Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Παπανδρέου-Κλίντον!


Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και Σκόπια ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον, στο περιθώριο των εορτασμών της 20ης επετείου της πτώσης του Τείχους. Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είπε ότι «η θέση των ΗΠΑ είναι θέση δική τους, η δική μας, όμως, αταλάντευτη θέση είναι αυτή η εθνική “κόκκινη γραμμή”, όπως έχει διατυπωθεί και διατυπώνεται κάθε μέρα από την ελληνική κυβέρνηση».

Με αυστηρά κριτήρια μεταξύ αυτών και την υποχρέωσή της, να τηρήσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, θα αξιολογήσει το Ευρωπαικό Συμβούλιο το Δεκέμβρη, την Τουρκία, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη.

Ο κύριος Δρούτσας διέψευσε ότι έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο, με την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.


Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει παραπέμποντας στις άτυπες συναντήσεις του με τους ομολόγους του Πρωθυπουργούς της Τουρκίας και των Σκοπίων Ταγίπ Ερντογάν και Νίκολα Γκρουέφσκι,αντιστοίχως .

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα του Πατριαρχείου.

Τέλος, από τη μεριά της η κ. Κλίντον ανέφερε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες.

Ο Δ. Δρούτσας στον Αthens 9.84

"Ήταν για μας μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Είπαμε πως η Ελλάδα κρατά το τιμόνι στα χέρια της για θέματα που αφορούν την περιοχή μας", δήλωσε στον Α984, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Αναφορικά με την φημολογούμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Δρούτσας είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό και ότι δεν υπάρχει καμία ημερομηνία επίσκεψης.

"Μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει ο ζήλος του πρωθυπουργού να αποσπάσει τα εύσημα της Ουάσιγκτον για τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησής του", σχολίασε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter