Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αστική ανάπτυξη εναντίον υπερθέρμανσης


Ένα τριετές πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ για το Κέντρο Tyndall για την Έρευνα της Κλιματικής Αλλαγής, έδωσε τις βασικές γραμμές γύρω από το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούν οι μεγαλουπόλεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή εάν συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα για τον καιρό του επόμενου αιώνα, η έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις της προβλεπόμενης αύξησης της στάθμης των υδάτων στη θερμοκρασία -κυρίως στις αστικές περιοχές- των εκτεταμένων πλημμύρων το χειμώνα και της μείωσης των αποθεμάτων νερού στο καλοκαίρι.

Η αναφορά «Πως μπορούν να αναπτυχθούν οι πόλεις, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και την τρωτότητα του περιβάλλοντος» επικεντρώνεται στις προσκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μεγαλουπόλεις, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μοντέλο για το πώς οι νομοθέτες, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να είναι έτοιμοι για την κλιματική αλλαγή.

Εκτός από το πώς θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σπίτια μας και τα κτίρια από την απειλή των πλημμυρών λόγω αύξησης της στάθμης των υδάτων, η αναφορά δίνει έμφαση και στην ανάγκη για μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, μείωση του καταναλισκόμενου νερού και χρήση πιο καθαρών και πράσινων μέσων μεταφοράς.

Ο Δρ. Richard Dawson από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς, δήλωσε: «Δεν υπάρχει μία απλή λύση στο πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μία σειρά από μέτρα που όλα μαζί θα μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και θα επιτρέψουν στις πόλεις μας να αναπτυχθούν. Το σημαντικότερο όλων είναι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε για ακραία καιρικά φαινόμενα -κύματα καύσωνα, ξηρασία και πλημμύρες- τα οποία ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.»

«Το δύσκολο είναι να εξισορροπήσουμε τον ένα κίνδυνο έναντι του άλλου, επιτρέποντας την αύξηση του πληθυσμού και του ποσοστού απασχόλησης, και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν οι προσπάθειές μας,» πρόσθεσε ο Δρ. Dawson.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Jim Hall από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μίας τριετούς δουλειάς με στόχο να αποφασιστεί εάν οι πόλεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.


Προωθώντας την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και μέσων μαζικής μεταφοράς, την ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου και την ανακύκλωση των υδάτων, το πρόγραμμα δείχνει επίσης πως η επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να επιδεινώσει ένα άλλο.

Ο Δρ. Dawson εξήγησε: «Τα κύματα καύσωνα, όπως αυτά που έχουν προβλεφθεί για το μέλλον, είναι εξαιρετικά σοβαρά, κυρίως για τους ηλικιωμένους. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, συχνά καταφεύγουμε στο κλιματιστικό. Αυτό όχι μόνο κάνει εντονότερο το πρόβλημα της ενέργειας (και επομένως επιβαρύνει με περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα το περιβάλλον) αλλά ψυχραίνει το εσωτερικό του κτιρίου και αποβάλλει προς τα έξω το θερμό αέρα, συντελώντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα.

«Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το φαινόμενο που είναι γνωστό και ως “αστική θερμονησίδα”.»

Προκειμένου να μειωθεί το πρόβλημα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως μία επιλογή ενδεχομένως να είναι η τόνωση της ανάπτυξης κοντά στη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες, αφού το νερό διατηρεί τη θερμοκρασία χαμηλότερη.

«Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση θα είναι πως, χτίζοντας δίπλα σε νερό, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εντελώς διαφορετικές προκλήσεις,» εξηγεί ο Δρ. Dawson. «Σπίτια που θα είναι χτισμένα πάνω σε βάσεις, καλωδιώσεις ανθεκτικές στις πλημμύρες, με τις πρίζες και τα καλώδια να βρίσκονται πάνω από τη στάθμη της πλημμύρας, και οικοδομικά υλικά που θα είναι ανθεκτικά στο νερό, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα πρέπει να ενσωματώσουμε στα νέα σχέδια οικοδόμησης.

«Το κλειδί είναι ο καλός σχεδιασμός -αποδείξαμε πως ο σχεδιασμός της χρήσης της γης επηρεάζει το πόσο πολύ ταξιδεύουν οι άνθρωποι και πως θερμαίνουν και ψυχραίνουν τα κτίριά τους, και κατά συνέπεια επηρεάζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

«Η χρήση της γης καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή. Χάρη στην έρευνά μας, οι νομοθέτες θα μπορούν να εξετάσουν όλα αυτά τα θέματα, να τα πάρουν ως βάση για τις μελλοντικές πιθανές αλλαγές και να αναλύσουν την αποτελεσματικότητα μίας ευρείας γκάμας καινοτόμων λύσεων, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση και να προετοιμαστούν για την κλιματική αλλαγή.»

Science Daily


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter