Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έπεσε και η Τσεχία!

"Υπέγραψα τη Συνθήκη της Λισαβόνας σήμερα στις 3:00 μμ (ώρα Τσεχίας)", δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Τσέχος πρόεδρος. "Πρόκειται να σεβαστώ απολύτως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Με την ισχύ της εν λόγω Συνθήκης η Τσεχική Δημοκρατία σταματά να είναι ένα κυρίαρχο κράτος", σημείωσε ο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος μέχρι το τέλος δεν επιθυμούσε την υπογραφή της.


Η Συνθήκη τίθεται σε ισχύ την πρώτη του επόμενου μήνα, μετά την κατάθεση των εγγράφων και της τελευταίας επικύρωσής της στη Ρώμη, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, έτσι η 1η Δεκεμβρίου θεωρείται ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της ισχύος της Συνθήκης.

"Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Κλάους να υπογράψει την συνθήκη της Λισαβόνας με την οποία ολοκληρώνεται έτσι η διαδικασία επικύρωσης από την τσεχική Δημοκρατία", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.
Ένα είναι σίγουρο: Πως μετά από 10 και πλέον χρόνια η Ευρώπη θα αποκτήσει δικό της σύνταγμα. Στην Ελλάδα, βέβαια, οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για κάτι τόσο "ασήμαντο". Γιατί;
Γιατί, ποιός ξέρει τι μικρά γράμματα έχουν πετάξει μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter