Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Αφροαμερικανοί κατά αφροαμερικανού!


Καταγγέλλοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, που χαρακτήρισαν εκπρόσωπο "της ισχύος των λευκών με μαύρο πρόσωπο", εκατοντάδες αφροαμερικανοί έκαναν το Σάββατο πορεία στο Λευκό Οίκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ κι απαίτησαν να επιστρέψουν οι αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ήταν η πρώτη διαδήλωση αφροαμερικανών εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα μετά την -χαρακτηρισθείσα ιστορική- ανάληψη των καθηκόντων του την 20ή Ιανουαρίου.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον πρόεδρο για τη συνέχιση της "ιμπεριαλιστικής" πολιτικής της Ουάσινγκτον σε διεθνές επίπεδο.

"Αναγνωρίζουμε ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα είναι η λευκή ισχύς με μαύρο πρόσωπο", δήλωσε ο Ομάλι Γιεσιτέλα, ιστορικό στέλεχος του κινήματος των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματα και πρόεδρος της συμμαχίας Black is Back, που διοργάνωσε την κινητοποίηση.

"Είναι ένα εργαλείο των ιμπεριαλιστών εχθρών μας. . . ζητάμε την ελευθερία μας. Και ζητάμε ο Ομπάμα να αποσύρει όλα τα στρατεύματα [των ΗΠΑ] από το Αφγανιστάν αμέσως".

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης από τον Ομπάμα να καταργήσει την Africom, την αμφιλεγόμενη Διοίκηση Αφρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια" από τη Βενεζουέλα και υπέρ της κατάργησης των εμπάργκο σε βάρος της Κούβας και της Ζιμπάμπουε.

Ο Τσαρλς Μπάρον, δημοτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, του κινήματος που έδρασε από την δεκαετία του 1960 ως εκείνη του 1970, επιτέθηκε στον πρόεδρο λέγοντας πως αψηφά τα δεινά των αφροαμερικανών.

"Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτόν. . . τα περί ελπίδας και αλλαγής δεν έγιναν πραγματικότητα για τους μαύρους", είπε ο Μπάρον στο Γαλλικό Πρακτορείο στην διάρκεια της διαδήλωσης.

"Χαιρόμαστε που ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το λευκό μονοπώλιο στο Λευκό Οίκο, αλλά δεν ζητούσαμε μια αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου μόνο στο χρώμα, από το λευκό στο μαύρο, ζητούσαμε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και στην εσωτερική πολιτική", πρόσθεσε.

"Όταν ένας μαύρος με εκμεταλλεύεται όπως ένας λευκός, δεν λιγοστεύει ο πόνος", κατέληξε.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν ακόμα να απελευθερωθεί άμεσα ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας Μουμία Άμπου-Τζαμάλ, που έχει καταδικαστεί για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1982 στην εσχάτη των ποινών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Άμπου-Τζαμάλ να επανεκδικαστεί η υπόθεσή του, επικυρώνοντας τη θανατική ποινή που του επιβλήθηκε.

Οι μαύροι Αμερικανοί ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τον Δημοκρατικό Ομπάμα στις περυσινές εκλογές, όταν κέρδισε το Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν.

Περίπου το 13% των πολιτών των ΗΠΑ είναι αφροαμερικανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter