Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Κινδυνεύουν τα πεύκα του Σεϊχ Σου!


Με... αφανισμό κινδυνεύουν τα πεύκα στο Σέιχ Σου, καθώς φέτος δεν έγινε ο καθιερωμένος ετήσιος ψεκασμός για την καταπολέμηση της πυτιοκάμπης.

Οι κάμπιες αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, εφόσον βρουν τις κατάλληλες συνθήκες και οι επιστήμονες μαζί με τους υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών παρακολουθούν την εξέλιξη, ώστε να μη χαθεί το δάσος...

Οι ψεκασμοί συνήθως γίνονται λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Ομως, φέτος δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα κονδύλια. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού οι κάμπιες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να αφανίσουν όλα τα πεύκα, οδηγώντας σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Οποιος περπατήσει στο Σέιχ Σου μπορεί πλέον να δει τα πεύκα γεμάτα από κάμπιες, που κατατρώνε τις πευκοβελόνες και απογυμνώνουν τα δένδρα. Πολίτες που επισκέπτονται συχνά το Σέιχ Σου κατήγγειλαν ότι «η κατάσταση φέτος είναι απαράδεκτη. Κι άλλα χρόνια υπήρχαν κάμπιες, αλλά φέτος δεν έχει γίνει καταπολέμηση, με αποτέλεσμα σε όλα τα πεύκα να βλέπεις μεγάλα τμήματα άσπρα (από το κουκούλι). Η κάμπια είναι πολύ επικίνδυνη. Θα εξαφανίσει όλα τα πεύκα. Κάποιος πρέπει να ξυπνήσει τους αρμοδίους». Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Κίκα, ξεκάθαρησε πως «ψεκασμοί φέτος δε θα γίνουν, αφού δεν υπάρχουν χρήματα».

Χρωστούν και τα περυσινά

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι ακόμη οφείλονται τα χρήματα για τον περσινό ψεκασμό κι αυτό επειδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που χορηγούσε τις πιστώσεις για την υλοποίηση των έργων τα οποία μελετούν κάθε χρόνο τα δασαρχεία, αρνήθηκε τις χρηματοδοτήσεις, πετώντας το μπαλάκι στις κατά τόπους περιφέρειες. Οι περιφέρειες αδυνατούν να εξασφαλίσουν κονδύλι 50.000 ευρώ ετησίως (περίπου τόσο κοστίζει ο ψεκασμός με τα ειδικά αεροσκάφη και τα ειδικά σκευάσματα) και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι έχουν έτοιμες τις απαιτούμενες μελέτες, δεν προχωρούν στον ψεκασμό, επειδή δεν έχουν να τον πληρώσουν.

Η οικονομική εκκρεμότητα για τον περσινό ψεκασμό στο Σέιχ Σου παραμένει. Κι αν μία χρονιά χωρίς ψεκασμούς δε σημαίνει κατ' ανάγκη και αφανισμό των πεύκων, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει εφόσον δε λυθεί το πρόβλημα σε βάθος χρόνου...

Από του χρόνου

«Ελπίζουμε από του χρόνου να ξανακάνουμε ψεκασμούς. Το Σέιχ Σου προστατεύεται διότι ευτυχώς πέρσι έγινε ψεκασμός. Εμείς πάντως παρακολουθούμε την εξέλιξη του πληθυσμού της κάμπιας. Αμεσος κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει να πει με βεβαιότητα ότι δε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Εξάλλου, η κάμπια είναι ικανή να φάει όλα τα πεύκα. Τα ξεραίνει από πάνω μέχρι κάτω και ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία, αν δε ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης. Για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων, οι υπάλληλοι του δασαρχείου με φυτοπαθολόγους του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) παρακολουθούμε καθημερινά την πληθυσμιακή εξέλιξη της κάμπιας ειδικά στο Σέιχ Σου. Πλήρης καταπολέμηση έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει. Δε γίνεται ποτέ, ούτε όταν ψεκάζουμε. Στα ρέματα, για παράδειγμα, παραμένουν κάμπιες, αφού το αεροπλάνο δεν μπορεί να κατέβει τόσο χαμηλά, ώστε να εξαφανίσει τους πληθυσμούς σε όλη τη δασική έκταση. Θα είμαστε σε εγρήγορση», επισήμανε η κ. Κίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter