Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Χτυπάει κόκκνο η ανεργία στις ΗΠΑ!


Η ανεργία στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον Οκτώβριο το συμβολικό όριο του 10% και έφτασε το 10,2%, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, παρότι έχουν σημειώσει κάποια μείωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον. Τον Οκτώβριο "χάθηκαν" 190 χιλιάδες θέσεις εργασίας, λιγότερες από τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες όμως του αναμενόμενου από την πλειοψηφία των αναλυτών, που "προεξόφλησαν" αρχές Οκτωβρίου ότι θα "χαθούν" περίπου 175 χιλιάδες θέσεις εργασίες, κατ' ανώτατο όριο. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 1983.

Για "επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα" έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά ότι, η οικονομική ανάκαμψη -στην οποία έχει εισέλθει από του τέλους Αυγούστου η αμερικανική οικονομία- προηγείται των αθρόων προσλήψεων και της μείωσης της ανεργίας.

Η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του ποσοστού 10% στις επίσημες στατιστικές για την ανεργία, αυτή η "επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα", προκάλεσε διάχυτες και εύλογες ανησυχίες στην αμερικανική κοινή γνώμη.

"Αυτό το 10% καταδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες, που έχουμε μπροστά μας", ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι, η ενίσχυση της απασχόλησης έπεται, χρονικά, της οικονομικής ανάκαμψης", επέμεινε ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο "διψήφιο" ποσοστό των ανέργων συμπατριωτών του, που έχουν καταγραφεί επίσημα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκιμπς, προϊδέασε ότι "η ανεργία πιθανότατα θα χειροτερέψει".

"Πιθανόν η ανεργία να χειροτερέψει, πάντως περισσότερο πιθανόν από του να βελτιωθεί, πριν τελικά να καλυτερέψει", τόνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι την κυβέρνηση ενδιαφέρει εξίσου η οικονομική ανάκαμψη, που επιβεβαιώνεται τώρα, όσο και το ότι τον μήνα Οκτώβριο τελικά χάθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τον μήνα Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter