Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Κακό για τα δόντια το λευκό κρασί.

Ενα ποτήρι λευκό κρασί μπορεί να είναι απολαυστικό αλλά συγχρόνως αποτελεί μεγάλο «εχθρό» της οδοντοστοιχίας καθώς καταστρέφει την αδαμαντίνη, αναφέρουν γερμανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Νutritional Research».

Και ένοχοι δεν είναι η ποικιλία του σταφυλιού, η προέλευση ή η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ, αλλά το pH και η διάρκεια επαφής του με την οδοντοστοιχία μας.

Οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κανείς τρώει τυρί ταυτόχρονα ή μετά το άσπρο κρασί, αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του τελευταίου, επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάτι που μάλλον γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι γευσιγνώστες και οι παραγωγοί επώνυμων κρασιών (ιδίως γαλλικών), που συστήνουν το κρασί να συνοδεύεται με τυριά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άσπρο κρασί κατά βάση «επιτίθεται» στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίπτωση του λευκού κρασιού. Αντίθετα, αν κανείς τρώει φράουλες μαζί με το κρασί του ή ανακατεύει αφρίζοντες λευκούς οίνους με φρουτοχυμούς, επιδεινώνει το πρόβλημα.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δόντια ενηλίκων που βυθίστηκαν σε λευκό κρασί επί μία μέρα, απώλεσαν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο σε βάθος μέχρι 60 μικρομέτρων στην επιφάνεια της αδαμαντίνης, που θεωρείται σημαντική ποσότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα κρασιά της ποικιλίας "Ρίσλινγκ" τείνουν να έχουν την πιο σημαντική επίπτωση, επειδή έχουν χαμηλότερο pH. Πιο "ευγενικές" ποικιλίες για τα δόντια φαίνεται να είναι κόκκινα κρασιά όπως το "πινό" και το "ριόχα".

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι πλένουν τα δόντια τους το βράδυ ή μετά την κατανάλωση του κρασιού, με τα χρόνια η επαναλαμβανόμενη τακτική κατανάλωση του λευκού κρασιού έχει επιπτώσεις στα δόντια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν ότι το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα για την ήδη διαβρωμένη αδαμαντίνη.

Ο καθηγητής Ντάμιεν Γουόμσλεϊ της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης τόνισε ότι όντως το λευκό κρασί έχει διαβρωτική επίδραση στα δόντια και επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος κατανάλωσής του. Όπως είπε, είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην πίνεται μόνο του, γιατί στην πρώτη περίπτωση το σάλιο που παράγεται από το μάσημα της τροφής, αντισταθμίζει την επίπτωση του κρασιού στα δόντια. Επίσης πρόσθεσε ότι τα δόντια δεν πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την κατανάλωση του λευκού κρασιού, αλλά να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να προλάβει η αδαμαντίνη να "ανακάμψει" από την όξινη επίθεση και να μην φύγει μεγαλύτερο μέρος της με το γρήγορο βούρτσισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter