Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΑΝαιβαίνει ο αριθμός των θυμάτων!


Ένας 52χρονος άνδρας πέθανε, το πρωί της Δευτέρας, από τη νέα γρίπη στην πόλη Πέτριτς, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Είναι το όγδοο θύμα από τη νόσο στη Βουλγαρία και ο δεύτερος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Ένας 15χρονος έφηβος από την πόλη Καβάρνα, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης A (H1N1) εξέπνευσε τα μεσάνυχτα, σε νοσοκομείο της Βάρνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του περιφερειακού κέντρου Υγείας Βάρνας, κ. Βεσελίν Βαλκάνσκι, η υπόθεση θα εξεταστεί περαιτέρω και τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών εξετάσεων θα σταλούν στο βουλγαρικό υπουργείο Υγείας. Ο κ. Βαλκάνσκι πρόσθεσε πως το παιδί ήταν θετικό σε εξέταση για τον ιό της νέας γρίπης και αρχικά παρέμεινε στο σπίτι του. Στις 26 Οκτωβρίου εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βάρνας.

Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε στις 6 Νοεμβρίου το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση επιδημίας γρίπης, καθώς οι προσβληθέντες από τον ιό έχουν υπερβεί το σχετικό όριο (200 στους 10 χιλιάδες) σημειώνοντας πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από γρίπη ανέρχεται σε 210 στα 10 χιλιάδες άτομα.

Όπως επισημαίνεται, αυτή την εβδομάδα όλα τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η απόφαση για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα ληφθεί από τα ίδια αφού λειτουργούν αυτόνομα. Περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στα νοσοκομεία καθώς έχουν ανασταλεί όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε αυτά.

Μία 50χρονη από την Λετονία είναι το πρώτο άτομο που χάνει τη ζωή του από τη νέα γρίπη στις χώρες της Βαλτικής. Η γυναίκα ,τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά, πέθανε στη πανεπιστημιακή κλινική P.Stradins στη πρωτεύουσα Ρίγα, μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ήταν υπό παρακολούθηση αφότου ασθένησε κατά την επιστροφή της από ταξίδι στον ρωσικό θύλακο Καλίνιγκραντ μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι δεν αισθανόταν καλά για περίπου μία εβδομάδα πριν επισκεφθεί τον γιατρό της και ζήτησε από άλλους ιατρικές συμβουλές όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα κρούσματα από τον ιό Η1Ν1 έφθασαν τα 89 στη Λετονία με 52 νέα να καταγράφονται την περασμένη εβδομάδα. Στη γειτονική Ουκρανία τα θανατηφόρα κρούσματα έφθασαν τα 155 από τον περασμένο μήνα που εμφανίστηκε η ασθένεια.

Παράλληλα, ενας άνδρας έχασε τη ζωή του από τη νέα γρίπη στην πόλη Ούζιτσε στο δυτικό τμήμα της Σερβίας και σε επτά άτομα διαγνώσθηκε ο ιός H1N1.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ένας άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και καιρό σε βαριά κατάσταση, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Μία ακόμη ασθενής μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι η αιτία θανάτου ήταν ο ιός της νέας γρίπης.

Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν, με συμπτώματα της νέας γρίπης, 49 άτομα. Σε επτά ασθενείς διαγνώσθηκε ο ιός της νέας γρίπης και οι δύο νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Στην περιοχή της πόλης Λόζνιτσα, αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με εποχική γρίπη κατά 20%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, δήλωσε η επικεφαλής του κέντρου προληπτικής ιατρικής, Νάντα Τζούριτς και πρόσθεσε ότι τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με υψηλό πυρετό και συμπτώματα πνευμονίας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών και Τροπικών Ασθενειών του Κλινικού Κέντρου Σερβίας, στο Βελιγράδι, Μίομιρ Πέλεμις, δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν για νοσηλεία και ότι μέχρι στιγμής 38 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν απειλείται η ζωή τους.

Ο Πρέντραγκ Κον, επικεφαλής της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Υγείας της Σερβίας για την παρακολούθηση της πανδημίας της νέας γρίπης, ανακοίνωσε ότι, σήμερα, θα συστηματοποιηθούν τα στοιχεία, που αφορούν το συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν νοσήσει από τον ιό και θα αποφασιστεί, εάν θα κηρυχθεί επιδημία.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92, εξήγησε ότι, σε περίπτωση που κηρυχθεί επιδημία, θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου τρία εκ. άνθρωποι.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Σερβίας, λόγω της εξάπλωσης της νέας γρίπης, θα επισκεφθούν νοσηλευτικά ιδρύματα στις πόλεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, Νις, Νόβι Σαντ, Κραγκούγεβατς, Κράλιεβο, Κρούσεβατς, Σάμπατς και Ούζιτσε.

Ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας, κ. Ζάρκο Ομπράντοβιτς, δήλωσε ότι, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για παράταση των φθινοπωρινών διακοπών στα σχολεία. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων και λυκείων, από την περασμένη Πέμπτη έως την Τετάρτη, δεν παρακολουθούν μαθήματα.

Στη Ρουμανία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 39 κρούσματα της νέας γρίπης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στη Ρουμανία ανέρχεται σε 882.

Και στο Μαυροβούνιο παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, όπως ανακοινώθηκε από τα αρμόδια ιδρύματα. Ένας άνδρας, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στην Ελβετία, προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο της Ποντγκόριτσας. Δύο νεαρές γυναίκες από την πόλη Χέρτσεγκ Νόβι προσβλήθηκαν, επίσης, από τη νέα γρίπη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Κότορ. Στο Μαυροβούνιο, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 32 κρούσματα της νέας γρίπης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Ιβ Μπολντίκ (Yves Bolduc), υποστηρίζει πως η απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει ειδικές κλινικές για τον εμβολιασμό έχει βοηθήσει να χορηγηθεί το αντιγριπικό εμβόλιο κατά του ιού H1N1 γρηγορότερα από κάθε άλλη επαρχία στον Καναδά.

Από την Παρασκευή στο Κεμπέκ έχουν εμβολιασθεί 800.000 άτομα, την ίδια ώρα που στο Οντάριο έχουν χορηγηθεί μόνο 322.000 εμβόλια. Η επαρχία κατόρθωσε να πετύχει αυτή την ευρυθμία, καθώς αποφάσισε εγκαίρως να χορηγήσει το εμβόλιο σε ειδικά ιατρικά κέντρα εκτός του εθνικού συστήματος υγείας, αφήνοντας τα νοσοκομεία να περιθάλπουν τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Κεμπέκ, κατ αρχήν μόνο το 40% των εργαζομένων ήθελε να εμβολιασθεί. Μετά όμως, το θάνατο το 13χρονου Έβαν Φρουστάλιο από τον ιό της γρίπης των χοίρων στο Οντάριο, 75%-80% επιζητούν να εμβολιασθούν άμεσα.

Έντεκα θάνατοι από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) έχουν καταγραφεί στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, την ώρα που η χώρα αναμένει τα εκατομμύρια εμβόλια που του έχει υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα.

Η επιδημία της νέας γρίπης και οι αναπνευστικές δυσκολίες που έχουν κτυπήσει το τελευταίο διάστημα τους πολίτες στην Ουκρανία έχουν υποχωρήσει, ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές αρχές αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αποκλείει να υπάρξει σύντομα και νέα έξαρση της επιδημίας.

"Αυτές τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ασθενών με γρίπη τύπου Α σταδιακά μειώνεται", εξέφρασε την ικανοποίησή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, Βασίλ Λαζορισένετς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αριθμός των νέων ασθενών από τη γρίπη, που έως τις 4 Νοεμβρίου είχε φτάσει τις 127 χιλιάδες έπεσε την Κυριακή στις 32 χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εμφανίσει τη γρίπη από τα μέσα Οκτωβρίου έως τώρα. Εξ αυτών οι 50 χιλιάδες νοσηλεύτηκαν και 155 πέθαναν.

Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει επισκεφθεί την Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα, είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, και επιβεβαίωσε τη μείωση της έξαρσης της νόσου αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα.

Ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμέγιερ επιβεβαίωση τη μείωση των περιπτώσεων εμφάνισης της νόσου αλλά ανέφερε ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην είναι οριστική .

"Γενικώς αναμένουμε σε όλον τον κόσμο τρία κύματα, ένα τώρα, ένα στα μέσα του χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος ) και ένα λίγο αργότερα. Όσο για την Ουκρανία δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η νόσος", ανέφερε ο κ. Λιντμέγιερ.

Από την Αυστρία ανακοινώθηκε ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας ξεκινούν από μια εκστρατεία εθελοντικού εμβολισμού του πληθυσμού κατά της γρίπης Α , με την ελπίδα να φρενάρουν την έξαρση της νόσου.

Πολλές χιλιάδες Αυστριακοί μεταξύ τους και ο πρόεδρος της χώρας Χέιντζ Φίσερ ήδη εμβολιάστηκαν το πρωί στα ειδικά κέντρα που έχουν ανοίξει.

Προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς ομάδες και τα παιδιά και μετά οι υγιείς πολίτες αναφέρθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες

Στην Αυστρία έχει καταγραφεί ένας θάνατος από τη νέα γρίπη μιας 11χρονης Ιταλίδας στο Ινσμπρουκ.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ δήλωσε ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί 907 κρούσματα της νέας γρίπης Η1Ν1 και πρόσθεσε ότι σε 352 περιπτώσεις ακολουθείται θεραπεία, ενώ δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ο κ. Μποκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Άντριαν Βιντεάνου και την αρμόδια επιτροπή για την αντιμετώπιση της νέας γρίπη, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Ρουμανία είναι υπό έλεγχο. Στη ρουμανική επαρχία πολλά σχολεία έχουν κλείσει για να αποφευχθεί διάδοση του ιού της νέας γρίπης.

Στη Ρουμανία θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις 26 Νοεμβρίου και ήδη υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου που θα διατεθούν για ενήλικες και θα εισαχθούν 500.000 δόσεις για τα παιδιά.
πηγή: http://news.pathfinder.gr/health/591495.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter