τα εκτιθέμενα έργα δηλώνουν υπαινικτικά στο θεατή πως η τέχνη στο Βυζάντιο δεν λειτουργούσε ως αυτοσκοπός, αλλά ως μέσο πρόσβασης στον πνευματικό κόσμο. Υπό την έννοια αυτή ήταν υπερβατική", δήλωσε μεταξύ άλλων η επιμελήτρια της έκθεσης Ευαγγελία Χατζητρύφωνος .

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Πρίνστον σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων διήρκεσε συνολικά επτά χρόνια.

Τα 80 και πλέον εκθέματα που παρουσιάζονται σε δύο επίπεδα του χώρου περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης προέρχονται από φημισμένα μουσεία, μεταξύ αυτών το θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης , την πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, τα εθνικά μουσεία Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αρμενίας κ.α.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στη Θεσσαλονίκη από αύριο ως τις 31 Ιανουαρίου του 2010 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πρίνστον (6 Μαρτίου - 6 Ιουνίου 2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter