Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη στους Έλληνες!


Ανησυχία διατυπώνουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ο οποίος ακόμη και στην Ελλάδα την τετραετία 2002-2006 σημείωσε αύξηση 16%.

Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη δίνει έμφαση στην πρόληψη της νόσου γι αυτό και στο σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας τονίζει την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

Mε αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Διαβήτη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (EΔE) παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης για το Διαβήτη, σύμφωνα με τις οποίες:

α) Η πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2 αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας πανδημίας του διαβήτη.
β) Η εκπαίδευση των διαβητικών είναι επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο.

O διαβήτης τύπου 2 αφορά εννιά στους δέκα διαβητικούς. Χωρίς τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου οι διαβητικοί από 250 εκατομμύρια που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 340 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Γι αυτό και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πρέπει, όταν αντιληφθούν τα συμπτώματα, να επισκεφθούν το γιατρό τους προκειμένου να υποβληθούν σε μέτρηση σακχάρου αίματος νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (όπου απαιτείται), οι οποίες δείχνουν την ύπαρξη ή τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επίσης στόχος κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, η καθημερινή άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτών), όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορός, περιλαμβάνεται επίσης στους βασικούς στόχους της επιστημονικής κοινότητας. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από 35 έως 40%.

O Πρόεδρος της EΔE κ.A. Σωτηρόπουλος, Επιμελητής A' του Γ' Παθολογικού τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.N. Νικαίας Πειραιά σημείωσε ότι δεν αρκεί να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη. Πρέπει να μάθει να ζει σωστά μ' αυτόν. Σ' αυτό έγκειται και η προτεραιότητα που δίνεται στο ρόλο της εκπαίδευσης που αποτελεί τη βασική έννοια της φετινής εκστρατείας της Παγκόσμιας Hμέρας Διαβήτη.

Τα θέματα στα οποία εστιάζει η εκπαίδευση για τους ασθενείς με διαβήτη είναι: να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος, να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, να γυμνάζονται τακτικά, να προσαρμόζουν τις διατροφικές συνήθειές τους συναρτήσει του διαβήτη, να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις επιπλοκές του διαβήτη, που μπορεί να προκληθούν από τη λανθασμένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αίματος, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter