Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Στρατηγός παραδέχεται λάθη στη Γάζα

Τα "λάθη" του ισραηλινού στρατού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν "τυχαία" και οι πολίτες κατά τη διάρκεια της δεύτερης ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα παραδέχτηκε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν διαπράχθηκε κανένα έγκλημα πολέμου και δήλωσε ότι "Δεν είμαστε στρατός κλεφτών και πλιατσικολόγων". Ενώπιον της συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του κοινοβουλίου, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο στρατηγός ανέφερε ότι "Δεν έχουμε καταγράψει κανένα επεισόδιο στη διάρκεια του οποίου ένας δικός μας στρατιώτης επιτούτου είχε στόχο μια γυναίκα ή ένα παιδί".

Όπως τονίζουν αναλυτές, πρόκειται για ένα σπάνιο σχολιασμό του επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ για τα αποτελέσματα της έκθεσης Γκολντστόουν. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή του ΟΗΕ, το Ισραήλ αλλά και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα, από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου 2009, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.

Στις αρχές του μήνα, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να δώσει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για να αρχίσουν «αξιόπιστες» έρευνες για τις σοβαρές κατηγορίες που περιέχονται στην έκθεση Γκολντστόουν , που πρόκειται να επιδοθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του χαρακτήρισε την έκθεση Γκολντστόουν "μονομερή και αλλόκοτη" και την απέρριψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter